• BIST 9766.42
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Tedavi imkânı varken kalp kapakçığınızdan vazgeçmeyin

Tedavi imkânı varken kalp kapakçığınızdan vazgeçmeyin
Türkiye'de her yıl binlerce kalp kapağı hastası, tamir yapılma imkânı varken kapakçığının değiştirilmesi yüzünden mağduriyet yaşıyor...

Türkiye'de her yıl binlerce kalp kapağı hastası, tamir yapılma imkânı varken kapakçığının değiştirilmesi yüzünden mağduriyet yaşıyor. Doç. Dr. Mustafa Güden, donanım ve uzman yetersizliği nedeniyle kalp kapağında tedavi yerine değişimin tercih edildiğini söyledi.

Kalp kapağını tamir eden hastaların ilaçı kullanmadığı gibi, enfeksiyon riskinin de azaldığına dikkat çeken Güden, son 4 yılda 125 hastaya kalp kapakçığı tamiri yaptıklarını açıkladı.

Kalp kapağı tamir edilen hastalar ilaç kullanmıyor; bu hastaların enfeksiyon riski azalıyor, felç geçirme ihtimali düşüyor. Doç. Dr. Mustafa Güden, kalp kapak rahatsızlıklarında tamirin önemini açıkladı. Kalpteki dört kapaktan üçünün tamire uygun olduğunu söyleyen Güden, "Özellikle günümüz tıbbında mitral ve aort kapak tamiri daha çok yapılıyor. Kapakçıkların kireçlenmesi durumundaysa, tedavide yüzde 50'ye kadar kapak tamiri başarıyla yapılabiliyor. Birçok hastanede donanım ve uzman yetersizliği yüzünden kapak tamirinden ziyade değişiklik yapılıyor" dedi.

Mekanik kapakta ömür boyu kumadin kullanılıyor
Kapak değişimi söz konusu olduğunda yaşanacak sıkıntılara da dikkat çeken Güden, kalp kapakçığı tamiri yaptıklarını bildirdi. Güden, son 4 yıl içinde 125 hastaya kalp kapakçığı tamiri gerçekleştirildiğini söyledi.

Genel olarak ülkemizdeki sağlık kurumlarında kalp kapağı değişikliği için iki yöntem uyguladığını anlatan Güden, birinci yöntemin sık kullanılan mekanik kapak takılması olduğunu belirtti. Mekanik kapaklarda kan sulandırıcı olan kumadinin ömür boyu kullanılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mustafa Güden, ameliyat sonrası hastanın kan değerlerinin sürekli kontrol edilmesi gerektiğini aktardı.

Mekanik yöntemle kalp kapağı değiştirilen hastanın ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kaldığını vurgulayan Güden, “Kullanılan ilaç, yetersiz kullanılması pıhtılaşma ve vücudun felç geçirmesi gibi durumlara sebep olabiliyor. Yüksek dozda kullanılırsa aşırı kanamaya bağlı sorunlar çıkabiliyor. Kumadin için 15 günde bir kan testi gerekiyor. Her hastaya göre kanın sulanma biçimi değişiyor” diyerek uyardı.

İkinci yöntemin ise, hayvanlardan elde edilen ‘biyoprotez kapak’ olduğunu dile getiren Güden, bu kapakta ilacın üç ay kullanıldığını, fakat organ ömrünün 10 -15 yılla sınırlı olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Güden, bu nedenlerle, hastaların yaşam konforlarını sınırlandırmamaları için en sağlıklı yöntemin kalp kapağı değişimi değil, tedavi olduğunu sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6495 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim