• BIST 9798.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Tedavi maksatlı yüz nakli masrafını SGK karşılayacak

Tedavi maksatlı yüz nakli masrafını SGK karşılayacak
Karaciğer, böbrek, akciğer gibi organ nakillerinin bedelini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tedavi amaçlı yüz nakillerinin masrafını da ödemeye hazırlanıyor.

Karaciğer, böbrek, akciğer gibi organ nakillerinin bedelini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tedavi amaçlı yüz nakillerinin masrafını da ödemeye hazırlanıyor.

Çalışma, Maliye, Kalkınma ve Sağlık bakanlıkları ile Hazine'den temsilcilerin katıldığı Fiyatlandırma Komisyonu'nun ilk toplantısında konu gündeme alınacak. Zaman'a bilgi veren SGK Başkanı Fatih Acar, yüz naklinin bedelinin karşılanmasından yana olduklarını açıkladı. Türkiye'de ilk kez gerçekleşen yüz ve kol nakillerinin ardından bu alanda da bir fiyatlandırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Acar, "Son operasyon, estetik amaçlı değil. 10-12 saat ameliyat yapan doktorlarımızın emeğinin bedeli olmalı." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bugüne kadar organ nakillerinin masrafını karşıladı. Karaciğer, böbrek nakilleri için 80 bin lira ve üzerinden tutan hastane giderleri SGK'ya fatura edilebildi. Tedavi amaçlı olmadığı, sadece estetik amaçlı olduğu gerekçesiyle burun düzeltme gibi operasyonları SGK ödemiyordu. Ancak son olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 19 yaşındaki Uğur Acar isimli hastaya ilk defa yüz nakli yapıldı. Ortaya çıkan bu yeni durum üzerine SGK Başkanı Fatih Acar, tedavi amacı taşıyan yüz nakillerinin de ödeme kapsamına alınacağını bildirdi. Ancak bu SGK'nın tek başına alacağı bir karar olamayacağı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye, Kalkınma ve Sağlık bakanlıkları ile Hazine'den temsilcilerin katıldığı Fiyatlandırma Komisyonu'nun ilk toplantısında gündeme alınacak. Bu komisyondan yüz naklinin masraflarının SGK'ya fatura edilebilmesi kararının çıkacağı kaydedildi. SGK Başkanı Fatih Acar, Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunun gerçekleşmesinden sonra bu konuda bir ihtiyaç doğduğunu ve bunu karşılayacaklarını söyledi.

Kurum olarak yatan hastanın tedavi masraflarını ödediklerini anlatan SGK Başkanı Acar, "Yüz nakli çok ciddi bir emek istiyor. Bir doktor 5 saat ameliyat odasında, 24 saat hastanın başında bekliyor. Bunun karşılığı ödenmeli. Çünkü bu sıradan bir estetik operasyonu değil. Örneğin yüzü yanmış bir insanın hayatını değiştirecek bir operasyon yapıyorsunuz. Burada büyük bir dram var. Burada doktorun verdiği emek karşılanmalı. Sonuçta bir el emeği var. En yakın zamanda gerçekleşecek ilk toplantıda teknik komisyon bir çalışma yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye, Kalkınma ve Sağlık bakanlıkları ile Hazine'den temsilcilerin katılacağı ilk toplantıda yüz, kol ve bacak nakli konularında fiyatlandırma çalışmalarını görüşeceğiz. Sağlık Uygulama Tebliği'nde uygulanmayan ya da tanımlanmayan işlemler var. Yüz ve doku nakilleri ilk olduğu için bunlar da kapsam içine alınacak." dedi.

SGK olarak daha önce kol ve bacak protezi ödemelerini yaptıklarını anlatan Fatih Acar, böbrek, karaciğer, akciğer nakillerini de karşıladıklarını söyledi. Yüz naklinin maliyetinin ne kadar olacağı konusunda rakam vermekten kaçınan Acar, karaciğer naklinde 80 bin liraya yakın bir ücret ödediklerini kaydetti. Acar, "Bir karaciğer ya da böbrek naklinde 80-85 bin lira gibi ücret yüksek görülebilir. Ancak bu bir defa ödeniyor. Devletin bir böbrek hastası için diyaliz masrafı düşünüldüğünde uzun vadede yüksek bir rakam değil. Böylece devletin sağlık masrafı azalıyor. Yüz nakli de aynı şekilde estetik değil, yüzü yanan bir insanın ruhsal ve fiziksel sıkıntılarını siz düşünün. Burada sıradan bir estetik ameliyatından söz etmiyoruz. Bir insan yeniden yaşama dönüyor." diye konuştu.

İSA YAZAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2523 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim