• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Tehlikeli ikili: Karpuz-peynir

Tehlikeli ikili: Karpuz-peynir
Yaz geldiğinde Türk damak zevkleri arasında “karpuz-peynir” ikilisinin yarattığı lezzetin apayrı bir yeri var...

Yaz geldiğinde Türk damak zevkleri arasında “karpuz-peynir” ikilisinin yarattığı lezzetin apayrı bir yeri var. Gerçekten de tadına doyum olmuyor. Ama tehlike de burada başlıyor. Aşırı karpuz peynir hemen kilo aldırıyor.

Yazın diyet yapanların ve öğünü hafif geçirmek isteyenlerin tercih ettiği “karpuz-peynir ikilisi” göründüğü kadar masum değil. Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyeni Aysun Yurdakul, bu ikilinin çok miktarda tüketilmesi halinde kiloya neden olacağını söyledi:
“Karpuz-peynir ikilisinin çok miktarda tüketilmesinin kilo verdirmek yerine kilo aldıracağı unutulmamalı. Tercih edilen peynir, eğer çok yağlı ve tuzlu ise karpuzunmiktarını da fazla kaçırırsanız,masumgözüken bir öğün, tambir diyet faciasına dönüşebilir. Karpuz yaz meyveleri içinde su oranı en yüksek olanı; aynı zamanda tadı ve serinletici özelliğinden dolayı en çok tercih edilen meyve. Karpuz -peynir ikilisini diyetlerde ana öğün olarak kullanmak yerine, miktarı iyi ayarlandığı zaman iyi bir ara öğün olarak kullanmak gerekir. Ancak 15 adet üzümün, 12 adet kirazın, 5 adet eriğin ya da 1 adet incirin 1 porsiyon meyve yerine geçtiğini düşünürsek, akşamyemekten sonra televizyon karşısında yenilenmeyve tabaklarının ne kadar kalorili olduğunu bilmemiz gerekir. Özellikle diyabet hastalarının dameyve şekerini fazla aldıkları zaman şekerlerini yükselteceğini bilmeleri gerekir.”

Antioksidan ve su deposu

Karpuz, C vitamini deposu ve mükemmel bir antioksidan meyve. Potasyum ve posa içeriği yüksek. Büyük bir dilim karpuz günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 80’ini karşılar. İçerdiği likopen ve beta karoten sayesinde tam bir cilt yenileyicisi ve bağışıklık sistemi destekleyicisi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2927 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim