• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Teis: "İegm, İts'ye Hazır Olmadığını İtiraf Etti"

Teis: "İegm, İts'ye Hazır Olmadığını İtiraf Etti"
Teis Genel Başkanı Nurten Saydan, İegm'nin En Başından Beri İts'nin Düzgün Hayata Geçirilememesinin Sorumlusu Olarak Eczaneleri Gösterdiğini Belirterek, "Ancak İegm Karekod Uygulamasının Başladığı Dün Akşam Saatlerinde Yayınladığı Duyuruyla İts'ye Hazır O

Teis Genel Başkanı Nurten Saydan, İegm'nin En Başından Beri İts'nin Düzgün Hayata Geçirilememesinin Sorumlusu Olarak Eczaneleri Gösterdiğini Belirterek, "Ancak İegm Karekod Uygulamasının Başladığı Dün Akşam Saatlerinde Yayınladığı Duyuruyla İts'ye Hazır Olmadığını Kendisi İtiraf Etmiş Oldu" Dedi.


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün (İEGM) en başından beri İlaç Takip Sisteminin (İTS)'nin düzgün hayata geçirilememesinin sorumlusu olarak eczaneleri gösterdiğini belirterek, "Ancak karekod uygulamasının başladığı dün akşam saatlerinde yayınladığı duyuruyla İTS'ye hazır olmadığını kendisi itiraf etmiş oldu" dedi.


TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, İTS'nin uygulanmaya başladığı günden bu yana sürekli eczanelerin denetlendiğini, karekod okuyucularının, programı olup olmadığının sorgulandığını belirterek, İTS'nin yükünün eczacıların sırtına yüklendiğini savundu.

Eczanelere İTS nin maliyetinin eczane başına okuyucu sayısına göre değişerek, 1000-2000 TL olduğuna dikkat çeken Saydan, "Düşünün ülke çapında 50 milyon lira harcadık ve bir tek eczaneler sisteme hazır hale gelmiş oldu.
Sonuç; elimizde program mevcut, okuyucu mevcut ama neye yarar? İTS çalışmazsa, firma karekod göndermezse, gönderdiği karekodu hatalı olduğu için okunmazsa, karekodu düzgün basmayı bile beceremeyip ters basarsa, dağıtım kanalları sisteme dahil değilse, elimizde yüz okuyucu olsa ne fark edecek?

İTS ye depodan fatura ile aldığımız ve ilacı sorguladığımızda "bu ilaç başka eczanede kayıtlı' bile diyebilecek kadar sorumsuzca hazırlanmış bir sistem" dedi.


-"İEGM'NİN FİRMALARDAN İLAÇ LİSTELERİNİ ALMAMASI BİR SKANDALDIR"-

"Kısacası bizler İTS'ye hazırdık, hatta ters basılan barkotları bile okutabilmek için mucit olduk, ayna tuttuk yine okuttuk" diyen Saydan açıklamasına şöyle devam etti:


"Raflarımızda birçok karekodsuz ilaç varken, firmaları geçici karekod basmaları yönünde baskı uygulamak yerine biz eczacılara sermayelerini çöpe atmayı teklif ederek "bunları 1 Temmuz'dan itibaren satamazsın" diyen İEGM, dün akşam saatlerinde İTS'ye asıl kendisinin hazır olmadığını itiraf niteliğinde bir duyuru yayımlamıştır.

Dün başlayan karekod uygulamasında kanser ilaçları, osteropoz ilaçları, astım ilaçları, aşılar gibi hayati öneme haiz soğuk zincir ürünlerinin ve hayat kurtaran sıvılar olarak bilinen serumların ödenmemesi ve İEGM'nin firmalardan bu ilaçların hangileri olduğuna dair liste istemesi çok büyük bir skandaldır. Bu aslında son derece içler acısı bir açıklamadır. Çünkü devletin ilaç ve eczacılık hizmetinden sorumlu bir kurumunun halen elinde karekod sistemine dahil olmayan ilaçların listesinin olmadığını beyan etmesi ve bu sebeple bu hayati önem içeren ilaçları raflarımızda olmasına rağmen hastalarımıza vermemizin engellenmesi son derece vahim bir durumdur."


Şimdiye kadar listelerin firmalardan alınmaması gibi bir ihmalin olamayacağını savunan Saydan, vatandaşın sağlığını tehdit ederek, masa başında o genelge olmadı, onu iptal edelim, yenisi yayımlayalım demekle ilaç ve sağlık hizmetinin verilemeyeceğini söyledi.

Saydan, "Sistemin hazır olduğunu söyleyerek, eczacılara ve vatandaşa eziyet eden bir uygulamada direnen yetkilileri bu uygulamadan; gerek kendileri, gerekse ilaç firmaları ve dağıtım kanalları hazır olana kadar derhal vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3806 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim