• BIST 9794.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

TEİS: "İlaç reklamı ile bilinçli ilaç kullanımı sağlanamaz!"

TEİS: "İlaç reklamı ile bilinçli ilaç kullanımı sağlanamaz!"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, internetten satılan ve ölüm saçan bitkisel ilaçlar konusunda vatandaşları uyardı.

Ecz. Nurten Saydan, Balıkesir'de 'mango özlü' zayıflama ilacı ile yaşanan ölüm olayı ile İstanbul'da göz damlasının görme kaybına neden olduğu olaylara dikkat çekerek, "İnternetten satın alarak bilinçsiz ilaç kullanmayın" çağrısında bulundu.

 

"Sağlıkta İndikatör Yönetim Sistemi (SİYÖS)" çalışmaları başlıyor! 

 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

 

"İlaçların hepsi bitkisel olanlar dahil kimyasal maddelerdir. İlaç dozunda ve yerinde kullanılmazsa zehir etkisi gösterebilir. İlaç, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani ilaçları en iyi eczacılar bilirler. İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir. İlaç; televizyon reklamı veya internet reklamı ile kullanılamaz, ölümcül sonuçlar doğurur. Bunun örneklerini maalesef görüyoruz ve çok üzülüyoruz. Özetle söyleyecek olursak; hiçbir ilacın reklamı yapılamaz ve kullandırılmaya özendirilemez. Gıda takviyesi adı altında reklamı yapılan bitkisel ilaçlar bu yüzden can yakmaya devam ediyor.

 

"BİTKİSEL İLAÇLAR ASLA MASUM VE ZARARSIZ DEĞİLDİR"

 

Komşunuza veya arkadaşınıza iyi gelen ilaç size iyi gelmez. Mutlaka hekime veya eczacınıza danışarak ilaç kullanmalısınız. Bitkisel ilaçlar asla masum ve zararsız değildir. Sebze, meyve isimleri alması onların ilaç olduğunu unutturmamalıdır.

 

İlaçların etkisi etken maddelerinden gelmektedir. Bizim ülkemizde de ilaçların reçetelenmesi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi “etken madde” ile olmalıdır.

 

TEİS olarak iddia ediyoruz; Sosyal Güvelik Kurumu tarafından e-reçete uygulamasına geçildiği bu dönemde reçetelerin etken madde ile yazılmasına geçilmesi çok büyük tasarruf sağlayacaktır. Ülkemizin gerçek ilaç harcaması ortaya çıkacak, ciddi tasarruf elde edilecektir.

 

İlaç ambalajları, SUT uygulaması değişiklikleri, süre ve dozaj kısıtlamaları gibi uygulamalar hep palyatif tedbir olarak kalmış olup, Kurum tarafından bu denemelerden sonuç alınamadığı açıkça ortadır.

 

Sendika olarak internetten ve ehil olmayan kişilerden alınan ilaçlar vatandaşlarımızın sağlığını bozduğu için, devletimizin daha fazla tedavi ve ilaç parası ödemek zorunda kaldığının altını bir kez daha ısrarla çizmek istiyor ve Sağlık Bakanlığı'nın gıda takviyesi adı altında piyasaya verilmiş olan bitkisel ilaçlar için ciddi bir düzenleme ve uygulama yapmasını bekliyoruz."

        

TEİS BASIN BÜROSU

 

TUS yerleştirmesi ile ilgili duyuru 

Bu haber toplam 5892 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim