• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

TEİS: Reçeteler "etken madde" ile yazılsın

TEİS: Reçeteler "etken madde" ile yazılsın
TEİS: Yerli ilaç sanayinin güçlenmesi için reçeteler "etken madde" ile yazılsın.

Bilim Teknoloji ve Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 25'inci toplantısında, yerli ilaç sanayinin araştırma merkezleri kurması için ekstra destek verileceği ve Türkiye'nin 2011 yılında ilaç sektöründe 5 milyar TL ithalat, 595 milyon TL ihracat yaptığı ve 4,5 milyar TL dış ticaret açığı bulunduğu ifade edilirken, Türkiye'nin sağlık alanındaki AR-GE ve yenilikçilik faaliyetlerine hız katarak, kendi ilaçlarını üretebileceği sonucuna varıldığı açıklandı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan yaptığı açıklamada, devletin yerli ilaç sanayini desteklemesinin hem dışa bağımlılığı azaltacağını, hem de ilaçta fiyat avantajı getireceğini ifade ederek, Sendika olarak ilk günden beri, yerli ilaç sanayinin geliştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini söyledi.

Saydan, dünyada 2 çok önemli stratejik ürün bulunduğunu, bunların silah ve ilaç olduğunu belirterek, "İstediğiniz kadar modern donanımlı ordularınız olsun eğer ulusal ilaç sanayiniz yoksa olabilecek bir mücadelede kazanma şansınız yoktur. Bu yüzden bir ülke için en önemli ürün ilaç olmalıdır" diye konuştu.

Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yerli ilaç sanayinin ithal ilaç sanayinin karşısında yenik olduğunu yıllardır ifade etmemize rağmen maalesef bu konu bu güne kadar göz ardı edildi. Yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi için TEİS olarak önerimiz; 'gerçek ilaç harcamasının' görülmesi ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesidir.

AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini görmekteyiz. Reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendisine en uygun eşdeğer ilacı verir. Fiyatı pahalı olan orijinal ilaç verilmediği için yerli ilaç sanayi desteklenmiş olur. 

Hekimlerin yerli ilaçlara teşvik edilmesi çok önemlidir. Örneğin Japonya'da hekimlerin reçetede eczacılara yönelik olarak "eşdeğerini verebilirsiniz" kutucuğunu işaretleyerek yönlendirme yapmakta, eczacılar da doktor onayıyla eşdeğer ilacı verebilmektedir.

Vatandaşa da, eşdeğer ilacın ne olduğu çok iyi anlatılmalı ve bu konuda bilgilendirilmelidir. Eşdeğer ilacın orijinal ilaçla aynı şey olduğu, ülke ekonomisi için yerli ürün seçilmesi gerektiği anlatılmalıdır. 

Unutulmamalıdır ki; Eşdeğer ilaç demek yerli ilaç demektir. Biz eczane eczacıları olarak ülkemizin dövizlerinin boşa harcanmasını istemiyor ve “eşdeğer ilaçları” destekliyoruz.

Devletimizin yerli ilaç sanayini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak, hem de ilaçta fiyat avantajı getirecektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3454 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim