• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

TEİS uyarıyor: "Mamalar Sağlık Bakanlığı'ndan onaylanmalı, marketlerden kaldırılmalıdır"

TEİS uyarıyor: "Mamalar Sağlık Bakanlığı'ndan onaylanmalı, marketlerden kaldırılmalıdır"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, tıbbi bitkisel ürünlerin, çıkarılan yönetmelikle Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmasının ardından Sağlık Bakanlığından ruhsat alma sırasının bebek mamalarına geldiğini savundu.

Bebek mamalarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığını belirten TEİS Başkanı Nurten Saydan, ANKA'ya yaptığı açıklamada bebek sağlığı ile ilgili çeşitli konulara dikkat çekti.

Saydan, bebeklerin sağlığının göz ardı edilemeyeceğini belirterek, "Yürürlükte olan mevzuat gereği bebek mamaları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmakta, denetimsiz ve uzman gözetimi olmadan marketlerde satılmaktadır. Bebek oyuncakları ve bezleri Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olarak satılmaktayken, mamaların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması son derece vahim bir durumdur. Bu yüzden bebek mamaları bir an önce Sağlık Bakanlığı'nın denetimine girmeli ve marketlerde satılmamalıdır" dedi.

-"BAKANLIK, BEBEK MAMALARINI YEM GİBİ Mİ GÖRMEKTEDİR?"-

Saydan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hayvan yemlerine onay verdiğini, sadece pestisit kontrolü yapabildiğini, etken madde, yabancı madde analizi yapamadığını belirterek, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bebeklerimizin mamalarını da yem gibi mi görmektedir" dedi. Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

"Bebek bezleri ve oyuncaklarının denetimi Sağlık Bakanlığı'ndayken ve Sağlık Bakanlığı'nın elinde son derece titiz tahlilller yapabilen bir Hıfzıssıhha Laboratuarı dururken neden mamaların ruhsatlandırılma yetkisi yeterli tetkik ve tahlili yapamayan Tarım Bakanlığı'na verilmiştir? Mamalar içinde bulunan, vitamin, protein vb bileşimler açısından son derece titizlikle hazırlanması, uygun saklama koşullarında bekletilmesi ve zamanı geçmeden tüketilmesi gereken ürünlerdir. Oysa Tarım Bakanlığı'nın bitkisel ilaçlar ve preparatlar konusunda verdiği denetimsiz ruhsatlandırmadan dolayı birçok vatandaşımızın sağlığını ve hayatını kaybettiğimiz gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Bebek mamalarının da ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı'na geçmesi için geleceğimizin teminatı bebeklerimizin de sağlığını yitirmesi mi gerekiyor?"

-"BEBEK MAMALARI MARKETLERDE DEĞİL, ECZANELERDE SATILMALIDIR"-

Saydan, bebek mamalarının marketlerde de satılmaya başlandığına dikkat çekerek,

"Bilindiği üzere bebek mamaları sadece eczanelerde ve eczacı kontrolünde satılırken, market raflarında satılmaya başlandı. Bunun sonucunda mamalar hakkında biz eczacılar olarak annelere "anne sütü yeterli olduğu sürece ve zorunlu olmadıkça ilk 6 ay mutlaka anne sütü vermeleri gerektiği" ya da "hangi mamanın daha uygun olacağını veya nasıl hazırlanacağını' anlatamadığımız gibi görsel öğelerin ön plana çıkmasıyla kişinin göz zevkine göre alınıp bilinçsizce tüketilmeye başladı. Üstelik şimdi mamaların üzerine yazılan demir içeriği ve bunun gibi katkı maddeleri reklam unsuru olarak kullanılmakta ve satışı cazip hale getirilmeye çalışılmaktadır. Unutulmamalıdır ki hiç bir mama anne sütünün yerini tutamaz" dedi.

-"MARKETLERDE MAMALAR HANGİ KOŞULLARDA SAKLANIYOR?"-

Bebeklerin kullandığı mamaların rutubetsiz ortamda ve uygun oda sıcaklığında saklanması gerektiğini belirten Saylan, "marketlerde mamaların hangi koşullarda saklandığını" sordu.

Mamaların saklanma koşullarının kontrol edilmediğini düşünmek bile istemediğini belirten Saydan, "Bu konuda hangi kurumun denetim yaptığını ve nasıl bir denetim yapıldığının kamuoyuna açıklaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Saydan açıklamasına şöyle sürdürdü:

"Bu yüzden, geleceğimizin sağlığını daha fazla tehlikeye atmamak için, bitkisel ürünlerde yapıldığı gibi yürürlüğe konulacak yasal düzenleme ile tüm bebek mamaları tıpkı ilaç gibi Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmalı ve sadece eczacı gözetiminde satılması sağlanmalıdır."

sondakika.com

Bu haber toplam 2590 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim