• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

TEİS: "Yerli ilacın teşvik edilmesi için yeni çalışmalar yapılmalı"

TEİS: "Yerli ilacın teşvik edilmesi için yeni çalışmalar yapılmalı"
"Yerli ilaç sanayiinin güçlendirilmesi, gerçek ilaç harcamasının görülmesi için ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesi gerekmektedir."

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, geçtiğimiz günlerde basında yer alan "Türkiye'nin milyarlarca lirasının yurt dışına çıkmasına neden olan ilaç ve tıbbi cihazlar ülke içinde üretilecek" haberleriyle ilgili görüşlerini dile getirerek, "Yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi için gerekli çalışmaların biran önce yapılması gerekiyor" dedi.

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kuruldukları ilk günden beri yerli ilaç sanayinin geliştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yerli ilaç sanayinin ithal ilaç sanayinin karşısında yenik olduğunu yıllardır ifade etmemize rağmen maalesef bu konu bu güne kadar göz ardı edildi. Yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi için TEİS olarak önerimiz; "gerçek ilaç harcamasının” görülmesi için ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde kullanılan ithal ilaç oranı 2003 yılında yüzde 37 iken bu rakam 2010'da yüzde 51'e yükselmiştir. 2010 yılında ithal ilaç için ödenen para 7.5 milyardan fazladır. 2003 yılında yerli ilaç oranı yüzde 63 iken, 2010 yılında bu rakam yüzde 49'a kadar düşmüştür. Dolayısıyla yerli ilaç, ithal ilaçla rekabet edemeyecek duruma gelmiştir.

2003 yılında ithal ilaç kutu sayısı % 11 iken, 2010 yılında ise neredeyse iki katına çıkarak % 23'e yükselmiştir. Yerli ilaç kutu sayısında ise 2003-2010 yılı arasında sürekli bir düşüş yaşanmıştır.

Bu durum ilaçta Türkiye'nin TL bazında tamamen dışa bağımlı olduğumuzu ve ülkemizde istihdam sağlamayan bir ilaç sektörüne vergilerimizin harcandığını göstermektedir.

Vatandaş bu konuda bilgilendirilmeli ve ivedilikle reçetelerde etken madde yazılımına geçilmelidir. Hekim ve eczacılar yerli ilaç için teşvik edilmeli, aynı zamanda yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınarak vatandaşın da bu projeye katılımı sağlanmalıdır.

Biz eczane eczacıları olarak ülkemizin dövizlerinin boşa harcanmasını istemiyor ve “eşdeğer ilaçları” destekliyoruz.

Ayrıca mutlaka ilaç ARGE çalışmalarının yapılarak, ilaçta ülkemizin sıkıntılı döneminin atlatılması sağlanmalıdır. Devletimizin yerli ilaç sanayini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak, hem de ilaçta fiyat avantajı getirecektir."

TEİS BASIN BÜROSU

Bu haber toplam 2515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim