• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

TEİS'ten SGK'ya diyabet ilacı tepkisi

TEİS'ten SGK'ya diyabet ilacı tepkisi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) halk arasında "şeker ayak" denilen açık diyabetik ayak ülseri bulunan hastaların tedavisinde kullanılan ilacı yarı fiyattan ödemesine tepki gösterdi.

SGK, diyabet hastalarının ilacının fiyatını mevzuatlara aykırı olarak yarı fiyattan ödediği için firma tarafından ilaç getirilmiyor ve hastalar bu hayati ilaca ulaşamıyor. Bu sebeple diyabetik ayak ülseri bulunan hastaların ayakları kesilme tehlikesi ile karşı karşıya.

Son tahminlere göre Türkiye'de yaklaşık 5 milyon 200 bin şeker hastası bulunmaktadır ve bunların yaklaşık 1 milyon 200 binin diyabetik ayak yarasına sahip olma risk kotasında olduğu bilinmektedir.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, SGK'nın diyabetik hastaların ilacını yarı fiyattan ödediğini belirterek, "Kurum sorunu çözmek için hastaların ayaklarının kesilmesini mi bekliyor" diyerek tepki gösterdi.

Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:

"Halk arasında şeker ayak denilen “açık diyabetik ayak ülserleri” bulunan hastaların tedavisinde kullanılan ilacın parası SGK tarafından “kurum menfaati” sebebine dayandırılarak yarı fiyattan ödenmektedir.

İlacı kullanma mecburiyetinde olan hastalar ve bu ilacı hastalarına veren eczacıların ilaç bedelleri “kurum menfaati” bahanesi ile tam olarak ödenmemesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Bu ilaç bir ağrı kesici veya vitamin değildir, ayaklarını kaybetmek durumunda olan ve hastanede yatan hastalarımıza kalp, damar cerrahları tarafından hastane ortamında uygulanan bir ilaçtır.

SGK “kurum menfaati” gerekçesiyle ilacın bedelini ödemeyi kabul etmeyince hem bugüne kadar bu ilacı veren meslektaşlarımız hem de ilacı para ödeyerek alan hastalarımız paralarını geri alamamışlardır. Bundan sonra ilacının parasını tam olarak alamayacağını gören firma da ilacı ülkemize getirmekten imtina etmektedir. Bu nedenle hastalarımız ilaca artık hiç ulaşamamakta ve ayaklarının kesilmesi tehlikesini her gün daha fazla hissetmektedir.

HİÇBİR HASTANIN ORGANI EKONOMİK GEREKÇELER NEDENİYLE FEDA EDİLEMEZ

Bu durumdaki hiçbir hastamızın ayaklarının “kurum menfaati” gibi bir nedenle kaybedilmesi kabul edilebilir değildir. Harcanan paralar yerine konulabilir ama kaybedilen organlar bir daha yerine konamaz. Ve insan sağlığı hangi kurum olursa olsun tüm kurumların menfaatlerinden daha kıymetlidir.

Daha önce asli görevlerini yaparak hastalarına ilaçları veren meslektaşlarımızın ve ilacı parasını ödeyerek alan tüm hastalarımızın kurumdan alacaklarının tam olarak ödenmesi kurumun yasal zorunluluğudur. Derhal ödemeler tam olarak yapılmalı ve kimsenin mağdur edilmemesi için gerekli önlemler alınmadır.

TEİS olarak hastalarımızı ve meslektaşlarımızı mağdur eden bu durumun derhal düzeltilmesi için Sağlık Bakanımızı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızı göreve davet ediyoruz. Çünkü vatandaşlarımızın hayatını tehdit eden bu durumun “kurum menfaati” gibi bahanelerle geciktirilmeyecek kadar önemli ve acil olduğunun altını çizmek istiyoruz." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2211 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim