• BIST 9496.45
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Tek bir telefonla ''evde sağlık hizmeti'' uygulaması

Tek bir telefonla ''evde sağlık hizmeti'' uygulaması
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, 2010 yılında hayata geçen ''Evde Sağlık Hizmeti''nde 81 ilde 20 bin hastaya ulaştıklarını, ilk hedeflerinin 100 bin yatağa bağlı ...

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, 2010 yılında hayata geçen ''Evde Sağlık Hizmeti''nde 81 ilde 20 bin hastaya ulaştıklarını, ilk hedeflerinin 100 bin yatağa bağlı hastaya ulaşmak olduğunu, bu durumda olan kişilerin sadece bir telefonla hizmetten yararlanabileceğini söyledi.
Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada 2003 yılında başlayan Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında vatandaşların hekime erişimi önündeki bütün engelleri kaldırdıklarını vurguladı.

Hastanelerin tek çatı altında toplandığını, bugün itibariyle bir kişinin yılda 7 kez sağlık tesislerine başvurduğunu, bu rakamla Avrupa ortalamasının yakalandığını dile getiren Koç, ''Bu büyük bir başarıdır'' dedi.

Vatandaşların sağlığa erişebildiğini, sağlıkta iyi hizmet alınabilmesi için fiziki mekan düzenlemesi yaptıklarını, hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısını artırdıklarını anlatan Koç, yaptıkları çalışmalarla sağlık hizmetine ulaşamayan hastalara da erişmeyi amaçladıklarını kaydetti.

-BİR TELEFONLA ULAŞILABİLECEK-

Evde Sağlık Hizmeti'nin şu anda Türkiye'deki 81 ilde, 460 hastanede uygulanmaya başladığını, aile hekimliği üzerinden bu hastalara ulaşabildikleri gibi gezici mobil ekipler vasıtasıyla da hastalara ulaşıldığını anlatan Koç, şöyle konuştu:
''Şu anda Türkiye genelinde ulaşabildiğimiz 20 bin hasta var. İlk hedefimiz 100 bin yatağa bağlı hastaya ulaşabilmek. Arada takibimize alıp daha sonra takipten düşenlerle birlikte 30 bin kişiye ulaştık. Yılın ortasına doğru ilk hedefimize ulaşacağız. İkinci hedefimiz ise 150 bin kişiye ulaşmak. 2010 yılında bu hizmetin altyapısını hazırladık. Araçlar tahsis ettik. Mekanlar oluşturduk. Sistemin kurgulamasını bitirdik. 2011 hizmetin yaygınlaştığı yıl olacak. 2012 ise optimum sağlık hizmetini sunduğumuz yıl olacak.

Vatandaşın komşusu yatalak ama kimi, nereyi arayacağını bilmiyor. Telaşlanmasına gerek yok. Sağlık hizmetlerine ulaşamayan bir hasta varsa bulunduğu il kodu başına konularak 4443830 no'lu telefondan evde bakım koordinasyon merkezine ulaşabilir. Bu telefon arandığında, o ildeki evde sağlık birimi çıkıyor. Hakkari'de de Ağrı'da da Edirne'de de ulaşılabiliyor. Arama yapıldığında en yakın sağlık tesisi ya da aile hekimi hastaya gidiyor. Köyde, kırsalda, yayladaysa hasta, o zaman gezici ekiplerimiz gidiyor. Tüm coğrafyadaki hastaya ulaşabilecek şekilde sistemi kurduk. Şu anda önceliğimiz yatağa bağımlılar. Sağlık tesislerine ulaşamayanlar.''

İzmir'de bu hizmetten yararlanan 4 bin 500 hastanın olduğunu dile getiren Koç, kentteki ilk hasta olan Buca ilçesindeki Hanife Pekmezci'yi evinde ziyaret etti. Yatalak olan Pekmezci'ye ''Geçmiş olsun'' dileğinde bulunan Koç, hastanın düzenli olarak kontrol edildiğini, pansumanlarının yapıldığını, aileye eğitim verildiğini belirtti.
Pekmezci ise uygulamadan dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, kendisini ziyaretine beklediğini ifade etti.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5137 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim