• BIST 9470.25
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

"Tek doktor görüşüyle balon, stent ve bypass yaptırmayın"

"Tek doktor görüşüyle balon, stent ve bypass yaptırmayın"
Prof. Dr. Mahmut Şahin, tıpta tek bir doğrunun olmadığını bu nedenle hastalara bir doktor tarafından balon, stent ve bypass önerilmesi durumda başka doktor görüşüne, konsey ya da ortak kurul kararına göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından düzenlen 31. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi Antalya'da başladı. Ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen kongrede kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili tedavi yöntemleri tartışılıyor. 

TKD Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, kardiyolojinin her yıl gelişmelerin yaşandığı tıp alanı olduğunu söyledi. Kardiyoloji alanında kullanılan tedavi yöntemlerine değinen Şahin, artık açılabilir her lezyonunun (doku bozukluğu) balon (daralan damarı açma yöntemi) ve stentle (damar duvarına mekanik olarak destek olan ağ şeklinde çelik kafesler) açıp hastanın tedavisini daha az hasarla yapmak yönünde olduğunu kaydetti. Bypass yönteminin daha sonra tercih edilebileceğini belirten Şahin, hangi hastaya, ne tür bir tedavi uygulanacağının tartışılmaya devam ettiğini kaydetti.

TEK BİR HEKİMİN KARARIYLA HAREKET ETMEYİN

Bazı hastaların gri bölge olarak tanımlanan alanda olduğunu belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cerrahlara giderse hasta bypass yapılır. Kardiyologa giderse stent takılır. İkisi de doğru olabilir. Yaklaşım olarak haklılık payı vardır. Klavuza da uygundur. En doğru karar bunları ortak belirlemektir. Hastaya cerrahın ve kardiyoloğun birlikte olduğu konsey dediğimiz yapılar içerisinde hastaların anjiyolarının incelenip en uygun tedavinin; balon mu? stent mi? Yoksa bypass mı olduğu şeklinde karar verip ona göre uygulamaktır" dedi.

ŞAHİN: BAŞKA BİR HEKİMİN GÖRÜŞÜNÜ ALMAKTA FAYDA VAR

Şahin, tek bir hekimin kararına hastanın mutlak acil durumlar dışında uymasının doğru olmayacağını, farklı görüşler almanın iyi bir yaklaşım olacağını ifade etti. Hastaya birisi 'sana balon gerekiyor' dediğinde acil bir durum yoksa bir başka hekimin görüşünü almakta yarar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mahmut Şahin, şöyle konuştu: "Eğer karar bir konsey ve ortak bir kuruldan çıkmamış ise yine 'size bypass gerekiyor' dendiğinde farklı hekimin ya da kurulun görüşü almakta daha doğru karar için fayda var. En doğru kararı bu tür konseylerin vereceği kanaatindeyim."

Şahin, tıpta tek bir doğrunun olmadığını, doğruların duruma göre değiştiğini vurguladı.

turk-kardiyoloji-kongresi.jpg

TOKGÖZOĞLU: KALPTEN ÖLÜMLER ARTTI

TKD Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu da kalp-damar hastalıklarının çağın salgını olduğunu belirterek, kalpten ölümlerin arttığını kaydetti. İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin, 2013'te yüzde 39,6 iken, geçen yıl yüzde 40,4'e yükseldiğini belirten Tokgözoğlu, "Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü 2025'e kadar tüm dünyada kalp hastalıklarından erken ölümlerin yüzde 25 azaltılmasını hedefliyor" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5810 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim