• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Tek tip diyetteki büyük tehlike, Diyet türü

Tek tip diyetteki büyük tehlike, Diyet türü
Özellikle gelişme çağlarında genç kızlar tarafından yapılan diyet türü için uzmanlardan önemli bir uyarı geldi.

Özellikle gelişme çağlarında genç kızlar tarafından yapılan düşük kalorili ve tek tip diyetler demir eksikliğinin görülmesine neden olduğunu söyleyen uzmanlar, "Bu tip beslenme, sadece anemi görülmesine değil, yanlış ve yetersiz beslenmeye bağlı birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor" uyarısında bulundu.

Ülkemizde en sık rastlanan sağlık sorunların başında kansızlık geliyor. Araştırmalar, her 100 kişiden 40'ında demir eksikliği soruna rastlandığını gösteriyor. Demir eksikliği ve buna bağlı gelişen kansızlık hem çocuklarda hem de kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Kansızlığın temellerinin bebeklikte atıldığını anlatan International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, "Çocuklukta ve genç kızlık dönemindeki yanlış beslenme tarzı sorunu ağırlaştırıyor. Özellikle gelişme çağlarında genç kızlar tarafından yapılan düşük kalorili ve tek tip diyetler demir eksikliğinin görülmesine neden oluyor. Üstelik bu tip beslenme, sadece anemi görülmesine değil, yanlış ve yetersiz beslenmeye bağlı birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor" dedi. İrkin, kansızlığın sürekli yorgunluk ve halsizlik hali uzun vadede depresyon, kolay üşüme, çarpıntı ve nefes darlığı, sık hastalanma, baş dönmesi ve saç dökülmesi ve tırnak kırılmasına yol açabileceğini dile getirdi.

ADET KANAMALARI AŞIRIYSA DOKTORA GİDİLMELİ
Kadınlarda demirin vücuttan kaybolmasına yol açan en önemli nedenler arasında adet kanamalarının gösterilebileceğini aktaran İrkin, "Bir kadın ortalama 5 gün süren bir adet döneminde yaklaşık 30 ml kan kaybedebiliyor. Bu da 20-50 mg bir demir kaybına neden oluyor. Bu dönemin uzun ve yoğun geçmesini engellemek ve tedavi etmek amacıyla mutlaka bir kadın doğum uzmanından destek alınması gerekiyor" ifadesini kullandı. Demir eksikliği tedavisinde ilk amacın anemiye neden olan sorunun tedavi edilmesi olduğuna dikkati çeken İrkin, demir içeriğinden zengin besinlerin alınmasını önerdi. İrkin, şunları kaydetti: "Mide ya da bağırsaktan kaynaklı bir emilim bozukluğu varsa bunun tedavi edilmesi, aylık adet kanamalarından kaynaklanıyorsa bu dönemlerin düzenlenmesi büyük önem taşıyor"

KAN DÜZEYLERİ TAKİP EDİLMELİ
Kansızlık tedavisinde demir içeren ilaçların kullanımının mutlaka doktor önerisiyle yapılması gerektiğini anlatan İrkin, "Düzenli olarak kullanılmalı ve bunun yanında demirden zengin bir beslenme programı uygulanmalı. Demir eksikliği düzeyinin saptananak, eksiklik belirlenmesi halinde ilaç ve diyet tedavisisi planlanarak, kan düzeyleri takip edilmeli" diye konuştu.

DEMİRİN FAZLASI DA ZARAR
Sık görülmese de demirin eksikliği gibi fazlalığının sorun yaratacağını dile getiren İrkin, "Depolanma özelliği olduğu için gereksinimden fazla demir alımı demir fazlalığına neden olabiliyor. Demir fazlalığı sonucu halsizlik, bulantı, kalp çalışmasında sorunlar görülüyor. En sık etkilenen organlar ise karaciğer, dalak, kalp ve pankreas oluyor. Ayrıca deride kızıllık ve kahverengilik görülüyor" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim