• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Tekrarlayan astım atakları akciğerlere zarar verir

Tekrarlayan astım atakları akciğerlere zarar verir
İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Kunter, tekrarlayan astım ataklarının akciğerlerde geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabileceğini söyledi.

Hastalığın genellikle nöbetler halinde tekrarladığını açıklayan Kunter, "Kendiliğinden veya tedaviyle düzelerek hastanın nöbetler arasında normal bir yaşam sürmesine imkan tanır. Ancak tekrarlayan astım atakları akciğerlerde geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Zamanla bu hasarlar birikir ve kişinin solunum fonksiyonları ataklar dışındaki zamanlarda da tam olarak normalleşemez. Atakları tetikleyen faktörler hastadan hastaya değişebilir." diye konuştu. Kunter, alerjik astım hastasında da, kişinin duyarlı olduğu bazı maddelere maruz kalmasıyla atak başlayabileceğini (ev tozu akarları, evcil hayvanların vücudundan dökülen tüyler, hamam böceği antijenleri, rutubetli ortamlarda bulunan küfler, ağaç ve çiçek polenleri, çeşitli gıdalar, vs.), alerjik olmayan astımda ise bu şekilde tanımlanmış belli bir alerjik neden ortaya koyamayacaklarını belirtti.

Hem alerjik astım hem de alerjik olmayan astım hastalarında ortak olarak bazı faktörlerin atağı başlatabileceğini dile getiren Kunter, şu örnekleri verdi: "Sigara dumanı, kirli hava, tozlu ortam, keskin kokular, ani ısı değişiklikleri gibi faktörler bunlar arasında sayılabilir. Diğer taraftan çeşitli mikrobik (viral veya bakteriyel) hastalıklar ve özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları da başka bir faktör olmasa bile atağı başlatabilmektedir. İlginç olarak bizzat tedavi amacıyla kullanılan antibiyotikler ve ağrı kesiciler de çok ciddi bir astım atağını başlatabilirler."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim