• BIST 9645.02
  • Altın 2415.004
  • Dolar 32.5587
  • Euro 34.675
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Telefonu kalp pilinden uzak tutun

Telefonu kalp pilinden uzak tutun
Kalp pilleri artık kalp yetersizliğine bağlı nefes darlığını da azaltıyor. Ancak dikkat edilmesi gereken konu; cep telefonları. Kullanılan telefon, pil bölgesine 15 cm'den daha yakın olmamalı.

SAĞLIKLI bir kalp, (erişkinlerde) dakikada 60-80 arasında vurum yapıyor. Kalp vurumunun bu değerlerin altında ve üstünde olması  ise kalp ritim bozukluğu olarak adlandırılıyor. Genellikle az vurum yapan kalbin normal hızda çalışmasını sağlamak için kullanılan kalp pilleri, adeta bir yaşam destek ünitesi görevini yerine getiriyor. Tıp teknolojisindeki gelişmelerden kalp pilleri de nasibini alıyor. İstanbul Üniversitesi Tıbbi Direktörü ve İstanbul Tıp Fakültesi, Kardiyoloji  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, kalp pillerinin günümüzde artık başka yetenekleri olduğunu da belirtiyor. Kalp pilleri  artık kalp yetersizliği tedavisinde de kullanılıyor. Bu piller kalp yetersizliğine bağlı nefes darlığını da azaltıyor. Ayrıca kalp durunca (ventriküler fibrilasyona girince) elektro şok yaparak kalbi yeniden çalıştıran piller de (ICD) vardır.

BOZULMA İHTİMALİ AZ
Prof. Dr. Kamil Adalet, bir süre önce de MR uyumlu kalp pillerini hastaların hizmetine sunulduğunu belirterek, 'MR-uyumlu pilleri dünyada 2008 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. Bu cihazlar 2009 yılında da Türkiye'ye geldi.  Hem pil jeneratöründe, hem de cihaza ek olarak takılan tellerde elektromanyetik alandan etkilenecek materyal sayısı çok azaltıldı. Bu pille hastalar güvenle MR çektirebiliyor' diyor.
MR uyumlu kalp pillerinin başka avantajları olduğunu da vurgulayan Adalet, 'MR uyumlu pili olan hastalar MR'a girebilir. Bunun dışında bazı avantajları daha var. Tüm yeni pillerde bu özellikler olabilir. Örneğin uzaktan kumanda ile  pillerin kontrolünün yapılabilmesi' diye de ekliyor.
2009 yılında Türkiye'ye gelmiş olmasına rağmen MR uyumlu kalp pili takılan hasta sayısının sadece 13 olduğunu belirten Prof. Dr. Kamil Adalet şunları dile getiriyor: 'Pil kalitesi son derece önemli. Pil ömrü daha uzun, bozulma ihtimali daha az oluyor. Ayrıca hizmet veren firmanın hizmet kalitesi de son derece önemli. Bu firmada çalışan teknik ekibin acil durumlarda Türkiye'de her hastaya -pil nerede takılırsa takılsın- 24 saat/365 gün ulaşmaları gerekli. MR uyumlu kalp pilleri son teknolojik ürünler.'

MIKNATISLI SES SİSTEMİ
Prof. Dr. Adalet, hastalarda cep telefonunun pil bölgesine 15 cm'den daha yakın olmaması gerektiğini vurgulayarak şunları dile getiriyor: 'Tercihen pilin takıldığı bölgenin aksi tarafından (pil solda ise sağ taraftan) kablo kullanarak cep telefonu ile konuşulmalı. Hastalar evdeki tüm cihazları (uzaktan kumanda, buzdolabı, TV vb...) korkusuzca kullanabilirler. Büyük mıknatıslı ses sistemleri ile kucaklaşmamaları gerekir. Alışveriş merkezleri ve havaalanlarındaki güvenlik kontrol cihazlarından  geçebilirler.' Prof. Dr. Adalet, kalp pili taşıyan hanımların rahatlıkla doğum yapabileceğini de belirterek 'Sadece kalp ritim bozukluğu varsa  ve altta yatan yapısal bir kalp hastalığı yoksa risk yok' dedi.

DARBE ALACAK AKTİVİTEDEN KAÇININ
Prof. Dr. Kamil Adalet hastaların bir tek pile darbe alacak aktivitelerden  kaçınmasının yeterli olacağını belirterek 'Kalp pili hastalarının direkt olarak pile darbe alacak aktivitelerden kaçınması (çarpışmalı spor) dışında hayatını etkileyecek bir kısıtlama yok aslında. Ancak yine de hastalar 2 ayrı grupta değerlendirilmeli. Birinci grup sürekli pile bağımlı yaşayan ve pilin sürekli devrede olduğu hastalar. İkinci grup ise pilin arada sırada devreye girdiği hastalar' diyor.

Kamil Adalet

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3874 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim