• BIST 9524.59
  • Altın 2490.463
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.7015
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Teravih namazı bu hastalıklara iyi geliyor

Teravih namazı bu hastalıklara iyi geliyor
Uzmanlara göre, ramazan boyunca yatsı namazı ve ardından kılınan teravih namazı bir çok hastalığa iyi geliyor

Gazi  Üniversitesi  Tıp  Fakültesi  Biyokimya Ana Bilim Dalı  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Çevik, orucun  bu dünya  için bedeni ve benliği  temizleyen  bir ibadet olduğunu,  kişiyi  bu  dünyadayken öbür  dünyaya olgunlaştırarak hazırladığını  söyledi .

Vücudun  içinde biriken zararlı atık maddeler, pigmentler, toksinler ve organlarda biriken fazla yağların oruçla  vücuttan  atıldığını anlatan Çevik, şu  bilgileri  verdi:

ORUÇ İNSANA BUNLARI KAZANDIRIR

"Oruç, bütün dürtülerin kaynaklandığı nefs bedenimizi  temizler . Nefs bütün bedenimizin idare edildiği, duygularımızın doğduğu,  psikolojik  yapımızın belirlendiği yerin, soyut kimliğimizin adıdır. Nefsimize yapışmış cimrilik, bencillik, müsriflik, zamanı boşa harcama, aşırı yeme, düşüncesizlik, sabırsızlık gibi kirli davranışları  temizler . Böylece  oruç  sayesinde kendimize daha hakim ve başkalarına daha açık, şefkatli hale geliriz ."

Prof. Dr. Çevik, ramazanda  gündüzleri  uyumaya  geceleri  ise  aktif  olmaya eğilimin arttığını ifade ederek, "Bu iki halde hormonlarımızın salınımının, enerji  yakıtlarımızı   kullanma tercihlerimizin, biyoritmimizin  değişmesi   doğaldır " ifadesini  kullandı.

Prof. Dr. Cemal Çevik; "Karaciğer  açlıkta diğer organların  kullanımına  sunmak üzere glikojen depolarını bozarak kana glikoz salar.  Karaciğerin  glikojen deposu,  vücudun glikoz ihtiyacını 12-18 saat  karşılayabilecek  kadardır. Sahura  kalkıldığında aç kalma süresi 18 saati geçmez. Peygamberimiz sanki bu süreye uymamız için bizi  teşvik etmiştir" ifadesini  kullandı .

KARACİĞER  YAĞLANMASINI ÖNLÜYOR

SÜnnete  uygun olarak fazla yemek  yemeden tutulan  oruç sayesinde  karaciğer yağlanmasının önlenmesinin söz konusu  olabileceğini anlatan Çevik,  orucun  kalp üzerinde de olumlu  etkileri olduğunu bildirdi.

KALP ÜZERİNDE ÖNEMLİ ETKİSİ  VAR

Prof. Dr. Çevik,  ramazanda  kalp kaslarının  tercih  ettiği enerji kaynağını bolca bulduğunu, adeta bayram ettiğini belirterek,"Kalp kaslarında yağlanma olan birisinin yağları  ramazan boyunca eriyebilir" dedi.

Oruç  esnasında kalbin, daha fazla enerji üretebildiği halde daha az  yükle   karşı   karşıya olduğunu dile getiren Çevik, "Kalp ritm bozukluğu ve yetmezliği olanlar  oruçla  daha rahatlayabilir " diye konuştu .

Orucun  insülin düzeyiyle de  ilişkisi  olduğunu bildiren Çevik,  oruç  esnasında kan glikozu ve seviyesi düşeceği için beta hücrelerinin yeteri kadar glikozla  karşılaşmadığını , bunun sonucunda insülin salınımının azaldığını  söyledi .

TERAVİH NAMAZININ FAYDALARI

Ramazanda  kılınan yatsı ve teravih namazlarının bir egzersiz yerine geçtiğini, ayrıca rüku ve secde esnasında üzerinde baskı oluşan  dalak  ve  karaciğerin  tuttukları kanı boşalttığını, böylece dolaşımdaki kan hacminin arttığını bildiren Çevik, secde ve rüku esnasındaki doğrulmayla kanın tekrar karaciğer  ve  dalak  tarafından geri alınabildiğini  söyledi .

Çevik, "Bu eğilip doğrulma hareketleriyle  karaciğer,  dalak  ve  cilt  altı damarlarda kan tutulup geri bırakılarak, nabız ve tansiyon düzenlemesi yapılıyor olabilir" şeklinde konuştu .

UYKU DÜZENSİZLİĞİNİ ÖNLER

Prof. Dr. Çevik, uyku düzensizliğinin tedavisinde, uykudan önceki 2 saat egzersizin  yararlı olduğunu belirterek, " Ramazan  boyunca kılınan teravih namazı böyle bir egzersiz yerine de geçer.

Ramazanda   kazanılan  bu alışkanlık yatsı namazı şeklinde devam edecek olursa uyku düzensizliği için iyi bir tedbir alınmış olur"  önerisinde  bulundu.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Ramazan  boyunca kolesterol  değerlerinde  düşme de saptandığını belirten Çevik, şu  önerileri dile getirdi:

"Kolesterolün düşürülmesinde fertlerden ziyade toplumlar hedeflenmelidir.  Ramazan  böyle bir hedef için ideal bir zamandır.  Ramazan  ayı Sağlık Bakanlığınca kolesterolü düşürme ayı ilan edilebilir. Bu ayda kolesterolü düşüren lifli yiyeceklerin yenmesi, lifli yiyecekleri içeren kolesterol düşürücü  sahur ve  iftar  yemeği terkiplerinin tanıtılıp  teşvik  edilmesi yoluyla kolesterol düşürülmesi daha da hızlanır, artırılır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2641 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim