• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

THSK Başkanı Şencan: Aile hekimine düşen kişi 2 binin altına inecek

THSK Başkanı Şencan: Aile hekimine düşen kişi 2 binin altına inecek
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, halk sağlığı hizmetini artırmak istediklerini belirterek, "Aile hekimi başına düşen kişi sayısını 2 binin altına indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, halk sağlığı hizmeti sunanlarla talep edenlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Halk sağlığı hizmetlerini artırmak istediklerini söyleyen Şencan, aile hekimi başına düşen kişi sayısını da 2 binin altına indirmeyi hedeflediklerini, bu sayı düşerken de aile hekimlerinin ücretlerinde bir azalma yaşanmamasını hedeflediklerini belirtti.
 
Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü tarafından Halk Sağlığı Günleri kapsamında düzenlenen ‘Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek’ sempozyumu Ankara’da yapıldı. Sempozyumun Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesinde Halk Sağlığı Politikaları başlıklı oturumuna konuşmacı olarak katılan Şencan, halk sağlığına yönelik istatiskleri katılımcılarla paylaştı.
 
Sağlıkta dönüşüm programları ile sağlık sisteminde önemli değişiklikler olduğunu söyleyen Şencan, “Bugün yerli aşı üretimi yapılması için girişimler son hızla devam etmektedir. Kanser ile mücadelemiz tarama programları ile (meme, kolon, serviks ca) yürütülmektedir. Son yüzyılın salgın hastalığı olan obezite ile mücadele büyük bir kararlılıkla devam etmektedir. 2010 yılında tüm Türkiye’de yaygınlaştırılan Aile Hekimliği Sistemi ile koruyucu sağlık hizmetlerini ön plana çıkarttık. Bugün ülkemizde 970 Toplum Sağlığı Merkezi birçok sağlık hizmet sunmaktadır.” Şeklinde konuştu. Bu kapsamda 2015-2016 öğretim yılında 429 bin 64 anaokulu,  616 bin 124’ü ilköğretim 1. Sınıf öğrencisi olmak üzere 1 milyon 45 bin 188 adet adet vernik flor uygulaması yapıldığını, 451 bin 962 anaokulu, 605 bin 79 ilköğretim birinci sınıf öğrencisinin de ağız ve diş muayenesi gerçekleştirildiğini kaydetti. Şencan, “Sunduğumuz hizmetlerle hasta olmamayı temin etmeye çalışıyoruz.” dedi.
 
Aynı oturumda Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rengin Erdal ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Akdur da sunum gerçekleştirdi. Prof. Rengin Erdal, halk sağlığı hizmetlerinde erişim hakkaniyet ve eşitliğin önemine dikkat çekerken, “Topluma yönelik sağlık hizmetlerinde eşitlikten bahsedilemez. Eşitliği değil sosyal eşitliği adaleti sağlamalıyız. İhtiyacı olana daha fazla hizmet sağlanmalıdır” şeklinde konuştu. Halk sağlığı hizmet sunum modelleri konusunda katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Recep Akdur da, halk sağlığının bütün sağlık hizmetlerini kapsadığını belirterek, koruyucu hizmetlere vurgu yaptı. Oturumun moderatörlüğünü yapan SASAM Sağlık Politikaları Direktörü Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da açılış konuşmasında, SASAM’ın sağlık politikalarının belirlenmesinde önemli bir misyon üstlendiğini, yapılan araştırma ve saha çalışmalarıyla politika üretimi ve uygulamalarına katkı sunduklarını kaydetti.
 
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, yaptığı açıklamada, Halk Sağlığı Günleri’ne önem verdiklerini, sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek hedefine katkı sunmak istediklerini belirtti. Kurumlar arası işbirliğinin, sürdürülebilir politikaların ortaya çıkmasında büyük önemi olduğunu belirten Memiş, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk bizim yaptığımız Sağlık Okur Yazarlığı’nı ele aldık. Bu yıl da Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek, dedik. Amacımız, konunun bütün taraflarını bir araya getirerek, sürdürülebilir sağlık ve sosyal hizmet politikaları ortaya çıkarmaktır. Sayın Bakanımız ve ilgili bürokratların katılımı bu anlamda çalışmalarımızın verimliliğini ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3295 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim