• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Tıbbi cihazlarda Ankara'nın potansiyeli büyük

Tıbbi cihazlarda Ankara'nın potansiyeli büyük
Ankara Kalkınma Ajansı Tıbbi Cihazlar Sektör Analizi’ne göre, tıbbi cihazlar sektöründe Ankara'nın potansiyeli büyük. Sektördeki işyerlerinin yüzde 27’si Ankara’da faaliyet gösteriyor.

Ankara Kalkınma Ajansı Tıbbi Cihazlar Sektör Analizi’ne göre, tıbbi cihazlar sektöründe Ankara’nın potansiyeli büyük. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kayıtlarına göre sektördeki işyerlerinin yüzde 27’si Ankara’da faaliyet gösteriyor. Ankara Kalkınma Ajansı ile Türkiye Kalkınma Bankası AŞ işbirliğinde hazırlanan “Ankara Tıbbi Cihazlar Sektör Analizi” raporu yayımlandı. Raporda, sektörün kurumsal yapısı, mevzuatı, mevcut durumu, dünya tıbbi cihazlar sektöründeki mevcut pazar durumu ve Ankara’nın tıbbi cihazlar sektörü bakımından aldığı pay, potansiyelleri ve kırılganlıkları gibi konular ele alındı.

İTHALATÇI SEKTÖR

Rapora göre, Türkiye’de son yıllarda tıbbi cihazlar sektörüne yönelik önemli yasal, kurumsal ve teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2009 yılı itibariyle, sektörün üretim değeri 903 milyon lira olarak gerçekleşirken, katma değer oranı yüzde 33,8 oldu. Türkiye, sektör dış ticaretinde net ithalatçı konumunda bulunuyor. 2011 yılında Türkiye sektör ithalatı, sektör ihracatının 7,6 katı gibi yüksek bir oranda olurken, ihracat yıllar itibariyle artsa da sektörün ithalata bağımlılığı yüksek düzeyde bulunuyor.

YÜZDE 27’Sİ ANKARA’DA

Ankara, tıbbi cihazlar sektörü içerisinde gerek üretim gerekse dış ticaret açısından önemli bir konumda bulunuyor. TOBB kayıtlarına göre sektördeki işyerlerinin yüzde 27’si Ankara’da faaliyet gösteriyor. Sektördeki firmalar ağırlıklı olarak metal mobilyalar (büro, tıbbi, cerrahi, dişçilik veya veterinerlik mobilyaları), sektöre yönelik kullanılan diğer alet ve cihazlar, sektöre yönelik mobilyalar ve bunların parçaları, soğutucu veya dondurucu ekipmanlar, tıbbi, cerrahi veya laboratuvar sterilizasyon aletleri ve protez dişler (plastikten olmayanlar) üretim kollarında yoğunlaşmış bulunuyor. Ankara’nın tıbbi cihazlar sektörü dış ticaret hacmi yaklaşık 480 milyon dolar olurken, bunun yüzde 90’lık bölümünü ithalat oluşturuyor. 2011 yılı itibariyle Türkiye sektör ürünleri ihracatının ve ithalatının yaklaşık yüzde 24’ü Ankara’ya ait. Ankara, ihracat ve ithalat değerleri açısından iller arası sıralamada ikinci sırada yer alıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2188 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim