• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Tıbbi görüntülemeye talep artarken cihaz satışları giderek daralıyor

Tıbbi görüntülemeye talep artarken cihaz satışları giderek daralıyor
Türkiye’nin ileri teknoloji tıbbi görüntüleme cihazlarında son 10 yılda büyük yol katettiğini belirten Tıbbi Görüntüleme Teşhis ve Tedavi Teknolojileri Derneği (TıpGörDer) Başkanı ve Siemens Sağlık Sektörü Direktörü Ufuk Eren, geçen yıldan itibaren yatırı

Türkiye’nin ileri teknoloji tıbbi görüntüleme cihazlarında son 10 yılda büyük yol katettiğini belirten Tıbbi Görüntüleme Teşhis ve Tedavi Teknolojileri Derneği (TıpGörDer) Başkanı ve Siemens Sağlık Sektörü Direktörü Ufuk Eren, geçen yıldan itibaren yatırımlardaki azalma ve krizin de etkileriyle pazarın daralmaya başladığını söyledi.

Bu yıl da geçen yıl yaptıkları gibi, Türkiye’yi il il dolaşarak, bir görüntüleme cihazlarında bir ‘teknoloji haritası’ çıkardıklarını anlatan Eren, sadece büyük şehirlerde değil, Anadolu’nun her yerinde artık bu teknolojik cihazların kullanıldığını belirtti.
MR, bilgisayarlı tomogrofi, PET CT ve radyoterapi cihazlarının ağırlıklı olarak özel sektör yatırımı olduğunu kaydeden Eren, “Pazarın toplam büyüklüğü 2008 yılı sonu itibarıyla 250 milyon dolar. Pazarın büyümesine en büyük katkı özel sektör yatırımlarından geliyor. 2008 yılında yüzde 10’luk bir daralma yaşandı. Bu yıl da hem krizin hem de özel sektöre karşı bazı engellemelerin etkisiyle yüzde 30’luk bir daralma bekliyoruz” diye konuştu.

AB ortalamasının yarısı
Türkiye’nin bir ‘teknoloji çöplüğü’ haline geldiği ve tıbbi görüntüleme cihazlarının çok fazla olduğu gibi çeşitli eleştriler olduğunu hatırlatan Eren, çıkardıkları teknoloji haritasını AB ile karşılaştırdıklarında, Türkiye’nin hâlâ ortalamanın yarısında olduğunu, bu sektörde ABD ve Japonya’nın başı çektiğini savundu. Görüntüleme cihazlarınıa olar talebin son 10 yılda yüzde 200 arttığını vurgulayan Eren, “Hâlâ yapılması gereken yatırımlar var, çünkü nüfus artıyor. Ancak şuanda özel sektörün bu cihazlara yatırım yapması konusunda çeşitli engeller var. Devletin bu engeli kaldırmasını bekliyoruz. Yoksa sektör krizin yanı sıra bu engellemeler nedeniyle de sıkıntı yaşayacak” dedi.

Türkiye’de kullanım yoğun
Türkiye’de bazı yerlerde cihazların yanlış kullanıldığına da değinen Eren, bir tomogrofiye günde 200 hastayı alan ya da günde 150 kişiye MR cihazında hizmet veren hastaneler olduğunu kaydetti. Bu uygulamaların hem tıbbi yönden tehlike oluşturduğunu hem de cihazları bozduğunu belirten Eren, “Avrupa’da günlük kullanım sınırı var. Günde 40’ı geçemiyorsunuz. Türkiye’de ise bu yok. Yani hastaneler talebe yetişemiyor, özellikle kamu hastanelerinde cihazlar çok yoğun kullanılıyor” dedi. Ufuk Eren tıbbi görüntüleme cihazlarının fiyatlarının 100 bin avro ile 2 milyon avro arasında değiştiğini de belirtti.

En fazla tomografi var
Ufuk Eren, ‘teknoloji haritası’ndan çıkan sonuçları da şöyle anlattı: “2007 araştırmamızda ‘bilgisayarlı tomografi’ bir tek Ardahan’da yoktu. Şimdi orada da kullanılıyor. Şu anda bu teknolojinin ulaşmadığı il yok. Tabii ki en fazla İstanbul’da kullanılıyor. Çünkü İstanbul’da 20 milyonun üstünde bir nüfus sağlık hizmeti alıyor. 234 tanesi İstanbul’da olmak üzere, Türkiye genelinde toplam 984 adet bilgisayarlı tomografi cihazı bulunuyor. Bunların yüzde 64’ü özel sektör yatırımı. MR cihazlarında da 2008 yılında bir artış gördük. Türkiye’de toplam 534 tane MR cihazı var, yüzde 80’i de özel sektör yatırımı. MR cihazı olmayan iller de 2007 yılına göre azaldı, özellikle doğudaki illerde alımlar arttı. Toplam 59 tane PET-CT cihazı var. 132 tane de radyoterapi cihazı bulunuyor. Hâlâ büyük bir yatırım potansiyeli var.”

Radikal

Bu haber toplam 1504 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim