• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Tıbbi malzeme listeleri tıbbi malzeme alan tanımlarına eşleştirilen ürünlerin sisteme tanımlanması ile ilgili önemli duyuru-19

Tıbbi malzeme listeleri tıbbi malzeme alan tanımlarına eşleştirilen ürünlerin sisteme tanımlanması ile ilgili önemli duyuru-19
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Tıbbi malzeme listeleri tıbbi malzeme alan tanımlarına eşleştirilen ürünlerin sisteme tanımlanması ile ilgili önemli duyuru-19 yayımlandı.

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
DUYURU

29/12/2015

TIBBİ MALZEME LİSTELERİ TIBBİ MALZEME ALAN TANIMLARINA
EŞLEŞTİRİLEN ÜRÜNLERİN SİSTEME TANIMLANMASI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ
DUYURU-19

Kurumumuzca yayımlanan “Tıbbi Malzeme Listeleri Tıbbi Malzeme Alan Tanımlarına Ürünlerin Eşleştirilmesi ile İlgili Önemli Duyuru-17-18” kapsamında tıbbi malzeme ithal ve/veya imal eden firmaların ürünlerini tıbbi malzeme alan tanımı (SUT kodu) bazında eşleştirme işlemi tamamlanmıştır.

Firmalarca yapılan eşleştirmeler Kurumumuzca herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmaksızın firmaların kendi beyanları doğrultusunda eşleştirdikleri SUT kodları bazında 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle sisteme tanımlanacak olup, söz konusu barkodlar duyuru eki EK-1 Listede yer almaktadır.

Ayrıca duyuru eki EK-1 Listede; “Tıbbi Malzeme Listeleri Tıbbi Malzeme Alan Tanımlarına Eşleştirilen Ürünlerin MEDULA’ya Tanımlanması ile İlgili Önemli Duyuru- 13” kapsamında sisteme tanımlanmış olan barkodlar da yer almaktadır.

“Tıbbi Malzeme Listeleri Tıbbi Malzeme Alan Tanımlarına Ürünlerin Eşleştirilmesi ile İlgili Önemli Duyuru-14-17-18” kapsamında ürün eşleştiren firmalardan bazılarının hala “TAAHHÜTNAME’’yi Kurumumuza teslim etmedikleri görülmüştür. 14 numaralı duyurumuzda da belirtildiği gibi “TAAHHÜTNAME’’yi Kurumumuza teslim etmeyen firmaların yapmış oldukları barkod eşleştirmeleri duyuru eki EK-1 Listesinde yer alsa bile taahhütname teslim edilene kadar sistemde tanımlanmayacak olup taahhütnamenin Kurum kayıtlarına girdiği tarih itibariyle sistemde tanımlanabilecektir.

Eşleştirilen ürünler tamamen firmaların beyanı esas alınarak sisteme kaydedilmiş bulunmaktadır. Yanlış eşleştirme olduğunun herhangi bir şekilde tespit edilmesi halinde oluşan zararlar verilen taahhütler kapsamında firmalardan ve müteselsilen sağlık hizmeti sunucularından ilgili mevzuat doğrultusunda tahsil edilecektir. Bu nedenle sağlık hizmeti sunucularının da firmalardan ürünlerini alırken gerekli önlemleri almaları yararlı olacaktır.

Firmaların, eşleştirme süresinin bitiminden sonra (23/12/2015) kendi ürünlerini yanlış SUT koduna eşleştirdiklerini tespit etmeleri halinde “medsahis” sistemi üzerinden düzeltmelerine olanak olmadığından Kurumumuza sistemde tanımlanmış ürünlerin kaydının silinmesine yönelik başvurmaları gerekmektedir. Kaydının silinmesini istediği ürününü başka bir SUT koduna eşleştirme talebinin olması durumunda yayımlanacak olan Tıbbi Malzeme Başvuru Kılavuzunda yer alan C Grubu başvuru yöntemi ile talep etmesi gerekmektedir.

Sağlık hizmeti sunucularınca bir tıbbi malzemenin hizmet kaydının yapılabilmesi için ürünün; satın alındığı tarihte TİTUBB sisteminde kaydının tamamlanmış olması (Ürünün, 01/12/2015 tarihinden önceki TİTUBB kayıtlarında hem “Sağlık Bakanlığı (S.B. Durum)” hem de SGK Durumunun uygun olması aranacak olup, 01/12/2015 tarihinden sonraki ürün güncellemelerinde ve/veya yeni kayıtlarda sadece “Sağlık Bakanlığı (S.B. Durum)” durumunun uygun olması yeterlidir), hastaya kullanıldığı tarihte de sistemde tanımlı olması gerekmektedir.

Tanımlamalar sadece SUT’un “3.1.3 - Yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzemeler” başlığının birinci fıkrasında sayılan listelerdeki (Set SUT kodları hariç) SUT kodları için yapılmıştır. Bu listeler dışında kalan diğer tıbbi malzeme listelerindeki SUT kodları için firmalardan eşleştirme alınmamış ve sistemde tanımlama yapılmamıştır. Dolayısıyla diğer listelerdeki SUT kodları için sistemde tanımlanma şartı aranmayacak olup TİTUBB kaydı aranması yeterli olacaktır.

Sistemde SUT kodu bazında tanımlı olan barkodlar için; https://medula.sgk.gov.tr/MedulaUbbSorgu/pages/ubbBarkodSorgu.jsf adresinden SUT kodu bazında, barkod bazında, satın alma tarihi bazında, işlem tarihi bazında sorgulamalar yapılabilecektir.

01/12/2015 ile 01/01/2016 tarihleri arasında Duyuru-16 kapsamında açıklanan ve sistemde tanımlanan eşleştirmeler dikkate alınacaktır. Yersiz ödeme işlemleri de söz konusu tarihler dikkate alınarak yapılacaktır.

Firmalar medsahis sistemini mevcut şifreleri ile kullanabileceklerdir. Ürünlerinde değişiklik yapamamak ve yeni ürün yükleyememekle birlikte iletişim bilgilerindeki (adres, e-posta, telefon) değişiklikleri medsahis sisteminde güncellemeleri ve yazılı olarak da Kurumumuzu bilgilendirmeleri gerekmektedir. Bilgilendirmemeleri halinde mevcut adreslerine yapılacak tebligatların sorumluluğu ilgili firmalara ait olacaktır.

Bilgilerinize önemle duyurulur.

Duyurunun aslı için tıklayınız

Duyurunun eki için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13006 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim