• BIST 9803.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Tıbbın yeni trendsetterları

Tıbbın yeni trendsetterları
Akciğer kanserinde, hastalık akciğerle sınırlıysa tam tedavi mümkün.

Yeni teknikle akciğer kanserinden korkmaya gerek kalmadı. Öyle ki hastalık sadece akciğerle sınırlıysa tan bir tedavi gerçekleştirilebiliyor. Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Alp Toker, Newsweek Türkiye Dergisi'nin yeni sayısında Tıp Dünyası köşesinde bir makale kaleme aldı. İşte Prof. Dr. Toker'in Newsweek Türkiye'deki "Tıbbın yeni Trendsetterları" başlıklı makalesi...

"Yıllardır mütevazı araştırmalarla dünyayı takip eden Türk cerrahları, son zamanlardaki çalışmalarıyla artık dünyada akımları belirleyecek düzeyde tokluklarını ispatladı. Özellikle kalp hastalıkları ve akciğer kanserleri konusunda geliştirilen yeni metotlar, uluslararası tıp camiasında takdir topluyor. Sol akciğer kanserlerinde lenf bezlerinden sistematik örnek alma veya tam temizlik sağlamak için geliştirdiğimiz basit teknik, ülkemizdeki çok önemli gelişmelere emsal teşkil edebilir. Bu yeni tekniğin video görüntülerinin, kardiyotorasik cerrahların Amerika, Avrupa ve Japonyada temel mesleki kuruluş olarak itibar gösterdiği "The Cardiothoracic Surgery Nervvork" (www. ctsnet.org) isimli sitede kabul görmesi ve ayın videosu seçilmesi sadece Türk göğüs cerrahisi camiasında değil, dünya göğüs cerrahisi camiasında da heyecan yarattı.

Akciğer kanserinde, hastalık akciğerle sınırlıysa tam tedavi, yani bir daha bu hastalıkla karşılaşmadan yaşayabilmek, genel kanının aksine gerçekten mümkün. Cerrahi tedavi hastalıktan kesin kurtulmada en başarılı yöntem. Burada doğru hastaya doğru ameliyatı yapabilmek hayati önem taşıyor. Cerrahlar, kitleyi onkolojik prensiplere uygun çıkartarak ve lenf bezlerini temizleyip hastalığın doğru evresini bularak, ameliyat sonrasında onkolojik tedavi gerekliliğini ortaya koyuyor.

Onkolojik olarak tam bir akciğer kanseri ameliyatı, kanserin ve üzerinden ilerlediği lenf bezlerinin çıkarılmasını kapsıyor. Çünkü kanser sadece kan ve komşuluk yoluyla değil, aynı zamanda lenf bezleri üzerinden de yayılıyor. Bu sebeple hastalığın gerçek evresi ve onkolojik tedavi gerekliliği lenf bezlerinin yeterli miktarda çıkarılmasıyla anlaşılabiliyor. Japon cerrahlar 1990-2000 arasında lenf bezlerinin tamamının çıkarılması gerektiği üzerine

YENİ AMELİYAT TEKNİĞİ AKCİĞER KANSERLERİNDE TAM TEDAVİ ŞANSINI YÜKSELTİYOR.
araştırmalar yayınladı. Bu operasyonların sonucunda hastaların yaşam sürelerinde beklenenden daha yüksek sonuçlar gözlemlendi. Ancak, 2000den sonra ABD ve Avrupalı cerrahların çalışmaları bu sonuçlan desteklemediğinden, ameliyat süresi uzun ve tekniği zor olduğu için lenf bezlerinden sadece örnek alma konusunda fikir birliğine varıldı. Bilhassa sol akciğer kanserlerinde üst mediasten denen bölgeye yaklaşmama karan verildi. Yeni kararın yarattığı en önemli sakınca, sağ ve sol akciğer kanserlerinde aynı ameliyat uygulandığı halde lenf bezleri temizliğinde farklılığa neden oluyordu. Buna bağlı olarak bazı hastaların evrelendirilmesi, olduğundan daha düşük bulundu. Yani ameliyat sonrası kemoterapi ve radyoterapi alması gereken hastalar tedavilerini almadı. Şu anda halen sol akciğer kanserinde boyundan yapılan ayn bir operasyonla lenf nod-lan sadece örneklendiriliyor. Sağ akciğer kanseri ameliyatlarında ise bu bölge istendiğinde tamamen temizleniyor. Gerçek evreleme sorunu en basit haliyle kanserin sağ veya sol akciğerde yerleşmesiyle ortaya çıkıyor. Tomografi ve radyoloji teknolojilerindeki gelişmeler bu lenf bezlerinde kanser varlığı konusunda fikir verse de vakaların yüzde 10 ila 15'inde yalancı negatiflik görülüyor. Ve ameliyatı başanlı geçen her 20 hastanın 3'ü beklenmedik şekilde erken dönemde hastalıkla tekrar karşılaşıyor.

Onkolojik tedavilerin cenahi tedaviyle yer değiştirdiği, farklı şekillerde kombine edildiği araştırmalar umut vadediyor. ABD'de bu grupta ileri evredeki hastalarda tam tedavi oranının yüzde 50'ye vardığını bildiren çalışmalar mevcut. Standart tedavilerle, aynı evredeki hastalarda tam tedavi oranıysa yüzde 15'i aşamıyor. Ülkemizde de bu konuda tek tek uygulamalar dışmda araştırma protokollerine alman hastalarda operasyonlarımıza devam ediyoruz.

Sadece ameliyat etmenin ve araştırmayı bir şekilde tamamlamanın yeterli olmadığı kanaatindeyim. Türk cereahlann atılım yapması gereken konu, operasyon kayıtlarını iyi tutmak, analizleri yapabilmek, istatistik ve görsel sunumlar olmalıdır. Çalışmamızda; görsel hazırlık, Dr. Serkan Kaya ve Dr. Suat Erus, istatistiksel çalışmalar Op. Dr. Sedat Ziyade ve hasta takipleri Op. Dr. Serhan Tanju tarafından sağlandı. Bu tip araştırmalara imza atabilmek, hastabakıcısından profesörüne, uzun soluklu, güçlü, disiplinli ve inançlı ekiplerin ellerinde olacaktır.

İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana-bilim Dalı 'ndan Prof. Dr. TOKER, sol akciğer kanserlerinde lenf bezlerinin kolayca temizlenmesini sağlayan tekniği geliştirdi."

Prof. Dr. Alper Toker / Newsweek Türkiye

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim