• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

TİKA'dan Bosna Hersek'e sağlık desteği

TİKA'dan Bosna Hersek'e sağlık desteği
TİKA, Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi'ne ürodinami cihazı bağışladı

SARAYBOSNA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi Çocuk Cerrahi Bölümü'ne ürodinami cihazı bağışladı.

Çocuklarda kalıcı ve geri dönüşümü olmayan böbrek hasarının oluşmaması için zamanında ve doğru tanının konulmasına katkı sağlayacak cihazın teslimi nedeniyle Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Klinik Merkezi Müdürü Prof. Dr. Damir Aganoviç, projenin TİKA'nın Bosna Hersek'te uyguladığı ilk sağlık projesi olmadığını, klinik merkezi olarak daha önce de TİKA ile işbirliği yaptıklarını söyledi.

TİKA tarafından temin edilen ürodinami cihazının kendileri için son derece önemli olduğuna işaret eden Aganoviç, ''10 yıldır bu cihazı almaya çalışıyorduk, ancak pahalı olduğu için alamıyorduk'' diye konuştu.

Cihazın özellikle çocuk hastalarda kullanılacağını anlatan Aganoviç, erken teşhisle hastalıkları tedavi etmeyi hedefledikleri kaydetti. Aganoviç, cihazın günümüzdeki en modern cihaz olduğunu belirterek, gelecekte de TİKA ile işbirliğini sürdürmek istediklerini söyledi.

Çocuk Cerrahi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Adnan Hacimuratoviç de Bosna Hersek'te ürolojik hastalıklarların tedavisi ile ilgilenen en büyük sağlık kurumunun Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi olduğunu belirterek, temin edilen cihazın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Sadece Saraybosna'dan değil, ülkenin dört bir yanından gelen hastaları burada tedavi ettiklerini ifade eden Hacimuratoviç, sağlık ve eğitim alanlarında TİKA ile işbirliğine devam edeceklerini, kurumun gelişmesi ve büyümesi için buna ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

- ''Gözyaşının rengi ve ırkı yoktur''

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, yakın zamanda ülkede yaşanan felaketten dolayı muzdarip olanlara geçmiş olsun dileklerini iletirken, felakette hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

TİKA olarak sadece sağlık alanında projeler hayata geçirmediklerini belirten Çevik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, sellerden etkilenen bölgelerde de diğer Türk kurumlarıyla birlikte ilk yardım faaliyetlerine de katıldıklarını hatırlattı.

Çelik, klinik merkezine temin edilen cihazın hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli rol oynayacağını ifade ederek, ''Gözyaşnın rengi ve ırkı yoktur. Bizim için önemli olan budur. Bu cihaz, ülkenin farklı kesimlerinden gelen çocukların tedavisi için kullanılacak'' dedi.

Basın toplantısının ardından, TİKA yetkilileri ve hastane personeli ürodinami cihazının yerleştirildiği odayı ziyaret etti. Klinik Merkezi Müdürü Aganoviç, cihazın kullanımı hakkında yetkililere bilgi verdi.

- Ürodinami Cihazı-

Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi Çocuk Cerrahi Bölümü'ne TİKA tarafından temin edilen ürodinami cihazı, idrar kesesinin işlevinde bazı bozuklukları olan çocuklarda kalıcı ve geri dönüşümü olmayan böbrek hasarının oluşmaması için zamanında ve doğru tanının konulması noktasında katkı sağlayacak.

Hibe cihazla, hastalarda olası bir böbrek rahatsızlığında diyaliz makinalarına sürekli olarak bağlı kalma ve belirli bir zaman sonra böbrek naklini zorunlu hale getiren durumu ortadan kaldırılabilmek mümkün olabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2209 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim