• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Tıkanma riskini en aza indiren stent, Türk malı

Tıkanma riskini en aza indiren stent, Türk malı
Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde, kalp damarlarının tıkanması durumunda damar içine takılarak bu bölümü açan Türk malı stentlerin,..

Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde, kalp damarlarının tıkanması durumunda damar içine takılarak bu bölümü açan Türk malı stentlerin, en düşük yeniden tıkanma oranına sahip olduğu açıklandı.

Frankfurt'ta 2.5 yıl boyunca 260 hasta üzerinde denenen stentler, "en güvenilir stent" seçildi. Sabah gazetesinin haberine göre; ilaçlı stentin hayvanlar üzerindeki çalışması, dünyada otorite olarak kabul edilen Prof. Dr. Renu Virmani tarafından yapıldı. Stentin hastalar üzerindeki klinik çalışmalarını ise yine dünyaca ünlü Prof. Dr. Nicolaus Reifart gerçekleştirdi. Prof. Dr. Reifart, ilaç kaplı stent takılmış hastalarda, normal stentlerde sıkça görülen ve damarların tıkanmasına yol açan pıhtı oluşumuna bağlı ölümlerin gözlenmediğini söyledi.

SULANDIRICI İSTEMİYOR

Amerika'daki bu alanda referans kabul edilen Kardiyo Peth Enstitüsü derecelendirmesine giren stentlerin, dünyanın en fazla satanlarından iki kat daha etkili olduğu belgelendi. CE sertifikasına sahip stentler, İngiliz Sağlık Bakanlığı tarafından da "dünyanın en iyi tedavi sonucuna sahip stentleri" olarak kabul gördü.

Yeni ilaçlı stentlerinin en büyük özelliği, reddetme sorununu son derece azaltması. İlaçlı stentler, takıldıktan sonra kan sulandırıcı ilaç kullanılması gerekiyordu. Bu ilacın kullanımının aksaması durumunda stentin reddetme riski artıyordu. Diş çekimi veya herhangi bir operasyon nedeniyle kan sulandırıcı kullanımının geçici bir süre bile kesilmesi, ilaçlı stentin işlemesini bozuyordu. Yeni stentleri takanlar, bilimsel raporlara göre, yalnızca ilk üç ay kan sulandırıcı kullanmak zorunda kalıyor. Daha sonra bu ihtiyaçları ortadan kalkacağı için diş çekimi, ameliyat gibi durumlar risk kapsamından çıkıyor.

Stentlerin en düşük yeniden tıkanma oranına sahip olduğu da açıklandı. En çok kullanılan stentlerden ise yüzde 5.5 daha dayanıklı olduğu belgelendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylanan stentler Danimarka'daki Türk iş ve bilim adamlarının kurduğu fonla Türkiye'de bir Türk firması tarafından geliştirildi. Avrupa ülkeleri, Ortadoğu, Rusya, Güney Amerika'ya satılıyor.

İLK ÖNCE KENDİ ÜZERİNDE DENEDİ

İlaçlı stentler Doç. Dr. Reha Başaran başkanlığındaki Türk Ar-Ge grubu tarafından geliştirildi. Kalbinde damar tıkanıklığı problemi yaşayan Doç. Dr. Başaran yeni ürünü ilk önce kendi üzerinde denedi. Tıkalı kalp damarına takılan stent sağlık sorununa çare olunca çalışmalarını sürdüren Başaran, yeni bir ürünün daha geliştirilmesini sağladı. Bu stentlerin ise önümüzdeki temmuzda Amerikan Sağlık Bakanlığı (FDA) onaylanması bekleniyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3244 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim