• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Tip 2 diyabet dostunuz olabilir mi?

Tip 2 diyabet dostunuz olabilir mi?
Diyabetle ilgili birçok kurumun şöyle bir sloganı vardır.

Diyabetle ilgili birçok kurumun şöyle bir sloganı vardır: "Diyabet sizin dostunuzdur!"... Tip 2 Diyabet gerçekten bir dost mu? Yani siz onunla geçinebilmek için gereken her şeyi yaptığınızda diyabet aslında sizi formda tutan, kan yağlarınızı iyi seviyelere çeken, sağlıklı beslenmenizi sağlayan bir hastalık mıdır?

Öncelikle şu ayrımı yapmakta fayda var. Tip 1 diyabetli hastalar küçük yaşlarda diyabetle yaşamaya alıştıklarından kendilerini koruma konusunda gerçekten bilgililerdir. Onlar hayatı diyabetli bir şekilde yaşadıkları için tip 2 diyabetli bir hastaya göre çok farklı bir bilinç düzeyleri vardır. Tip 2 diyabetli hastalar ise ilerlemiş yaşlarında diyabete yakalanırlar. Diyabete yakalanmaları zaten bir takım alışkanlıklarının sonucu olarak ortaya çıkar. Bu alışkanlıklar içinde beslenme ve hareketsiz yaşam başta gelen unsurlar. Bu hastalara diyabete yakalandıktan sonra "Eğer onun suyuna gidersen, diyabet aslında senin dostundur" demek, en açık şekilde söylemek gerekirse, hastanın o duruma nasıl geldiğini görmezden gelmektir.

Diyabetin dost olup olmadığına rakamlarla bakmak hepimiz için biraz daha aydınlatıcı olacaktır. Dünyada 400 milyona yakın diyabet hastası var. Bunların %90'ı tip 2 diyabetli. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl en az 4 milyon insan diyabet yüzünden hayatını kaybediyor. Bu dostumuz(!) dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında 7'nci sırada.

Biraz daha yerele inip ülkemizin durumuna bakalım. Bunu yapabilmek için elimizdeki en iyi kılavuz TURDEP I ve TURDEP II çalışmaları... Türkiye'de 10 milyon civarında diyabetli var. Diyabet ülkemizde en çok ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında 7. sırada. Diyabete bir yılda harcadığımız para 13 milyar TL... Bu rakamlara diyabet nedeniyle oluşan iş gücü kaybı dahil değil.

Ülkemizde diyabet yüzünden her yıl 32 bin kişi hayatını kaybediyor. Yani her gün yaklaşık 87 kişi diyabet yüzünden ölüyor. Son 10 yılda diyabetin tedavisi için harcadığımız para %40 arttı. Ülkemizde diyabetten ölenlerin %55'i kadın.

Şimdi öyle bir dost düşünün ki her yıl 4 milyon kişinin hayatına mal oluyor, insanların cebindeki parayı adeta sömürüyor, dost olduğu herkesi mutsuz ve yorgun bireyler haline getiriyor, gerçek dostlarına ayıracağı vakitleri çalıyor...

Eğer diyabetle gerçekten savaşmak istiyorsak onun bir dost olmadığını, düpedüz bir düşman olduğunu peşinen kabullenmemiz gerekiyor. Üstelik canımıza kasteden gerçek bir düşman. Çünkü gerçek dostlar hep arkanızdadır, karşınızda değil. Gerçek dostlar sizi içten içe yiyip bitirmeye çalışmazlar. Diyabeti dost olarak göstermeye çalışanlarla benim dostluk anlayışım taban tabana zıt ne yazık ki... Umarım sizin de öyledir... Sağlıcakla kalın...

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4164 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim