• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Tıp Bayramı gelmiş doktorların neyine

Tıp Bayramı gelmiş doktorların neyine
Doktorlar, Tıp Bayramı’nı İzmir’de de kutladı. Sağlık camiasının bayram havasında değil, ciddi sıkıntıda olduğu belirtildi, tıp fakültelerinde iki aydır bilimsel çalışma bile yapılamadığı hatırlatıldı.

İzmir’de Tabip Odası, Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
ortak bir törenle 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı. EÜ Muhittin Erel Salonu’nda düzenlenen törene EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Bor, İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ile doktorlar ve öğrenciler katıldı. 

İç barış bozuldu
Prof. Dr. Bor, coşku, sevinç ve mutluluk barındıran ‘bayram’ kelimesinin kendi durumlarını yansıtmadığını belirterek, sorunlarını şöyle anlattı: 
“İki yıldır sorunlarla boğuşuyoruz. Bu yapılanlar; bilimin, insanlığın, vicdanların kabul edemediği noktaya geldi. Cumhuriyet’in tüm birikimlerinin eritildiği bir süreçteyiz. Rotasyon kararı tıp fakültelerinde iç barışın bozulmasına yönelik bir girişim miydi? bu karar mahkemeden döndü.
Norm kadronun tıp fakültelerinde uygulanması mümkün değil. TUS kadrolarının yüzde 30-40’ı neden ve niçin sorularının yanıtı verilmeden birileri tarafından kesiliyor. TUS’larda en alt dereceden öğrenci alıyoruz. Uzman doktorlara ‘üniversitelere gelin’ diye yalvarıyoruz. Türkiye’de yeni tıp fakültesine ihtiyaç olmadığı halde açılıyor.
Ondan sonra ameliyathanesi olmayan yere 29 cerrah, radyoloji bölümü olmayan yere de radyolog gönderiliyor. İki aydır tıp fakültelerinde yeni bilimsel çalışma yapılamıyor.
Çünkü etik kurul yok. Çok ciddi bütçe sıkıntısı var. Tam Gün Yasası bizi vuracak ve üniversitelerde çok kan kaybı olacak. Akademik hayattan kaçış hızlandı, öğretim üyesi maaşı aile hekimininkinden çok az. Şu anda öğrenilmiş çaresizliğe maruz bırakılıyoruz.”

Saldırıya uğruyoruz
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da doktorların sorunlarının hiç bu kadar yoğun olmadığını, meslektaşlarının saldırıya maruz kaldığını söyledi. Prof. Yılmaz, “İnsanların yüzde 95’i mutlaka hekim olmak ister. Bu saldırı, insanların hırsından kaynaklanıyor. Bilişim teknolojisi bizi yalnızlaştırdı. Biliyor sanmak bilgisizliğe götürür. Bunu genç öğrencilerde görüyorum” dedi.
İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ise sağlığın felsefesinin dönüştürüldüğünü, sağlığın parayla satın alınabilecek bir hizmet haline getirildiğini belirterek, doktorların, ölesiye emek sömürüsü altında ezilmeye mahkum edildiğini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim