• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Tırnaklarınız sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Tırnaklarınız sağlığınız hakkında ne söylüyor?
Tırnakların sinirleri ve lenf sistemleri iyi gelişmiştir. El tırnakları 5-6 ay, ayak tırnakları ise 10-12 ayda dipten uca kadar uzar. Peki tırnak görüntüsünün sağlık kriteri olduğunu biliyor musunuz?

Tırnakların mantar gibi kendi hastalıkları olduğu gibi sedef, ekzema gibi bazı deri hastalıklarında etkilenir ve bozulurlar. Ayrıca deri dışı bazı organların hastalıkları da tırnaklarda çeşitli değişikliklere neden olurlar. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Dr. Buket Pençe, iç organ hastalıklarında en sık görülen tırnak değişikliklikleri şöyle sıralıyor:


TIRNAĞIN AYRILMASI: Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozukluklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları bu görüntüye neden olabilir.

TIRNAK KIRILMALARI: En sık nedeni dolaşım bozukluğu ve demir eksikliği anemisidir.

TIRNAKLARDA TABAKALANMA: Tırnakların ucunun baklava hamuru gibi tabakalara ayrılmasıdır. Bazı kan hastalıklarında, AIDS hastalığında ve bazı pankreas hastalıklarında görülür. SarI tIrnak sendromU: Tırnaklarda öncelikle büyüme durur, birkaç ay sonra ise tırnaklar sarı veya yeşilimsi bir renk alır. Kalınlıkları bazen normal, bazen biraz daha kalın olur. Tırnak ayrılmaları, bombelenme, tabakalanma da olabilir. Parmak uçlarında, yüzde, topuklarda şişme oluşur. Ayrıca bu sendromda akciğer ve akciğer zarı hastalıkları da bulunur. Bu üç belirti en sık immün sistem yetmezliklerinde, bazı ilaçların kullanımında , sinir sistemi hastalıklarında, meme, akciğer, mesane kanseri ve lenfomada görülür.

Enİne çukur çİzgİler: Tırnağın oluşumunda geçici duraklama nedeniyle kızıl, kızamık, kabakulak, zatürree, grip, tifüz, sarılık gibi enfeksiyonlarda sıklıkla görülür. Kötü beslenme, kalsiyum, çinko, B3 vitamini eksiklikleri, tırnak çevresi hastalıkları, hormonal hastalıklar, dolaşım bozuklukları nedenleri arasındadır.

KAŞIK TINAK: Tırnak kaşığın içi gibi çukurlaşır. Demir eksikliği anemisi, polisitemi, koroner hastalıklar, hormon hastalıkları (guatr, diabet), mantar hastalıkları, beslenme bozukluğu, bağ dokusu hastalıkları, kimyasal maddelerle temas, sürekli klavye kullanımı ve sedef gibi cilt hastalıklarında görülür.


TIRNAKLARDA KÜÇÜK KANAMA ÇİZGİLERİ: Tırnak altına kıymık batmış gibi görünür. Kalp içindeki zarın enfeksiyonu yüksek irtifada yaşamak, bağ dokusu hastalığı, siroz, barsak solucanları, mide ülseri, hipertansiyon, sedef gibi deri hastalıkları, diyaliz hastalarındaveküçük travmalardan sonra görülebilir.


ÇOMAK PARMAK: Parmaklar trampet bagetine benzer. İlk kez milattan önce 1. yüzyılda Hipokrat, bir akciğer hastasında tarif etmiştir. En çok parmak uçları ve dudakları moraran kalp hastalarında veya akciğer hastalarında görülür. Ayrıca karaciğer sirozu ve tiroid hastalıklarında da ortaya çıkabilir.

TIRNAKTA BEYAZ LEKELER: Kısmen veya tüm tırnakta, nokta veya çizgi şeklinde, doğumda veya sonradan olabilir. Tüberküloz, nefrit, lenfoma, donuk yaralanması, kanser metastazları, tifo, siroz, cüzzam, ülseratif kolit, tırnak yeme, kanser ilacı kullanımı, sert manikür nedeniyle görülebilir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim