• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Tiryakiler 20 yılda 72 bin lirayı sigaraya harcıyor

Tiryakiler 20 yılda 72 bin lirayı sigaraya harcıyor
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Sağlam, yaptıkları hesaplamaya göre sigara tiryakilerinin 20 yılda yaklaşık 72 bin lirayı sigaraya harcadığını söyledi.

Sağlam, bir uyarıda da bulunarak 14 yaşından önce sigaraya başlayanlarda akciğer hastalığına kapılma riskinin yüksek olduğunu açıkladı.Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafında düzenlenen sağlık kulübü proje yarışması kapsamında Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi'nin sigara ve gençlik projesi kabul edilmişti. Proje kapsamında bugün Erzurum'da bulunan 10 yakın okulun lise öğrencisine sigaranın zararlarını anlatan konferans verildi. AÜ Büyük Salon'da gerçekleşen konferansta Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Sağlam önemli uyarılarda bulundu. Sunum eşliğinde sigaradan zarar gören akciğer kanseri ve gırtlak kanseri hastalarının resimlerini gösteren Sağlam, sigaranın içersinde binlerce kimyasal madde bulunduğu hatırlattı. Sigaranın hem kullanana hem de dumanına maruz kalana zararı bulunduğunu dile getiren Sağlam, sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle devletin tedaviye harcadığı masrafa dikkat çekti.

"SİGARA KULLANIMI ERKEKLERDE YÜZDE 11 KIZLARDA İSE YÜZDE 4"

Sigara'nın vücut organları arasında en fazla akciğeri etkilediğini vurgulayan Sağlam, akciğerlerin 14 yaşına kadar gelişimini tamamladığını belirterek, erken yaşlarda başlanacak sigara alışkanlığının zararlarına dikkat çekti. Türkiye'de gençler arasında sigara kullanımı erkeklerde yüzde 11 kızlarda ise yüzde 4 olduğunu ifade eden Sağlam şunları söyledi: "14 yaşından önce sigaraya başlayan çocuk akciğer gelişimini tamamlayamadan sigara tiryakisi olacak ve ileride akciğer hastalıklarına yakalanacaktır. 'Çocuklarımızı çok seviyoruz, iyi besliyoruz' deyip yanında sigara içiyorsanız ilgilenmeniz boşunadır. Pasif sigara dumanına maruz kalan kişilerde özelikle çocuklarda beyin tümörü orta kulak iltihabı, astım, lösemi, solunum yolu enfeksiyonları gelişebiliyor. Sigara içilen bir evde büyüyen çocuğun ileri de sigaraya başlama riski daha yüksektir. Bizim hesaplamalarımıza göre tiryakiler 20 yılda 72 bin TL sigaraya harcıyor. Aynı evde iki kişi içiyorsa bu para 140 bin TL'yi buluyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1681 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim