• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

"Tiryakiler her yıl 22 milyar doları havaya üflüyor"

"Tiryakiler her yıl 22 milyar doları havaya üflüyor"
Prof. Dr. Ç.Volkan Akyol, Türk toplumunun gönüllü olarak sigaraya verdiği para miktarının günlük 60 milyon dolar olduğunu söyledi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ç.Volkan Akyol, Türk toplumunun gönüllü olarak sigaraya verdiği para miktarının günlük 60 milyon dolar olduğunu söyledi. Yıllık ise 21.9 milyar dolar para harcandığını belirten Prof. Dr. Akyol, kanser başta olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarının bu fiyata satın alındığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın verilerine göre 2008 yılında dünya genelinde 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulurken bu rakamın 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye'de ise her yıl teşhis edilen 150 bin kanser olgusunun en az 100 bini direkt olarak sigara kullanımı ile ilişkili. Tüm ölümlerin yüzde 23'ü sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklanıyor.

Kanserde görülen bu artışın temel 3 sebebi, yaşlı nüfusta artış, tütün kullanımı ve obezite salgını. Sadece tütün kontrolü ile Türkiye'de görülen kanserlerin üçte ikisinin önlenmesi mümkün. Dünyada ve Türkiye'de özellikle 15 yaş ve üstü nüfus sigara tüketiminde önemli bir rol oynuyor. Yaklaşık 28 yıl sigara içtiğini belirten Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Ç.Volkan Akyol, tütün ve tütün mamullerinin kullanımında ortaya çıkan ekonomik kayıplara dikkat çekti.

Türkiye'de günde yaklaşık 20 milyon paket sigara tüketildiğini belirten Akyol, şu bilgileri verdi: "En düşük sigara paketi fiyatını yani 3 dolar olarak hesaplarsak, günlük Türk toplumunun gönüllü olarak sigaraya verdiği para miktarı 60 milyon dolar eder. Bunu da 365 günle çarpacak olursanız bu miktarın 21.9 milyar dolar olduğu ortaya çıkmaktadır. Hesabın hepsi bu mu, tabi ki değil. Diğer taraftan her yıl sigaradan dolayı kansere yakalanan 100 bin vatandaşımızın ortalama tedavi giderinin kişi başına en az yaklaşık 6 bin dolar olarak kabul edersek 600 milyon dolar olduğunu hesaplayabiliriz. Diğer taraftan bu insanlarımızın ülke ekonomisine, mesleklerine bağlı olarak çalışıp üretemeyeceklerini de ayrıca hesap etmemiz gerekmektedir."

Sigara içilen ev ve iş yerlerinde yaklaşık 2 yılda bir badana boya yapıldığı, perdelerin her ay yıkandığını anlatan Akyol, masrafın daha da büyüdüğünü vurguladı. 22 milyar dolarla ne kadar okul ya da fabrika yapılabileceğinin düşünülmesini isteyen Akyol, şöyle devam etti: "Bunun yanında üstü başı sigara kokan ayaklı kül tablaların durumu da ayrı bir vahamettir. Son yıllarda kapalı alanlarda sigara yasağına rağmen iş yerlerinde çalışan personelin kışın binaların dışına paltosuz çıkarak tir tir titreyerek sigara içtiklerini ve bu insanların da soğuğa bağlı olarak akciğerlerini de üşüttüklerini ve sık sık gribe yakalandıklarına şahit olmuşsunuzdur. Bence sigara ile mücadele de sigarayı bırakmış kişilerin okullarda sigarayı nasıl bıraktıklarını ve sigaranın zararlarını gençlere anlatmalarında büyük bir fayda olacağı düşüncesindeyim. Ayrıca sigara fiyatları belirlenirken sigara fiyatı kadar bir miktarın sağlık vergisi olarak sigara tüketen kişilerden tahsil edilmesi de belki tüketimi biraz daha azaltabilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim