• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Titreyen El Birçok Hastalığın Habercisi

Titreyen El Birçok Hastalığın Habercisi
Titreyen ellerinizi hafife almayın.
Titreyen ellerinizi hafife almayın. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz.Dr. Sinem Akat, el titremesinin; tiroid hormonu değişimi, genetik rahatsızlıklar, kadınlardaki hormon değişimleri, migren, sinir sisteminde ciddi hasarlara yol açabilen B12 eksikliği karaciğer rahatsızlıkları veya cıva zehirlenmesi gibi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti.
 
Toplumda sık görülen ve çoğu kez kişiyi utandıran bir hastalık olan el titremesi, yeme-içme, yazı yazma, makyaj yapma gibi temel ihtiyaçların karşılanmasını etkileyebiliyor. Bu sorunu yaşayan kişilerde içe kapanma ve asosyalleşme görülüyor.
 
“El titremesi; tiroit hormonu değişimi, genetik rahatsızlıklar, kadınlardaki hormon değişimleri, migren, sinir sisteminde ciddi hasarlara yol açabilen B12 eksikliği karaciğer rahatsızlıkları veya cıva zehirlenmesi gibi hastalıkların habercisi olabilir’’ ve bu kişileri psikolojik kaynaklı olarak algılamadan önce bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Titreme sistematik hastalıklar dışında; ailesel faktörler, psikolojik rahatsızlıklar ve özellikle gençlerdeki kafein tüketimi fazlalığı gibi nedenlerle de olabiliyor. Bunların başında ailesel el titremeleri veya tıp dilindeki adıyla ‘’Esansiyel Tremor’’ (nedeni belli olmayan titreme) geliyor.
 
Aile Öykünüz
“Ailevi titreme’’ en sık karşılaşılan titreme tipi. Kişi, bardak kaldırırken ya da eliyle bir şeyi işaret ederken daha belirgin hale geliyor. Bunun Parkinson hastalığından farkı; titremenin belli bir hareket sırasında meydana geliyor olması. ‘’Ailesel titremede tetkikler düzenli olarak normal sonuç verir. Ellerdeki titreme dışında, tıbbi açıdan her şey normaldir. Hastaların yarısından çoğunda aile öyküsü vardır. Gençlerde çok sık rastlanabilen bu tip el titremesinin, bazen kişilik gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olabilir veya sıkıntıyı doktora aktarmaktan utanabilir. Genç yaşlarda başlayan bu durumda detayları atlatmadan doktora iletmek önemlidir. Eğer ebeveynlerden birinde bu sorunun sıklığı yaş ilerledikçe artacağı için sizde de gelişme riski olabilir’’ diyor.
 
10-18 Yaş arası kızlarda daha çok görülüyor.
El titremesinin psikolojik sıkıntı, manevi kayıp veya sağlık sorunu yaşayan kişilerde, tahammülün azaldığı dönemlerde aniden başlayabiliyor. Psikojenik dediğimiz yaşam dengesiyle ilgili titremelerin tipik bir özelliği yok. Bu tür titremelere kadınlarda ve gençlerde daha sık rastlanabiliyor. Önemli olan gerekli tetkiklerin tam olarak yapılmasıdır. Ailesel titremeyle karıştırlıması durumunda yanlış tedavi uygulanabilir. Bu tip titremede en doğru tedavi yolu psikolojik yardım alırmasıdır. Yardım alınmadığı takdirde, kişilerde asosyalleşmeye neden olabilir. Titreme nöbetleri 10 – 18 yaş aralığında sıklaşan hastalık, kızlarda daha sık görülmektedir.
 
NASIL KONTROL ALTINA ALINABİLİR?
          Strese neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması, titremenin azalmasına yardımcı olabilir.
          Kazalardan kaçınmak için bir şey içerken bardağı yada fincanı yarım doldurmak veya kamış kullanmak yararlı sonuçlar verebilir.
          Titremelerde yeterli uyku ve dinlenmenin önemi ihmal edilmemelidir.Unutulmamalıdır ki yorgunluk titremeleri arttırır.
          Uzun süre ve sık aç kalmak, kan şeker dengesiyle sinir sisteminde ciddi hasarlara yol açtığı için titremeleri arttırabilir.Bu nedenle ara öğün atlamamak önemlidir.
          Kahve, çay ya da kolalı içecekler gibi zengin gıdaların titremeyi arttırıcı etkisi bulunduğu için, bu gıdalardan uzak durmak gerekir.
 
Uz.Dr. Sinem AKAT
Nöroloji Uzmanı
Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi
[email protected]
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 42618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim