• BIST 9722.83
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

TOKİ'den 22 yeni hastane!

TOKİ'den 22 yeni hastane!
Proje bittiğinde Sağlık Bakanlığı'nın yatak kapasitesi yüzde 20'nin üzerinde artmış olacak.

Türkiye, sağlık hizmet altyapısında son yıllarda özellikle yatak kapasitesi açısından önemli adımlar atıyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki hasta odalarının içerisinde banyosu ve tuvaleti bulunan en fazla ikişer kişilik odalara dönüştürülmesine yönelik çalışmalar da sürüyor. Bakanlığa ait hastanelerdeki nitelikli hasta yataklarının sayısı 2007 yılındaki 17 bin 319'den 2008'de 22 bin 786'ya ulaştı.

İSTİHDAMI DA ARTIRIYOR
Sağlık hizmetlerine talebin her yıl daha da artması bu yatırımların yapılmasını da zorunlu kılıyor. 2006-2008 döneminde hastanelere yapılan toplam müracaat sayısı yüzde 26 artış gösterdi. Buna bağlı olarak hekim açığım azaltmak amacıyla 2007 yılında 4 bin 751 olan tıp fakültesi kontenjanı da yüzde 56 artışla 2009 yılında 7 bin 408'e çıkarıldı. Aynı dönemde hemşire kontenjanı ise 5 bin 674'ten 6 bin 607'ye yükseltildi.

AB ülkelerinde 100 bin kişiye düşen hemşire mezun sayısı 28.6. Türkiye'de ise bu oran sadece 6.1. Bu nedenle kamuya hemşire alımının önümüzdeki dönemde artarak devam etmesi bekleniyor. Hemşireler temel olarak halk sağlığı ve klinik hizmetlerde görev alabildiklerinden, sayılarının artırılmasının uzun vadede sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırıcı ve maliyetleri düşürücü etkisi olacağı hesaplanıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 12.7 milyar TL olarak kabul edilen 2010 yılı bakanlık bütçesinin komisyon görüşmelerinde verdiği bilgilere göre, 2002-2009 yılları arasında 238 hastane tamamlandı ve bunlara ek 213 yeni bina yapıldı. Bunların büyük kısmı orijinal hastanelerden daha kapsamlı oldu. 900'e yakın yeni sağlık ocağı inşa edildi ve 139 bin sağlık personeli istihdam edildi. Bundan sonra da personel alımları devam edecek. Türkiye'de halen 355'i özel olmak üzere toplam bin 191 hastane bulunuyor. En fazla hastaneye sahip olan İstanbul'da 52'si Sağlık Bakanlığı'na bağlı 190 hastane bulunuyor. Bakanlığın hastanelerinin en yoğun olduğu 5 il ise İstanbul (52), Ankara (35), İzmir (26), Bursa (22), Konya (22) ve Balıkesir (21) olarak sıralanıyor. Bakanlığın hastanelerindeki toplam 132 bin 623 yatağın büyük bölümü de yine bu illerde yoğunlaşmış durumda.

TOKİ 82 HASTANE YAPACAK
TOKİ, Sağlık Bakanlığı'yla imzalanan protokol kapsamında 82 hastane yapacak. 6 yılda 8 bin 541 yatak kapasiteli 41 hastane yaptı. Böylece Sağlık Bakanlığı'nın yatak kapasitesini yüzde 10 artırdı. Bu yıl da 29 yeni hastane için ihaleye çıkıldı.

TOKİ, önümüzdeki dönemde 22 hasta¬ne için daha ihaleye çıkacak. Bunun için ilk adımı da attı. Önümüzdeki bir ay içerisinde 5 hastane yapımı için daha ihale yapılacak. Bu çerçevede Isparta Yalvaçta 75 yataklı, Ankara Şereflikoçhisar'da 50 yataklı, İstanbul Seyrantepe'de 600 yataklı, Afyon'da 75 yataklı, Denizli Acıpayam'da 100 yataklı devlet hastaneleri için bu haftadan itibaren ihalelere çıkılacak.

Ayrıca Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Balıkesir, Aydın, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Kütahya, Bursa, Isparta, Yalova, Antalya, Uşak, Amasya, Sinop, Ordu, Giresun, Rize, Samsun, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Tokat, Trabzon, Sivas, Erzincan, Erzurum, Çankırı, Kırşehir, Niğde, Konya, Yozgat, Aksaray, Nevşehir ve Sivas illerinde müşavirlik çalışması yürütülüyor.

KATILIM İÇİN ARANAN ŞARTLAR
İhalelere katılmak için mevzuat gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası belgesi; teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri; teklif mektubu; geçici teminat; ihale dokümanının satın alındığına dair belge; ortağı olduğu veya hissedarı bulunduğu tüzel kişilere ilişkin beyannamenin hazır olması gerekiyor.

Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler de isteniyor. Buna göre, teklif edilen bedelin yüzde 10'undan az olmamak üzere, istekli tarafından belirlenecek tutarda bankalar nezdindeki kullanılmamış nakit kredisini veya kullanılmamış teminat mektubu kredisini ya da serbest mevduatını gösterir yerli veya yabancı bankalardan alınacak belgeler; isteklinin bilançosu veya eşdeğer belgeleri; isteklinin, ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya bilançonun gerekli görülen bölümleri; isteklinin iş hacmini gösteren belgeler isteklinin, ihalenin yapıldığı yıldan önceki son üç yıla ait toplam cirosunu gösteren gelir tablosunun ve taahhüdü altındaki ve bitirdiği yapım işi miktarını gösteren hak-ediş raporları veya benzeri belgeler isteniyor. Bu belgelerde, son üç yılın ortalamasının; toplam ciro için isteklinin teklif edeceği bedelin yüzde 15'inden, yapım işleri geliri için ise isteklinin teklif edeceği bedelin yüzde 12'sinden az olmaması gerekiyor.

Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve buna ilişkin belgeleri sunan istekli yeterli kabul ediliyor. Bu şartları son üç yılda sağlayamayan istekliler, son altı yıla kadarki belgelerini sunabilirler, bu takdirde belgeleri sunulan yılların ortalaması üzerinden asgari değerlerin sağlanıp sağlanmadığına bakılıyor.

Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler de bulunuyor. Buna göre, ihaleye girecek olanların, son 15 yıl içinde kamu veya özel sektörde sözleşme bedelinin en az yüzde 70'i oranında gerçekleştirdiği veya yüzde 50'si oranında denetlediği veyahut yönettiği idarece kusursuz kabul edilen ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili deneyimini gösteren ve teklif edilen bedelin yüzde 50 oranından az olmamak üzere tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim belgesi isteniyor.

İŞ DENEYİMİ ŞART
Ayrıca organizasyon yapısı ve personel durumu ile kaliteye ilişkin belgelerin yanı sıra sayısı ve nitelikleri belirtilen personel taahhütnameyle isteniyor. Teknik personelin en az 5 yıl deneyimli olması şart koşuluyor. Ayrıca ihale konusu yapım işi için asgari olarak gereken ekipmanın temin edilmesi isteniyor, ihaleye katılacakların kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; fatura, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı veya yeminli mali müşavir raporu yada serbest muhasebeci ve mali müşavir raporu ile ispatlanıyor. Taahhüt edilerek temin edilecek tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman içinse noter onaylı taahhütnamenin verilmesi gerekiyor. Sözleşmenin yapıldığının tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacak.

İhalelerle ilgili TOKİ'nin 0312 266 76 80 - 266 01 34 telefon numaralarından ve [email protected] e-posta adresinden daha detaylı bilgi alınabilir.

Emlak Kulisi

Bu haber toplam 6288 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim