• BIST 9716.25
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 25 °C

'Toplum sağlığını hiçe sayıyorlar'

'Toplum sağlığını hiçe sayıyorlar'
Eczacılar Odası: SGK tasarruf için toplum sağlığını hiçe sayıyor.Doktorunuz Diovan yazmış ama ya 20 TL fark verin ya da başka ilaç verelim. Eczacılar eşdeğer ilaç uygulamasını yıllardır destekliyor. Son genelgenin büyük bir infialle karşılanma nedeni

Eczacılar Odası: SGK tasarruf için toplum sağlığını hiçe sayıyor.Doktorunuz Diovan yazmış ama ya 20 TL fark verin ya da başka ilaç verelim. Eczacılar eşdeğer ilaç uygulamasını yıllardır destekliyor. Son genelgenin büyük bir infialle karşılanma nedeni ise SGK’nın tamamen tasarruf amacıyla eşdeğer tanımını değiştirdiği iddiası. Yeni tanıma göre eczanelerin hastalara “eşdeğeri” diye sunması dayatılan ilaçlar, aslında bilimsel anlamda “eşdeğeri” olmayacak.

İstanbul Eczacılar Odası’nın uyarısına göre, SGK bu genelgesiyle toplum sağlığını hiçe sayarak, ortaya çıkacak vahim tabloyu umursamayarak yalnızca “sağlığa daha az para ödeme” adına her türlü riski hastalara reva görüyor.

Yeni düzenleme düzenli olarak kullanılan tansiyon, kalp ve mide ilaçlarında hastaların 20 TL’ye varan fark ödemesine yol açacak. Eczacılara göre, çoğu dar gelirli olan hastalar fark vermemek için ucuz ama doktorun yazdığı ilaçtan farklı moleküler içerikte ve çok farklı yan etkileri olan ilacı tercih edecek.

Örneğin:

* ARB Grubu tansiyon ilaçlarından bir örnek vermek gerekirse, bu gruptaki farklı etken madde içeren ilaçların tümü aynı sepette toplanıyor.

* Bunlardan en ucuzu Sarvas adlı ilaç. Bu ilacın fiyatı 15.46 TL. SGK bu rakamın yüzde 15 üstü olan 17.78 TL’yi bu grupta ödeyeceği en üst limit olarak belirliyor. Bu durumda doktorunuz tansiyonunuzun ancak Olmetec adlı ilaçla düşeceğini düşünerek bu ilacı size yazdıysa, Pazartesi günü eczaneye gittiğinizde ya fiyatı 37.86 TL olan Olmetec için 20 TL’lik bir fark ödeyeceksiniz, ya da Sarvas’ı fark ödemeden alacaksınız.

* En fazla kullanılan tansiyon ilaçlardan biri olan 31.16 TL’lik Diovan isimli ilacın yerine 15.46 TL’lik Sarılen, 37 TL’lik Hiporsan yerine 16 TL’lik Losartin isimli ilaç ödenecek, aradaki fiyat farkı hastanın cebinden çıkacak. Fark vermek istemeyen hasta ise aynı etkilere sahip olmayan ucuz ilacı içmek zorunda kalacak.

* Eczacılar, “Bu iki ilacın tek ortak noktası ikisinin de tansiyon ilacı olması, bileşimleri, yan etkileri, etken maddeleri farklı. Ancak parası olmayan hastalara ister istemez yanlış ilaç vermek zorunda kalacağız” diyor.

Vatan

Bu haber toplam 2307 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim