• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Torba tasarı ile borçlardan kurtulma imkanı geliyor

Torba tasarı ile borçlardan kurtulma imkanı geliyor
Torba tasarı ile kamuya olan borçlardan kurtulma imkanı geliyor. Fırsatı kaçırmayın, zamanında başvurun. Böylece hem emekli olun, hem de sağlık hizmetinden yararlanın.

FARUK ERDEM

60'la başlayıp 150 maddeyi geçen torba yasa tasarısı, artık yasalaşma yoluna girdi. Tasarının, sosyal güvenlik sistemi, maden işçileri ve kamu personeliyle ilgili değişikliklerinin yanında, en önemli bölümünü borçlar oluşturuyor. Milyonlarca insanın devlete vergi, ceza, su ve prim gibi borçları var. Tasarı bunların hepsini kolay taksitlerle ödeme imkanına kavuşturacak.

KRİTİK TARİH 30 NİSAN 2014

Vergi borcu olan tüccar, prim borcu olan esnaf, SGDP borcu olan emekli için kolay taksitler sunuluyor. Üstelik gecikme faizleriyle ödenemeyecek hale gelen borçlardaki bu yük de kaldırılıyor. Peşin ödeyenler için sadece ana para, taksite böldürenler için de yüzde 1.05-1.15 arası bir enflasyon katsayısı uygulanıyor. Aynı şekilde Genel Sağlık Sigortası borçluları ve oda, borsa, meslek odaları gibi kurumlara borcu olanlara da yapılandırma imkanı getiriliyor. Bağ-Kur'lu için borçları ve hizmetleri dondurma fırsatı da olacak. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri tarihler. Çünkü kapsama giren borçların 30 Nisan 2014 ve öncesine ait olması şartı var. Sonrakilerin normal olarak ödenmesi gerekiyor. İkincisi ise başvuru tarihleri. Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren 2 ay sonuna kadar başvurmak gerekiyor. Bu süreyi kaçırmayın. Tavsiyemiz, sürenin sonunu beklemek yerine, mümkün olan en kısa sürede başvurmak. Yine ilk taksiti de kanunun yayımlandığı tarihten itibaren üçüncü aydan başlamak üzere ödemek gerekiyor. Taksitler iki ayda bir ödeneceğinden, vade 2 katına çıkmış oluyor. Yani en fazla 18 taksit yaptıracak bir borçlu, bunu 36 ayda ödeme imkanına kavuşacak.

KİM, NE KAZANACAK?

Torba tasarı öncelikle vatandaşa nefes aldıracak. Biriken borcunu bir seferde ödeyemeyenler için hem faizlerden kurtulma, hem de uygun taksitlerle ödeme imkanı gelecek. Bağ-Kur'lu borcunu ödediğinde emeklilik için engeller ortadan kalkacak. Tüccar vergisini ve SSK primini ödeyecek, çalışanları sağlık hizmetlerinden faydalanacak. Esnaf borcu yüzünden ulaşamadığı hastane hizmetlerine yeniden kavuşacak. Emekli, üzerindeki giderek artan borç yükünden kurtulacak. Kamu da bugüne kadar tahsil edemediği alacağı ile bir kaynağa kavuşacak.

Borcunu peşin ödemek isteyenlere herhangi bir faiz uygulanmayacak. Silinen gecikme faizlerinden sonra kalan miktar ödenecek. Taksitlendirme seçeneğinde ise taksit sayısına göre katsayılar var. Borç bu katsayılarla çarpılıp taksit sayısına bölünüyor.

ÖDEMELERE DİKKAT

Ödemeleri aksatmamaya özen göstermek gerekiyor. Kanundan yararlanıp borcunu yapılandıranlara, bir takvim yılında 2 veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammı uygulanacak. Bir takvim yılında ikiden fazla taksit süresinde ödenmemiş ise yapılandırmadan yararlanma hakkı kaybedilecek.

İZİN HAKKINDAN VAZGEÇİLEMEZ

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yıllık izinlerle ilgili çok sayıda soru geliyor. Bu konuda önümüzdeki yazılarımızda etraflı bilgi vereceğimi belirtip, birkaç hususu burada aktarayım. İzne hak kazanmak içindeneme süresi de dahil en az 1 yıl çalışmış olmak lazım. 1 yıldan sonra kıdeme göre izin yapacağınız gün sayısı da 14 günden başlayıp artıyor. Yasaya göre izin hakkından vazgeçmek mümkün değil. İşveren de "İzin kullandırmıyorum" diyemez. Hatta izinler bölünemiyor bile. Ama karşılıklı anlaşmayla 10 günden az olmamak şartıyla izinler kullandırılıyor. İzin kullanamama durumunda ise hak kaybolmuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2197 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim