• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

''Torba Tasarı''nın 2. bölümü kabul edildi

''Torba Tasarı''nın 2. bölümü kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda görüşülen, ''Torba Tasarı''nın 2. bölümü kabul edildi. Temel kanun olarak bölümler halinde görüşülen bazı alacakların yeniden yapılandırılması, sosyal sigortalar ve genel sağlık ...

TBMM Genel Kurulunda görüşülen, ''Torba Tasarı''nın 2. bölümü kabul edildi.

Temel kanun olarak bölümler halinde görüşülen bazı alacakların yeniden yapılandırılması, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile çok sayıda kanunda değişiklik yapan tasarıyla, genel sağlık sigortalıların kapsamı genişletiliyor. Buna göre, çıraklar, stajyer öğrenciler, üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, stajyer avukatlar, İŞKUR'un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar, kendileri üzerinden genel sağlık sigortası kapsamında olacak; bu kursa katılanların bakmakla yükümlü oldukları da yine bu kapsamda yer alacak.

Stajyer avukatların sigorta primlerini Türkiye Barolar Birliği ödeyecek. Yabancı öğrenciler ise öğrenim gördükleri süre boyunca ayda 91 lira katkı payı ödeyerek, genel sağlık sigortasından yararlanacak. Vakıfların getirdiği öğrencilerin sağlık sigortası masrafları ise üniversitelere Maliye Bakanlığınca aktarılan kaynaktan karşılanacak.

Haftalık çalışma süresi 30 saatin altında olan, esnek çalışma türlerini kapsayan kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan sigortalılar, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik sürelerini borçlanacak. Borçlanılan bu süreler; hizmet akdine istinaden gerçekleşen çalışma sürelerinde olduğu gibi, sigortalılık türü olarak sayılacak.

Tasarı, sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları arasına trafik kazalarını da ekliyor. Erken doğum yapan kadın işçi doğumdan önce kullanamadığı izni doğum sonrasında kullanabilecek. 8 hafta olan iznin kullanılmayan süresi yine 8 hafta olan doğum sonrası izne eklenecek.

18 yaşından küçük sigortalılar için prime esas aylık kazanç alt sınırı, yaşlarına uygun asgari ücret tutarına çekilecek, böylece bu sigortalılar yönünden asgari ücretle, sigorta primine esas kazanç arasındaki farklılık ortadan kaldırılacak, işveren üzerindeki prim yükü azaltılacak.

Kurum hatasından kaynaklanan yersiz ödemelerin ilgililerden tahsili; 3 ay yerine 2 yılda yapılacak.

Disiplin cezası alan ancak yasadan yararlanarak göreve dönen memurlara, görevde olmadıkları süreler için borçlanma hakkından yararlanmak üzere tanınan 6 aylık başvuru ile 2 yıllık ödeme süresi uzatılıyor. Buna göre, bu kişiler 30 Haziran 2011 tarihine kadar başvurmaları halinde, ödemelerini 31 Aralık 2014 tarihine kadar yapabilecek.

-EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLAR-

Kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlarla, ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların, eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlama yükümlülüğü 1 Ocak 2012'de başlayacak.

Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar; ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşım araçlarını işleten kişiler, vergi mükellefi olmaları halinde sigortalı sayılacak.

-GÖRÜŞMELER-

MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, tasarıyı ''mavi boncuk tasarısı'' olarak tanımlayarak, düzenlemenin ''seçim kanunu'' olduğunu savundu. AK Parti'nin, tasarıyla, ''Devlet kesesinden iktidar olmanın yolunu aradığını'' ileri süren Kumcuoğlu, ''Seçim sathı mahallinde Türkiye'de bazı meslek gruplarına, bazı çıkar çevrelerine bir takım menfaatler sağlayarak seçimde 3-5 oy fazla alır mıyız diye düşündünüz'' dedi.

Her iktidar partisi milletvekilinin tasarıya bir şeyler sokmaya çalıştığını, Komisyonda ''ipin ucunun kaçtığını'' ileri süren Kumcuoğlu, ''Bu tasarı maviydi, oldu kırmızı. Çünkü bazı kesimlere de mükellefiyetler getirdiniz. Sabahtan akşama ekmek parası için çalışanlara belli yükümlülükler getiriyorsunuz. Bu milletin, seçmenin sizin yapmakta olduğunuz ve bundan sonra yapacağınız saçmalıklarınızı ödüllendirmesi mümkün değildir. Tarih bunun örnekleriyle doludur'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, tasarıda bazı kurumların merkezinin Ankara'dan taşınmasının da yer aldığını belirterek, ''SPK, BDDK İstanbul'a taşınacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın hiç sesi çıkmıyor, dut yemiş bülbüle döndü. Her konuda ahkam kesen Başkan, kentin boşalmasını sessizce izlemektedir. Ankara bilinçli olarak boşaltılıyor'' görüşünü ifade etti.

Tasarıda bir diğer önemli düzenlemenin, devlette 1 gün bile memurluğu olayanların üst kademe yöneticisi olmasına imkan tanınması olduğuna işaret eden Baratalı, ''Koşulları tutan bir tarikat şeyhi Diyanet İşleri Başkanı, koşulları tutan bir müteahhit Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı olabilecek'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız da ''son günlerde Başbakan'ın konuşma yapacağı yerlerde muhtemel protestocuların gözaltına alındığını'' ileri sürerek, torba tasarıyı protesto etmek için Ankara'ya gelecek sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de gözaltına alınıp alınmayacağını sordu.

Yıldız, 'AKP'nin sağlıktan tasarrufu önemsediğini'', şeker hastalarının mağdur edildiğini savunarak, toplumun psikolojisinin bozulduğunu, antidepresan ilaç kullanımı ve intihar vakalarının artış gösterdiğini söyledi.

Üniversite hocalarının ''performans sistemini protesto ettiğini, bütün hekimlerin mutsuz ve gelecekten ümitsiz olduğunu belirten Yıldız, tüm sağlık kuruluşlarının kıskaç altında olduğunu ifade etti.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12346 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim