• BIST 9524.59
  • Altın 2491.238
  • Dolar 32.5412
  • Euro 34.7057
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Torba yasada sağlıkla ilgili önemli düzenlemeler

Torba yasada sağlıkla ilgili önemli düzenlemeler
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, torba yasada yapılacak olan sağlıkla ilgili önemli düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Torba yasaya eklenen geçici maddeyle trafik kazalarıyla ilgili bir mağduriyet daha son buldu. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığıolan araç sahiplerinden sonra, sigortasız şoförlerin de trafikte yaşadıkları kaza sonrasıhastanegiderlerini devlet ödeyecek. Kusurlu olsa da olmasa da bu hizmet kaza yapan bütün şoförlere verilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, "Kanunun yürürlüğe girdiği tarih öncesindeki trafik kazalarınınsağlıkmasraflarını da biz ödeyeceğiz." dedi.

Sağlık Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini kabul eden SGK Başkanı Zararsız, torba yasanın sağlık alanıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Trafik kazalarındaki tedavi giderleriyle ilgili bir soru üzerine Zararsız, 1996 yılında yapılan bir düzenleme ile trafik kazalarındaki hastanelere müracaat eden kişinin sağlık masraflarını SGK olarak karşılayamadıklarını belirtti. Bunun kamuoyunda ciddi yakınmalara yol açtığını ifade eden Zararsız, Meclis'teki kanun tasarısının yasalaşması ile sorunun tamamen ortadan kalkacağını kaydederek, şöyle konuştu:

"İster sigortalı olsun ister sigortasız olsun sosyal güvencesi bulunan veya bulunmayan şeklinde bir ayrım yapılmaksızın her kim trafik kazası neticesinde bir sağlık kuruluşuna müracaat etmek zorunda kalmış ise onun bütün giderleri SGK tarafından karşılanabilir hale geliyor. Yasa çıktıktan sonra trafik kazalarındaki sağlık hizmeti alınması gereken durumlarda Kurumumuzca Hazine Müsteşarlığının belirlediği oran ölçüsünde sigorta şirketlerinden gerekli meblağ tahsil edilecek."

Zararsız, Afyonkarahisar'da özel bir sağlık kuruluşunun göz taraması sonrası yaptığı muayenelerde 7 kişinin gözünü kaybetmesini de tepkiyle karşıladı. Özel sağlık kuruluşlarının 'Sağlık Uygulama Tebliği'nde işlemler için ödenen paralar az.' açıklamalarını kabul etmeyen Emin Zararsız, "Hipokrat yemini etmiş bir hekim hastasının gözünü kaybetmesine neden olacak bunu da az paraya bağlayacak. Kabul edilebilir bir şey değil." diye konuştu.

2008 SUT'unu değiştirip bu yıl güncellediklerini kaydeden Zararsız, ödenen paralar az söyleminin doğru olmadığına kanıt olarak Sağlık Bakanlığı'nda bekleyen 100'lerce özel sağlık kuruluşu ruhsatı müracaatını gösterdi. Zararsız, "Tarama özel sektörün değil, kamunun görevidir. İl sağlık müdürlerimiz bu konuda daha titiz davranmalıdır. Sağlık taramalarını devlet ve üniversite hastaneleri yapmalı." ifadelerini kullandı.

TANI İLİŞKİLİ GRUPLAMA YÖNTEMİ

Hastane ödemelerinde bütün hastalara aynı ameliyat için aynı fatura ödeme döneminin sona ereceğini dile getiren SGK Başkanı, Tanı İlişkili Gruplama ile hastanın kronik hastalığı, yaşı gibi etkenlerin dikkate alınacağını vurguladı. Apandisit ameliyat olan bir genç ile diyabetli bir yaşlının aynı ameliyatının masraflarının farklı olacağını kaydeden Zararsız, hastanelerin bunu suiistimaline karşı çapraz sorgulama yapacaklarını ifade etti.

E-REÇETE 2011'DEN İTİBAREN

Hastane,eczaneve SGK ilişkisinde e-rapor, e-reçete ve e-fatura uygulamalarına önem verdiklerine işaret eden Zararsız, e-raporun kullanıma açıldığını, e-reçetenin Bolu'da pilot uygulamasının devam ettiğini belirtti. Elektronik reçetenin 2011 yılından itibaren hizmete gireceğini vurgulayan Başkan, e fatura için yazılım gerektiğini bunun hazırlıklarının da sürdüğünü ifade etti. İlaç Takip Sistemi'nde karekodlu kutu uygulamasının sorunsuz devam ettiğine dikkat çeken Zararsız, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren orijinal karekodsuz ilaçları ödemeyeceklerini açıkladı. Zararsız, vatandaşın karekodsuz ilaçları kendi cebinden ödemek kaydıyla alabileceklerini söyledi.

haber10.com

Bu haber toplam 5749 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim