• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Torba yasayla eczacılar SGK'dan ödemelerini 6 ay sonra alacak

Torba yasayla eczacılar SGK'dan ödemelerini 6 ay sonra alacak
Torba yasa ile gelen bir madde eczacıları korkuttu. Yasadaki maddeye göre eczacılar SGK'dan ödeme almak için altı ay bekleyebilecek

Torba yasa ile gelen bir madde eczacıları korkuttu. Yasadaki maddeye göre eczacılar SGK'dan ödeme almak için altı ay bekleyebilecek.Sosyal Güvenlik kurumu müfettişleri yaptıkları soruşturmalarda hastane, eczane ve tıp merkezlerinden alacak tahsilinin riske girdiği ve önlem olmak için harekete geçebilecekler. Buna göre inceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar sağlık hizmet sunucusunun SGK’dan alacağı 6 aylık paranın ödemesini durdurulabilecek.

Bu uygulamanın keyfi uygulamalarla sonuçlanabileceğine dikkat çeken Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Uzm. Ecz. Harun Kızılay, eczacıyı maddi manevi zarara uğratan memurlar hakkında hiçbir hukuki işlem yapılamamasından şikâyetçi olduklarını söyledi. Giderlerin devam etmesi ancak altı aylık paranın ödenmemesi halinde eczacıların iflasa sürekleneçegini belirten Kızılay, böyle bir uygulamanın Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) dönemine geri dönmek olur dedi.

Kızılay; “Yeni uygulama bize SSK dönemini akıllara getirdi. SSK ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında yer alan protokol daha sonra kaldırıldı. O dönemde eczanelerde ciddi ekonomik kayıplara ugradıla. Bazı eczaneler kapandı. Ancak şu an kanuna koymuşlar. Ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Yaşanan gelişmelerden tedirginiz.” dedi.

Eczacıyı zarara sokan memura işlem yapılmıyor uyarısında bulundu.Yeni uygulamanın üç müfettişten oluşan komisyon ve teftiş kurulu başkanı kararına bağlı olduğunu dile getiren Kızılay, “Burada insan faktörü var. Sübjektif kararlar alarak eczaneleri magdur duruma getirebilirler. Eczaneyle ilgili usulsüz bir şey tespit edildiğinde işlem yapılıyor. SGK tarafından usulsüz olduğu iddia edilen bir işlem bu. Daha sonra yargı kararıyla usulsüz olmadığı ortaya çıksa dahi işlemlerden sonra eczanenin uğrayacağı zarar işlemi yapandan başlayarak tazmin edilmesi şartı konulmalı. Ama SGK buna karşı çıkıyor . Burada SGK müteselsil sorumluluk kabul etmiyor. SGK ve Türk Eczacıları Birliği arasında yaptığımız her protokolün her dönem revizyon çalışmasında gündeme gelen bir konu. Tazmin konusunda protokolümüze maddeler eklemeye çalışsak da SGK onaylamıyor. Eczane batırana hesap sorulmuyor.” ifadelerini kullandı.

Özel hastanelerin cirolarının yüzde 80’e yakın kısmının SGK’dan geldiğini belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Cevat Şengül ise özel hastanelerin değil 6 ay, 1-2 ay dahi SGK faturalarının ödenmemesi halinde iflasın eşiğine geleceğini söyledi. Yolsuzluk ve usulsüzlük sebebiyle yapılan denetim ve incelemelerde SGK’nın alacağını tahsil etmesi açısından bu uygulama haklı olabileceğine değinen Şengül, “Bu uygulama hakkaniyetli bir şekilde uygulanmalı. Rutin denetimlerde SGK ödemelerinin durdurulması hastaneleri batırır. 6 ayda bir rutin denetimler var eğer bu denetimin sonuna kadar ödeme yapmayacağız derlerse sektör çok büyük zarar görür.” diye açıklamalarına devam etti.

Bu haber toplam 3650 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim