• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Trafik kazalarında acil tedavi için çıkarılan yeni tebliğ, kafaları karıştırdı

Trafik kazalarında acil tedavi için çıkarılan yeni tebliğ, kafaları karıştırdı
Trafik kazası geçirenlerin tedavi masraflarını SGK’nın üstlenmesine yönelik uygulama 7 ay gecikmeyle başladı. Ancak SGK’nın tedavi giderlerinin Sağlık Uygulama Tebliği ile sınırlandırması sorun ...

Trafik kazası geçirenlerin tedavi masraflarını SGK’nın üstlenmesine yönelik uygulama 7 ay gecikmeyle başladı. Ancak SGK’nın tedavi giderlerinin Sağlık Uygulama Tebliği ile sınırlandırması sorun yarattı. Sigortacılar, vatandaşın cebinden fark ödemek zorunda kalacağını ve hastanelerde sorun yaşanacağını savundu.

TRAFİK kazalarında tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşılamasına yönelik uygulama Ağustos ayında çıkan yönetmelikle başladı, ancak SGK’nın giderleri, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden ödeyeceğini açıklaması yeni bir kriz yarattı. Bu yılın Şubat ayında yürürlüğe giren Torba Yasa ile trafik kazası geçirenlerin tüm tedavi masraflarını SGK üstlenirken, sigorta şirketlerinin trafik sigortasından kaynaklanan sağlık giderlerini karşılama sorumluluğu da son bulmuştu. Ancak uygulamanın başlayabilmesi için gerekli yönetmeliğin gecikmesi nedeniyle trafik kazası geçirenlerin tedavi giderleri uzun bir süre karşılanamamıştı.
Beklenen yönetmelik Ağustos ayında yayınlandı. Yasada yeralmamasına rağmen SGK’nın, tedavi giderlerini SUT üzerinden ödeyeceğini açıklaması, kafaları karıştırırken, sigortacıların da tepkisine yol açtı. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su, düzenlemenin kusuru olmaksızın trafik kazasında yaralananlar açısından önemli sorunlar yaratacağını belirterek, trafik sigortasının da bu kesimi koruduğunu söyledi. SGK’nın tedavi giderlerini SUT fiyatları üzerinden karşılayacağına değinen Mustafa Su, “Önceden kusuru olmadığı halde trafik kazalarında yaralananların, diledikleri yerde tedavi görme ve kendilerine zarar verenden bu giderleri talep etme hakkı vardı. Bu aşamada da trafik sigortası devreye girip, tedavi giderlerini ödüyordu. Ancak yeni uygulama ile trafik kazasında mağdur olan kişi SGK’ya yönlendiriliyor. SGK ise, ödemeleri SUT ile sınırlı yapacağını söylüyor. Bu durumda kazazede, tedavi için harcadığı ile SGK’dan tahsil ettiği tutar arasındaki fark için ya zarar verene ya da SGK’ya dava açabilecek. Sigorta şirketi de sigortalısına gerekli korumayı mevzuat değişikliği nedeniyle sağlayamayacak” dedi.

Sigortacı sorumluluğu

Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, Şubat ayında çıkan Torba Yasa’nın birçok belirsizlikle yürürlüğe girdiğini söyledi. Yasa’dan önce problemsiz yürüyen bir sigorta sistemi olduğunu belirten Yergin, “Yasa, getireceği problemler yeterince öngörülmeden çıkarıldı ve nasıl uygulanacağının ana esasları belli olmadan devreye alındı. Ancak, trafik kazaları nedeniyle ilgililere sunulan Sağlık Hizmet Bedellerinin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin yayınlanması dahil 6 ay gibi bir süreden sonra gerçekleşti. Yasa yayınladığı an sigortacıların sorumluluğu bitip, SGK’nınki başladığı için sigortacılar da zarar gören vatandaşa ödeme yapamıyor” dedi.
Yergin, 28 Ağustos 2011 tarihi itibariyle yayınlanan Yönetmelik gereği SGK’nın vatandaşı mağdur etmeden trafik kazalarından kaynaklı tüm tedavi giderlerini ödemesi gerektiğine dikkat çekti.

Yasal açıdan rahatız ama vatandaşın durumuna üzülüyoruz

TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su, bu yılın Şubat ayında yürürlüğe giren Yasa ile trafik kazalarından kaynaklanan yaralanmalara ilişkin tüm tedavi giderlerinin SGK tarafından ödeneceğini belirterek, şunları söyledi: “Yasa gereği, sigorta şirketleri trafik sigortası primlerinin Hazine’ce belirlenen kısmını SGK’ya aktaracaktır. Hazine, teknik çalışma gerektiren bu süreci 15 Eylül’de tamamladı. Bu süreçte sigorta şirketleri hangi tutarı SGK’ya aktaracaklarını bilemediklerinden, aktarımlar yapılamadı. SGK’da bu dönemde tedavi giderlerini kendilerinin değil, sigorta şirketlerinin üstlenmesi gerektiğini ileri sürdü. Oysa sigorta şirketleri, bu yedi ay süresince üretmiş oldukları poliçelere isabet eden tutarları da geriye dönük olarak SGK’ya aktaracaklar. Ayrıca, Yasa çıktıktan sonra devam eden davalarda mahkemeler, şirketlerin tedavi alanında herhangi bir yükümlülüklerinin bulunmadığına karar verdi. Buna rağmen SGK, bu konudaki tavrını devam ettirdi. Sektör olarak, yasal açıdan rahat olmakla birlikte vatandaşımızın yaşadığı sorunlara üzüldüğümüzü ifade etmek isterim.”

SGK, SUT konusunda geri adım atmalı

LIBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, SGK’nın SUT fiyatları konusunda geri adım atması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Yeni düzenleme ile trafik kazası geçirenler özel ya da kamu ayrımı olmaksızın acil tedavi görecek, acil durum ortadan kalktığında SGK’nın anlaşmalı olduğu hastanede tedavisine devam edebilecek. Anlaşmasız hastanede devam ederse, sağlık giderleri SUT üzerinden ödeneceğinden, vatandaş aradaki farkı cebinden karşılayacak. Bu noktada sorun çıkacak. Devletin özel hastanelerle acil trafik kazasıyla ilgili SUT anlaşması var. Yasa gereği tüm tedavi giderleri trafik poliçesindeki limitlere kadar SGK’ya devroldu. Sigorta şirketleri ilave ödeme yapmayacak. SGK’nın anlaşmaları ağırlıklı Anadolu’da. Şehirlerde vatandaşın mağdur olmaması için SGK’nın, SUT konusunda geri adım atması gerekiyor. Yoksa vatandaş özel hastanelerde sorun yaşar.”


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim