• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Trafik kazalarının 3'te 1'inin nedeni 'uyku apnesi'

Trafik kazalarının 3'te 1'inin nedeni 'uyku apnesi'
Philips tarafından düzenlenen panellerden biri olan uyku konulu panel, uyku apnesi ile trafik kazaları arasındaki çarpıcı ilişkiyi gözler önüne serdi.

İSTANBUL (AA) - Philips’in 400’den fazla kadının katılımı ile 12 şehirde kadın sağlığı üzerine yapılan “Kadın Sağlığı Araştırması” kadınların mevcut sağlık durumları ile meme kanserine yönelik farkındalık düzeylerine ilişkin dikkat çekici tespitler ortaya koydu.

Araştırmaya göre kadınların yüzde 62’si fiziksel sağlık durumundan genel olarak memnun görünüyor. Ancak, kadınların yüzde 65’i yeterli düzeyde fiziksel egzersiz yapmıyor. Yüksek tansiyon, jinekolojik hastalıklar, eklem ağrıları ve meme kanseri kadınların önümüzdeki 5 yıl içerisinde sağlığı için tehdit oluşturacağından endişe ettikleri hastalıkların başında geliyor.

Türkiye’deki kadınların yarıdan fazlası sağlık hizmetlerini kadınların ihtiyaçlarını karşılamada yeterli bulmuyor. Devletin kadın sağlığına yönelik olarak öncelik vermesi ve kaynak ayırması gerektiği düşünülen hastalıkların başında kanser geliyor, kanseri jinekolojik hastalıklar takip ediyor.

Kadınların yarıdan fazlası kanserden korunmak için hiçbir şey yapmıyor. Kadınların üçte biri hayatında hiç jinekoloğa gitmediğini söylüyor. ERA Research and Consultancy tarafından 12 ilde 18-70 yaş arasındaki 403 kadın ile görüşülerek yapılan araştırma çalışması, Türkiye’deki kadınların yarıdan fazlasının bugüne kadar meme kanseri taraması yaptırmak ve kontrol amacıyla bir doktora ya da sağlık kurumuna gitmediğini gösteriyor.

Görüşülen kişilerin yüzde 38’i ilk mamografi için önerilen yaşı bilmiyor. Kadınların yüzde 78’i her yıl düzenli olarak mamografi çektirmenin meme kanseri teşhisine etkisinin büyük olduğunu düşünüyor. Benzer biçimde, erken teşhisin tedavi edilebilirlik üzerindeki önemine yönelik farkındalığın da sahip olduğu yüzde 85 oranıyla, yüksek olduğu görülüyor.

-Toplumun yüzde 35’i potansiyel kalp hastası-

Philips’in yine Türkiye genelinde yaptığı araştırma çalışması ile “Türkiye’nin kalp haritası”nı çizen Philips, Türk halkının kalp ve damar hastalıkları hakkında bilinç düzeyi ile sağlıklı yaşam ve doğru beslenme konusunda sergilediği tutumu da ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre toplumun yaklaşık yüzde 35’i potansiyel kalp hastası. Nüfusun yaklaşık yüzde 5’lik bir kesimi, kalp krizi deneyimi geçirmiş insanlardan oluşuyor. Görüşülen kişilerin yüzde 22’si ise kalp krizi nedeniyle birinci dereceden bir akrabasını yitirmiş bulunuyor. Görüşülen zayıf ve normal kilolu kişilerin yüzde 2’si daha önce kalp krizi geçirdiğini belirtirken bu oran fazla kilolu ve obez kişilerde yüzde 6’ya çıkıyor.

Toplumun yüzde 43’ü bugüne kadar kalp ve damar sağlığı için kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna gitmemiş kişilerden oluşuyor. Kadınlar kalp hastalıkları konusunda erkeklerden daha duyarlı davranıyor. Kadınların yüzde 47’si kalp ve damar sağlığı için kontrol amaçlı olarak kontrole giderken bu rakam erkeklerde yüzde 38’e kadar düşüyor.

Bugüne kadar kalp ve damar sağlığını kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna gitme sıklığı zayıf ve normal kilolularda yüzde 33 iken, fazla kilolu ve obezlerde yüzde 50’yi gösteriyor. Bel çevresi kalın olan kişiler yüzde 52 ile bugüne kadar kalp ve damar sağlığını kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna gitme oranı kalın olmayan kişilerden (yüzde 36) açık ara önde gidiyor.

-Trafik kazalarının 3’te 1’inin nedeni Uyku Apnesi-

Öte yandan Philips tarafından düzenlenen panellerden biri olan uyku konulu panel, uyku apnesi ile trafik kazaları arasındaki çarpıcı ilişkiyi gözler önüne serdi. Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, Uyku Bozuklukları Uzmanı Dr. Sabri Derman, Uzm. Dr. Ceyda Kırışoğlu, Uzm. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu, Güvenli Sürüş Eğitmeni Alptekin Işıkalp, Türk Philips Evde Sağlık Bakımı Ürünleri Yöneticisi Tarık Altıparmak gibi alanında uzman olan isimlerin katıldığı panel, uyku hastalıklarının hem sosyal hem de ekonomik olarak kişiyi ağır bir yük altına sürüklediği ortaya koydu.

Panelde uykuda solunum bozukluğu yaşayan kişilerim sağlık harcamalarının yüzde 48 arttığı, dünya istatistiklerine göre, trafik kazalarının üçte birinin uyku apnesi sendromu nedeniyle işlendiği, bu hastalığın tedavi edilmesiyle de kazaların yüzde 73 azaldığına yönelik dikkat çekici tespitler ortaya koyuldu.

Araştırma sonuçları ile ilgili görüşlerine yer verilen Philips Sağlık Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer Türkiye’de insan yaşamı için önemi her geçen gün artış gösteren sağlık konusunda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdikleri araştırma çalışmaları ile, Türkiye’nin sağlık haritasını ortaya koyduklarını ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim