• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Trafik kazalarının faturası

Trafik kazalarının faturası
Trafik kazası geçirenlerin tedavi masraflarının büyük bölümünü SGK’nın karşıladığının ortaya çıkmasının ardından

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve özel sigorta şirketleriyle çalışma başlattı. Yürütülen çalışmalar son aşamaya gelirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün soru önergesine verdiği yanıtta, bu süre içinde, trafik kazası geçiren Kurum sigortalılarının mağdur olmamaları için, sağlık hizmeti bedellerinin ödenmesi yönünde çalışmaların devam ettiğini bildirdi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün, trafik kazalarında tedavi giderleri konusunda yaşanan sorunlara ilişkin verdiği soru önergesini yanıtladı. Soru önergesinde Sosyal Güvenlik Kurumunca yayınlandığı belirtilen genelgenin trafik kazaları sonucunda oluşan tedavi bedelleriyle ilgili olmadığını bu konuda SGK tarafından yayınlanmış bir genelge bulunmadığını söyleyen Bakan Dinçer, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığının bir genelgesi bulunduğunu hatırlattı. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ndaki çelişkili ifadeler, Sağlık Bakanlığı genelgeleri ile ortaya çıkan uygulamalar, özel sigorta şirketlerinin bu durum karşısındaki tutukları ve Sayıştay sorguları sonucunda ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin önlenmesi için ilgili kurumlarla çalışma yürütüldüğünü bildiren Bakan Dinçer, şunları söyledi: “Sosyal Güvenlik Kurumu’na gelen yazılardan özel sigorta şirketleri, Sağlık Bakanlığı ve Kurum uygulamaları karşısında Genel Sağlık Sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin maruz kaldıkları trafik kazalarına ait sağlık giderleri faturalarının hiçbir kurum tarafından karşılanmaması durumuyla karşı karşıya kaldıkları anlaşılmaktadır. Kurum sigortalılarının mağdur olmamaları için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında trafik kazasına ait sağlık hizmeti bedellerinin Kanunda yer alan bazı tanımlamalar dikkate alınarak ödenmesi yönünde çalışmalar devam etmekte olup sonuçlanmak üzeredir.”

Bakan Dinçer, sözü edilen çalışmalarda, sorunların çözümünü de kapsayan geniş kapsamlı bir düzenleme yapılacağını belirtirken, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasından kesilen primlerin bir kısmının SGK içerisinde kurulacak bir birime aktarılması önerisinin, Kurum ile birlikte özel sigorta şirketleriyle ilgili kanunlarda ve Trafik Kanununda belirtilen hükümlerin değiştirilmesine yönelik olduğunu, bunun da TBMM’nin görev alanında olduğunu kaydetti. Bakan Dinçer, trafik kazalarıyla ilgili tedavi giderlerinin karşılanmasına yönelik çalışmada yer alan hususları ise şöyle sıraladı:

“Kusurlu sürücü ve yayaların tedavi bedelleri kusur oranında Kurum ve zorunlu mali trafik sigorta poliçesinin ait olduğu sigorta şirketince karşılanacak.

Bir aracın yola fırlayan bir çocuğa çarpması durumunda yaralanan çocuğun yüzde 100 kusurlu olması halinde tedavi bedelleri Kurum tarafından, aksi takdirde kusur oranında Kurum ve aracın zorunlu mali trafik sigorta poliçesinin ait olduğu sigorta şirketi tarafından karşılanacak.

Aracın yağışlı yolda takla atması sonucu oluşan trafik kazasında yaralanan sürücü tek taraflı kaza yaptığından dolayı asli kusurlu sayıldığından sigorta şirketince tedavi bedelleri ödenmeyeceğinden bu tedavi bedelleri Kurum tarafından sağlanacak.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan trafik kazazedelerinin tedavi bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanmayacak.

Trafik kazazedelerinin tedavi bedellerinin gerek kurumca gerekse de sigorta şirketince kusur oranında ödenebilmesi için kaza tespit tutanağı olması gerekecek.

Tüm trafik kazazedelerinin tedavilerinin Kurum ve ilgili sigorta şirketince karşılandığından kendilerinden hiçbir ücret talep edilmeyecek.

Yollardaki kusurların sürücüye çıkartılarak sürücünün tedavi bedellerinin kendisi tarafından ödetilmeye çalışılması yönünde hiçbir uygulama sözkonusu olmayacak.”
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6034 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim