• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

TTB ve TDB, e-Nabız Genelgesi'nin iptali için dava açtı

TTB ve TDB, e-Nabız Genelgesi'nin iptali için dava açtı
Uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’nın koruması altında olan kişisel veriler arasında hassas nitelikli veri kabul edilen sağlık verilerinin merkezi olarak toplanmasını öngören e-Nabız Projesi Genelgesi’nin iptali için dava açıldı.

Türk Tabipleri Birliği ve Türk Dişhekimleri Birliği tarafından e-Nabız Genelgesi'nin iptali için Danıştay’da dava açıldı. TTB tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada şunlara yer verildi;

"Sağlık Bakanlığı tarafından 5.2.2015 tarihinde yayımlanan Genelge, muayenehaneler de dahil olmak üzere bütün resmi ve özel sağlık kuruluşları tarafından hastalardan elde edilen bütün verilerin, Bakanlık tarafından oluşturulan bir elektronik sisteme gönderilmesi öngörmektedir. 1.3.2015 tarihinden itibaren veri girişi yapılması istenen Genelge hastaların kendi sağlık verilerine erişebilmeleri gerekçesiyle bu bilgilerin toplandığı iddiasını öne sürmekte ise de asıl amacın hasta verilerinin merkezi olarak toplanması olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Verilerin kişiyle ilişkilendirilmeksizin anonimleştirilmiş veri niteliğinde toplanması yerine TC Kimlik numarası ve isim de dahil olmak üzere sağlık kuruluşuna verilen bütün bilgilerin sisteme gönderilmesi istenen bu Genelge kişisel verilerin korunmasına ilişkin kurallara aykırıdır.

Hastanın aydınlatılarak alınmış açık rızasının aranmadığı ve kişisel verilerin rıza aranmaksızın toplanabileceğine ilişkin yasal bir dayanağın da bulunmadığı dikkate alındığında söz konusu Genelge ile hastaların bilgilerinin toplanmasının hukuka uygun bir yanı bulunmamaktadır.

Nitekim, daha önce 663 sayılı kanun Hükmünde Kararnameye veri toplama için iki kez konulan hükümler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, Sağlık Net 2 adıyla uygulamaya konulan veri toplama sistemiyle ilgili işlemler de Danıştay tarafından iptal edilmiştir.

Söz konusu Genelge’nin yayınlanmasından sonra Türk Tabipleri Birliği tarafından Sağlık Bakanlığı’na gönderilen yazı ile Genelge’nin hukuka aykırılığı belirtilerek geri alınması istenmiş ancak bu yönde bir işlem yapılmamış olmakla Genelge’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Türk Tabipleri Birliği tarafından, Türk Dişhekimleri Birliği ile birlikte Danıştay’da dava açılmıştır."

Genelge için tıklayınız

- Bakanlığa yazılan yazı için tıklayınız

- Dava dilekçesi için tıklayınız 

 

Milli proje E-Nabız, Dünyada bir ilk!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Bu projenin diğer bir iddialı yönü de tamamen milli bir proje olmasıdır. Dünyanın bu alandaki en ileri projesi olması bizim için mutluluk kaynağıdır"

E-Nabız ile kişisel sağlık kayıtlarına erişebilmek mümkün olacak"

E-Nabız, ilk etapta 860 hastane ve sağlık kuruluşunda devreye girecek, ardından hızla yayılmaya devam edecek. Türkiye'nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşlarından kişilerin onayıyla kişisel sağlık kayıtlarına erişebilmek mümkün olacak"

e-Nabız ile herkes dijital sağlık kayıtlarına ulaşabilecek

Sağlık Bakanlığı, kişilerin kendi dijital sağlık kayıtlarına erişebilmesini sağlayacak olan ve e-Nabız adı verilen Sağlık.Net Online Sistemini kurdu.

e-Nabız Projesi Hakkında Genelge

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından e-Nabız Projesi Hakkında 2015/5 Sayılı Genelge yayımlandı.

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7152 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim