• BIST 9524.59
  • Altın 2508.833
  • Dolar 32.5673
  • Euro 34.6971
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

TTB'den 'avuç içi'ne tepki geldi!

TTB'den 'avuç içi'ne tepki geldi!
Sağlık Bilgilerinin Bakanlık Bünyesinde Toplanmasına Tepki

SAĞLIK Örgütleri, düzenledikleri ortak basın toplantısıyla Sağlık Bakanlığı'nın kişisel sağlık verisinin bakanlık bünyesinde toplanabilmesi için yaptığı çalışmalara, Türkiye'de veri güvenliğini sağlayacak bir kanun olmaması ve temel insan haklarına aykırı olduğunu ileri sürerek karşı çıktı.

BAKANLIK AYNI YASAYI KARŞIMIZA GETİRDİ

Türk Tabipleri Birliği Kişisel Sağlık Verileri Çalışmaları Grubu temsilcisi Dr. Hasan Oğan, Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Ümit Yurdakul , Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Şen, Cağaloğlu'ndaki İstanbul Tabip Odası'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, sağlık bilgilerinin, kişisel verilerin saklanmasına önem verdiklerini belirterek, "Çünkü bu konuda yemin etmiş bir mesleğin mensuplarıyız. Hukuki açından baktığımız zaman kişisel verilerin saklanması ile ilgili yasayı Anayasa Mahkemesi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Ancak bakanlık daha önce birçok kez yaptığı gibi aynı yasayı tekrar karşımıza getirdi" dedi.

PARMAK VE AVUÇ İÇİ İZİ ALMA İŞLEMLERİ FİŞLEME

Sağlık Bakanlığı'nın hukukun yavaş işlemesini kullanarak yasayı uygulamaya sokmaya çalıştığını belirten Aktan, şuyle konuştu:

"Bu konuya hassasiyet gösteriyoruz çünkü, sağlık verileri çok kötü amaçlarla kullanılabilir. Bu hepimizin başına gelebilir. Bununla birlikte dün özel hastanelerde kullanılmaya başlanan parmak izi ve avuç içi izi alma işlemleri var. Bu işlemin bundan sonra tüm hastanelerde yaygınlaştırılması söz konusu. Burada bir fişleme söz konusu. Ve bu bilgilerin gizli kalmayacağı her tarafa yayılacağı kuşkusu hepimizin içinde. İstanbul İl İnsan Hakları Kurulunu daha önce parmak iziyle kimlik tespitinin insan haklarına aykırı olduğu yönünde kararı var. Önemli eksikliklerimizden birisi de ülkemizde eksik olan bir veri koruma kanunudur. Maalesef verilen bu veriler yasada belirtildiği gibi paylaşılmaya açık bir şekilde yasa çıkartılmaya çalışılıyor. Ve bunlardan bu işi kötü amaçlı kullanan kişiyi cezalandıracak bir birim yok. Yapılanlar Anayasa mahkemesinin kararlarına ters. Ve sağlık verilerinin bu şekilde ortalığa yayılması, herkes tarafından ulaşılması, her türlü uluslararası anlaşmaya, uluslararası tıp kurallarına ve uluslararası etik kurallarına aykırı. Bu nedenle karşı çıkıyoruz ve karşı çıkmaya devam edeceğiz."

BİLGİLERİN PAYLAŞILMASI HASTA YARARINA DEĞİLDİR

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Şen de kimsenin kişisel verilerinin paylaşılmasını istemeyeceğini belirterek, "Bu kanunu çıkaranlar yaptıkları düzenlemelerle kendilerine bir ayrıcalık tanıyarak verilerinin paylaşılmasını sağladılar. Bu dünyada bir ilk. Sağlık konusu insanın kişisel hakları konusunda en mahrem alanıdır. Bizim en savunmasız almak zorunda olduğumuz bir hizmete yönelik. Sağlık bilgilerinin paylaşılması kesinlikle hasta yararına değildir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2682 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim