• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Tüm hekimler akıl sağlığı raporu verebilecek!

Tüm hekimler akıl sağlığı raporu verebilecek!
Hukuki İşlem Ehliyetine İlişkin Rapor Düzenleme Yetkisi Hakkında Genelge

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı : 54567092/9906 - 10.03.2014
Konu : Hukuki işlem ehliyetine ilişkin rapor düzenleme yetkisi

 

GENELGE 2014/11
 

5228 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ile; Sağlık Bakanlığının belirleyeceği illerde, birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, birey ihtiyaçları doğrultusunda koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesi, kişisel sağlık kayıtlarının tutulması ve bu hizmetlere eşit erişimin sağlanması amacıyla aile hekimliği hizmetlerinin yürütülebilmesini teminen görevlendirilecek veya çalıştırılacak sağlık personelinin statüsü ve mali hakları ile hizmetin esasların düzenlenmesi amaçlanmış olup, mezkür Kanunun 'Hizmetin esasları başlıklı' 5 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında "...ilgili mevzuatta birinci basamak sağlık kurul usları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her tiirlii rapor, sevk evrakı, reçete ve sair belseler. aile hekimlisi uygulamasına seçilen yerlerde aile hekimleri tarafından düzenlenir. " hükmü getirilmiştir. Ayrıca gerek 6/7/2005 tarihli ve 25867 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Yönetmelik, gerek 25/5/2010 tarihli ve 28539 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği muvacehesinde ilgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenlemek aile hekiminin görev, yetki ve sorumlulukları arasında zikredilmiştir.

Diğer taraftan, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 13 üncü maddesinde "Bir şahsın ahvali bedeniye ve akliyasi hakkında rapor tanzimine münhasıran bu kanunla icrayı sanata salahiyeti olan tabipler mezundur. Türkiye'de icrayı sanat salahiyetini haiz olmıyan tabiplerin raporları muteber olamaz" hükmü mevcut olup mezkür hüküm ile tabiplere bu yetki verilmiştir. Anılan Kanun hükmü uyarınca mesleğini icraya yetkili olan tabipler, kişinin ayırt etme gücüne sahip olup olmadığının tespiti için doğru algılama, kavrama ve buna göre hareket etme konusundaki ruhsal yeteneklerini, zihinsel işlevlerini, fiziksel vaziyeti, zaman ve mekan oryantasyonları gibi bir dizi davranış özelliklerini saptayarak kişi hakkında sağlık raporu düzenlemeye yetkilidir.

Bu itibarla mevzuatta kurul, kurum veya uzman hekimlerin yetkili kılındığı durumlar haricinde aile hekimleri de dahil olmak üzere mesleğini icraya yetkili olan bütün tabipler akli meleke (hukuki işlem yapma ehliyeti) raporlarını düzenlemeye yetkili olup, ancak tabip gerek gördüğünde ilgili uzmana sevk ederek uzman tarafından karar verilip raporun düzenlenmesini talep edebilecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

Prof. Dr. Nihat TOSUN 
Bakan a. 
Müsteşar

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5499 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim