• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Tüm Sağlık Sen: Sağlık çalışanları huzursuz

Tüm Sağlık Sen: Sağlık çalışanları huzursuz
Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN; Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde yaşananlar üzerine, yaptığı açıklamada sağlık çalışanları huzursuz dedi.

Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN; Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde yaşananlar üzerine, yaptığı açıklamada sağlık çalışanları huzursuz dedi.

ERÖZGÜN, Aile hekimliği uygulamasının başladığı illerde sağlık ocaklarının birer birer kapatılarak personelin Toplum Sağlığı Merkezlerine depo atamalarla alındığını ve buradan Hastanelere ve diğer sağlık kuruluşlarına atandıklarını belirterek, yıllardır birinci basamakta sağlık hizmeti üreten sağlık personeli aile hekimliği uygulamasıyla adeta huzursuz edilmiştir, çalışanlar, yarınlarından endişe etmektedirler dedi.

ERÖZGÜN, Birinci basamak sağlık hizmetleri ile Tedavi edici sağlık hizmetleri şüphesiz ki farklı önceliklere farklı uygulamalara tabidir. Yıllarını birinci basamaklarda sağlık hizmeti üretmekle geçiren bir sağlık çalışanını önce depo tayini olarak Toplum Sağlığı Merkezine alacaksınız; sonrada Tedavi edici hekimlik hizmetlerine atayacaksınız. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Koruyucu hekimlik hizmetleri ile yıllarını geçirmiş bir halk sağlığı hemşiresine sen şimdi kardiyolojide yoğun bakım ünitesinde hemşirelik yapacaksın demek kadar mantıksız bir uygulama olamaz. Hiç olmazsa bir adaptasyon kursuna tabi tutarak yeni görev yerine alışkanlık kazandırmanız gerekmez mi? Sırf bu yüzden bile personel huzursuzdur kara kara düşünmektedir dedi.

ERÖZGÜN, yıllarca bulaşıcı hastalıklarla savaş için mücadele veren sağlık ocağı personeli birden birinci basamaktan ikinci basmağa yani tedavi hizmetlerine aktarılması hizmette birçok aksamayı ve hatayı da beraberinde getirecektir. Denilebilir ki daha öncede sağlık ocağında görev yapan ebe hemşire ve sağlık memurları istedikleri zaman tedavi edici hizmetlerde de görev alabiliyordu. Evet, doğrudur. Kendini tedavi edici hizmetlerde çalışmaya psikolojik olarak hazırlayan sağlık çalışanı yeni atandığı hastanelerde hizmeti bir an önce öğrenmek ve hata yapmamak için hazırlıyor ve aksamalara sebebiyet vermiyordu. Oysa şimdi siz insanları tercih imkânı bırakmadan alıp başka bir birime atıyorsunuz ve burada çalış diyorsunuz. Bu durum personel arasında huzursuzluğu artırıyor endişe ve gelecek kaygısına itiyor dedi.

ERÖZGÜN, Toplum sağlığı merkezlerinde görevlendirilen personelin görev analizlerinde de birçok eksiklik ve yanlışlıklar bulunmakta ve döner sermaye adaletsizliği yaşanmaktadır, huzursuzluğun önemli bir boyutu da buradan kaynaklanmaktadır. Toplum sağlığı merkezlerinde kalmak isteyenlerde buradaki çalışma koşullarının ve görev analizleri ile döner sermaye ödemelerinin adil olmaması nedeniyle adeta tedavi edici hizmetlere severek ve isteyerek gitsin diye zorlanmaktadır. Yıllarını koruyucu hekimliğe adamış sağlık çalışanları bildikleri ve sevdikleri işi yapmaktan alıkonulmakta ve tedavi hizmetlerine geçiş için zorlanmaktadır. Bu doğru değildir. Sağlık çalışanlarını bu kadar huzursuz etmek zulüm etmek sağlık hizmetine bir artı sağlamayacaktır dedi.

ERÖZGÜN, Sağlık Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunarak; Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev alacak personelin görev tanımlarını mesleklerine uygun olarak yeniden yapınız ve döner sermaye dağılımındaki adaletsizlikleri ortadan kaldırınız ve Koruyucu hekimlik hizmetlerinde görev yapmak isteyenlerin buralarda severek çalışmalarına imkân sağlayınız. Tedavi edici hizmetlere geçmek isteyenleri yine eskiden olduğu gibi personelin kendi tercihine bırakarak hizmet üretiminde aksaklık ve hata meydana gelmesin. Ve sağlık çalışanlarında meydana gelen huzursuzluğu önleyin dedi.
 

Bu haber toplam 2394 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim