• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Tüp Bebek Tedavisi Raporlarındaki Usulsüzlükler

Tüp Bebek Tedavisi Raporlarındaki Usulsüzlükler
27 Temmuz 2007 tarihinde; Tüp Bebek Öncesi Tedavi ve Tüp Bebek Tedavisi'yle ilgili açıklayıcı duyuru müdürlüğümüzce yapılmıştı. Ancak kurumumuzca yapılan denetimler ve provizyon merkezimize gelen şikayetler doğrultusunda yapılan incelemelerde, Özel Tüp Be

27 Temmuz 2007 tarihinde; Tüp Bebek Öncesi Tedavi ve Tüp Bebek Tedavisi'yle ilgili açıklayıcı duyuru müdürlüğümüzce yapılmıştı. Ancak kurumumuzca yapılan denetimler ve provizyon merkezimize gelen şikayetler doğrultusunda yapılan incelemelerde, Özel Tüp Bebek Dal merkezlerince düzenlenen sağlık kurulu raporlarının Sağlık Uygulama Tebliği esaslarına uygun hazırlanmadığı, suistimaller yapıldığı gözlenmektedir.

Özel Tüp BebekDal merkezleri Tüp bebek tedavisi rapor çıkarmaya yetkili olmadığı halde, tüp bebek tedavisi için tanımlı dozlarda infertilite tedavisi teşhisiyle raporlar çıkarıldığı; bu dozlar incelendiğinde hastaların gerçekte tüp bebek tedavisi gördüğü, ilaç bedellerinin ödenebilmesi için sahtecilik yapıldığı tesbit edilmiştir.

Suistimal yaptığı tespit edilen Sağlık Kurumları hakkında gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. Tüm Sağlık Kurum/Kuruluş ve ilgili personelin ileride oluşabilecek mağduriyetleri dikkate alarak konuyla ilgili gerekli hassasiyeti göstermelerini, eczacılarımızın Özel Tüp BebekDal merkezlerinden gelen ilaç raporlarında dozlara dikkat etmelerini rica ederiz.

 
***
Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Yapılacaklar
1)Tüp bebek öncesi uygulanacak ;
a)Klasik Ovulasyon İndüksiyon
b)İntra Uterin İnseminasyon
tedavilerinde her siklus için ayrı hazırlanacak sağlık kurulu raporları başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmak üzere 3 uzman tarafından düzenlenmeli ve Başhekimlik tarafından onaylanmalıdır.
2)Reçeteler Kadın Doğum Uzmanı tarafından düzenlenmelidir.
3)En fazla 3 siklus ve toplamda 4500 üniteye kadar kullanılacak gonadotropin bedelleri Kurumca karşılanacaktır.

Tüp Bebek Tedavisi
1)Tüp bebek tedavisine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporlarında;
a)Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı (2 tane)
b)Üroloji uzmanı (bünyesinde üroloji kliniği bulunmayan ancak üroloji uzman hekiminin konsültan olarak görev yaptığı, eğitim veren kadın doğum hastaneleri dahil) bulunmak zorundadır.
2)Tüp bebek tedavisi için düzenlenen sağlık raporları 3. basamak sağlık kurumları tarafından düzenlenir. (Özel hastaneler 2. basamak sağlık kurumu olduklarından tüp bebek raporu düzenleyemezler.)
3)Tebliğ eki ilaç listelerinde yer almak kaydıyla tüp bebek tedavisinde kullanılacak ilaçlar, sağlık kurulu raporuna (Yukarıdaki kriterlere ve Sağlık Uygulamaları Tebliğine uygun düzenlenmiş sağlık kurulu raporuna) istinaden tüp bebek tedavisinin yapıldığı üremeye yardımcı tedavi merkezi uzman hekimlerince yazılacaktır.
a)Sağlık Bakanlığından ruhsatlı üremeye yardımcı tedavi merkezleri (özel merkezler de dahil) www.saglik.gov.tr adresinde yayınlanmıştır.
b)SGK İle sözleşme yapmış olan özel merkezlerin listesi www.emekli.gov.tr adresinde yayınlanmıştır.
c)Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı üremeye yardımcı özel merkezler tüp bebek reçetesi düzenleyebilir.
4) Sağlık kurulu raporlarında,
a)Hasta yaşı,
b)Kimlik bilgileri,
c)Tanı,
d)Endikasyon,
e)Uygulanacak tedavi,
f)Kullanılacak ilaçların günlük ve maksimum dozları da belirtilecektir
5)En fazla 3 (üç) siklus ve toplamda 9000 üniteye kadar kullanılacak gonadotropin bedelleri Kurumca karşılanacaktır. Üç uygulamadan (siklus) sonra yapılan tüp bebek tedavisine ait giderler Kurumca karşılanmaz.
Bu haber toplam 2287 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim