• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Tüp bebekle ilgili bildikleriniz doğru mu?

Tüp bebekle ilgili bildikleriniz doğru mu?
Tüp bebek tedavisi uzun yıllardır uygulanmasına karşın, doğru bilgiye sahip olunmaması, birçok yanlış inanışı da beraberinde getiriyor. Tüp bebek tedavisinde istenilen sonuçlara ulaşmak için,..

Tüp bebek tedavisi uzun yıllardır uygulanmasına karşın, doğru bilgiye sahip olunmaması, birçok yanlış inanışı da beraberinde getiriyor. Tüp bebek tedavisinde istenilen sonuçlara ulaşmak için çiftlerin beklentilerinde gerçekçi olması gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu da hekimlerin hastalarını doğru bir şekilde bilgilendirmesinden geçiyor.

Prof. Dr. Aydın Arıcı, tüp bebek tedavisi konusunda halk arasında doğru olduğu düşünülen yanlışlara dikkat çekiyor.

İnterfilite yani tüp bebek tedavisinde bilimsel çalışmalar ve teknolojik ilerlemeler ışığında her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Bu gelişmeler sayesinde artık çocuk sahibi olamayan birçok çift için umut ışığı doğuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, kısırlık ve tüp bebek tedavisi konusunda doğru bildiğimiz yanlışların altını çiziyor.

Kısırlık doğuştan gelen bir özelliktir ve değiştirilemez
Kısırlığın nedenleri arasında kromozomal sorunlara bağlı, sperm veya yumurta oluşumunda ortaya çıkabilecek bazı sorunların doğuştan geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, enfeksiyonlara bağlı tüplerin tıkanması veya miyomlara bağlı rahimin deforme olması, çevresel faktörlere bağlı sperm üretiminin azalması, yaşa bağlı yumurta üretiminin azalması gibi birçok sorunun sonradan gelişerek kısırlığın ortaya çıkmasına neden olabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Arıcı; “Çocuk sahibi olamayan çiftlerin %20’sinde doğuştan gelen bir sorun bulunuyor” dedi.

Tedaviye sadece ileri yaşlarda gerek duyuluyor
Erkekte sperm sayısının düşük olması ya da hiç olmaması gibi sorunların doğuştan gelebildiğini, bu kişilere evlendikten sonra belli bir süre zarfında eşi gebe kalmadıysa sperm tahlili yapmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın Arıcı, “Sonuç başarısızsa, kişinin eşinin yaşı ne olursa olsun mutlaka tüp bebek tedavisine geçmek gerekiyor. Kadınlarda da hangi yaşta olursa olsun tedavi için ileriki yaşları beklemelerine gerek yok. Genç yaşta da tüp bebek tedavisi uygulanabiliyor” dedi

Kısırlık sadece tüp bebek tedavisiylemi çözülebilir?
“Her kısırlık tüp bebek yöntemiyle tedavi edilmek zorunda değil. Örneğin hafif sperm bozuklukları veya yumurtlama sorunu olan çiftlerde tedavi, yumurtlama tedavisi ve aşılamayla birlikte yapılabiliyor” diyen Prof. Dr. Aydın Arıcı, sözlerine şöyle devam etti; “Dolayısıyla kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin ilk aşama olarak tüp bebek tedavisine yönlendirilmesi doğru değil. Başlangıç olarak daha basit tedavilerin denenmesi ve başarılı sonuçlara ulaşılamazsa, en son aşama olarak tüp bebek tedavisine geçilmesi gerekiyor.”

Kronik hastalıkları olanlara tedavi uygulanamıyor
Prof. Dr. Aydın Arıcı, kronik hastalıkları olan kişilere de tüp bebek tedavisi uygulanabildiğinin ancak dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Kalp, diyabet, yüksek tansiyon, ağır böbrek hastalıklarına sahip olan kişilerin gebeliklerinin yakın gözlem altında tutulmasının önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Arıcı, bu kişilerin herhangi bir şekilde gebe kalmadan önce, hekime başvurması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İleri yaştaki kadınlara tedavi uygulanamıyor
Kadınlarda yumurta üretiminin 34 yaşından itibaren harap olmaya ve azalmaya başladığını belirten Prof. Dr. Aydın Arıcı, “Bu nedenle gerek tüp bebek tedavisinde, gerekse doğal gebeliklerde yaş ilerledikçe gebelik oranı düşüyor. Böyle bir durumda sağlıklı gebe kalma şansı azaldığı için bu çiftlerin çok iyi bilgilendirilmeleri ve beklentilerinin gerçekçi olması gerekiyor” dedi.


Tüp bebek tedavisinde gebelikler güç seyrediyor
Prof. Dr. Aydın Arıcı tüp bebekle gerçekleşen her gebeliğin riskli olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu belirtti. “Birçok gebelik normal ve sağlıklı olarak devam ediyor. Ancak çoğul gebelik varsa ve annenin yaşı 40’ın üzerindeyse, her adımda oluşabilecek zorlukların dikkatli bir şekilde izlenlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. “ dedi.

Stres sonuçları etkilemiyor
Ciddi boyutlardaki stresin, başarı sonuçlarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Arıcı, “Bu nedenle hasta odaklı merkezlerde başarının yüksek olmasının nedenlerinden biri bu. Hastanın her türlü ihtiyacının karşılanması, psikolojik desteğin verilmesi ve mümkün olduğu kadar tedavi sürecinin gidişatında hastaların da bilgilendirilmesi tedavinin başarısında rol oynuyor. ” dedi

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3253 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim