• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Tüp bebeklere takip

Tüp bebeklere takip
Bakanlık, tüp bebek ile gebe kalan anne adaylarını kayıt atına alarak, doğuma kadar izlenmesini sağlayacak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, "Bugüne kadar gebe kalana kadar takip ediliyordu, şimdi doğuma kadar götürülecek." dedi.

Şencan, tüp bebek merkezlerinde personelin daha verimli kullanılması için bazı düzenlemelerin de yolda olduğunu açıkladı. Bu çerçevede daha önce fultime çalışması istenen bazı branşlar, yarım gün çalışabilecek.

İrfan Şencan, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, tüp bebekle ilgili bazı düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyinde anne ve bebek ölümlerinin en önemli gösterge olduğuna dikkat çeken Şencan, "Bu alanda son 5 yılda çok yol kat ettik. Ancak bu oranlar belli bir noktaya geldikten sonra daha aşağı bir noktaya çekmek, aynı hızla olamıyor. Artık ince ayarları düzeltmek gerekiyor." diye konuştu.

"Bütün bebek ölümlerinin sorumlusu tüp bebek." gibi bir iddialarının bulunmadığının altını çizen Şencan, "Ancak bebek ölümlerinde hedef sıfır ve bunun için tüm ince ayarları yapmak zorundayız." ifadesini kullandı.

Tüp bebekte en önemli değişikliğin kayıt sisteminde yapılacağını kaydeden Şencan, şöyle devam etti: "Artık tüp bebek ile ilgili online kayıt istiyoruz. Başka türlü anneleri takip etme şansımız yok. Hedefimiz, riskli olanları takip edip, öncesinden itibaren tedbir almak. Bunu bütün riskli gebeler için yapacağız. Tüp bebek riskli gebelerini de takip edeceğiz. Mesela bir kişi İstanbul'da tüp bebek yöntemi ile gebe kalmıştı. Yaşadığı yer ise Bafra. Bu kişi gebe kaldıktan sonra yaşadığı yere döndüğünde oranın müdürlüğü, sağlık kurumları bundan haberdar olacak ve özel olarak takip edilecek. Bakanlık olarak bir tek anne ya da bebek ölümünün bile olmasını istemiyoruz."

Çoğul ve ileri yaş gebeliklerin, riskli gebelikler olduğunu aktaran Şencan, "Bugüne kadar gebe kalana kadar takip ediliyordu, şimdi doğuma kadar götüreceğiz. Online kayıtla ilgili kurumların, gebenin yaşadığı şehirdeki ana çocuk sağlığı merkezlerinin kişinin bilgilerine ulaşması ve o gebeyi daha yakından takip etmesi sağlanacak." diye konuştu.

TÜP BEBEK MERKEZLERİNDE PERSONEL DAHA VERİMLİ KULLANILACAK

İrfan Şencan, tüp bebek merkezlerinin fiziksel şartları ve çalışan personelle ilgili de bazı düzenlemelere gidileceğini aktardı.

Apartman katlarında tüp bebek merkezlerine sıcak bakmadıklarını vurgulayan Şencan, daha komplike merkezler istediklerini belirtti.

Tüb bebek merkezlerindeki personeli daha verimli kullanmak istediklerini aktaran Şencan, "Çalışan sayıları ile ilgili bir takım düzenlemeler var. Mesela daha önce fultime istediğimiz bazı branşlarda artık parttime da yapılabilir, diyoruz. Çünkü mesela bir üroloğun gelip orada çalışacağı süre 2 saat. Bunun için tam gün istihdamına gerek yok. Yarım gün istihdam da olabilir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1701 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim