• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Türk Aile Planlaması Derneği'nden kürtajla ilgili çarpıcı bilanço

Türk Aile Planlaması Derneği'nden kürtajla ilgili çarpıcı bilanço
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, Türkiye'de her yıl 1.9 milyon gebelik oluştuğunu, bunların 550 bininin planlanmamış olduğunu ve 285 bininin kürtajla sonuçlandığını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme oturan 'kürtaj' tartışmaları devam ederken Türk Aile Planlaması Derneği (TAP), Türkiye'nin kürtaj bilançosunu açıkladı. TAP Başkanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, Türkiye'de her yıl 1.9 milyon gebelik oluştuğunu, bunların 550 bininin planlanmamış gebelik olduğunu ve 285 bininin kürtajla sonuçlandığı belirtti. Türk kadınlarının doğum kontrol yöntemlerine yaklaşımlarının, yöntem kullanım alışkanlıklarının ve tercihlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen Kadın Sağlığı araştırması ile ilgili de bilgi verdi.

3'te 2'si korunmuyor

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de 3 kadından yalnızca 1 tanesi, modern, güvenilir ve geri dönüşlü doğum kontrol yöntemlerini kullanıyor. Türkiye'de 15-49 yaş grubundaki kadınlar tarafından en çok kullanılan doğum kontrol yöntemi yüzde 22 ile bakırlı spiral. İkinci sırada ise yüzde 16 ile kondom takip ediyor. Dünyada çok kullanılan güvenilir bir yöntem olan doğum kontrol hapları ise Türkiye'de fazla tercih edilmiyor. Araştırmaya göre kadınların sadece yüzde 8'i doğum kontrol hapı kullanıyor. Bu oran İran, Mısır, gibi ülkelerin bile oldukça gerisinde. Geleneksel bir yöntem olan ve gerçek bir korunma sağlamayan geri çekilme yöntemi ise çoğu modern yöntemden daha fazla kullanılıyor. Kadınların yüzde 20'si bu yöntemi tercih ettiklerini belirtirken, hayatı boyunca geri çekilme yöntemiyle korunan 3 kadından biri, istemeden gebe kalıyor. Bu gebeliklerin bir kısmı da kürtaj ile sonuçlanıyor.

Kadınların yüzde 40'ı ise, gebelik planlamadığı halde hiçbir korunma yöntemi kullanmıyor. Kadınların yüzde 40'ı korunmayla ilgili bilgi kaynağı olarak jinekologlara güvenirken yüzde 35'i arkadaşlarından aldıkları bilgilere güveniyor.

Eğitim korunma ilişkisi

Araştırmada eşlerin doğum kontrol yöntemine etkisi sorulduğunda araştırmaya katılan kadınların yüzde 71'i, eşlerinin doğum kontrol yöntemi üzerinde etkisi olduğunu söylüyor. İlkokul mezunları arasında en sık kullanılan yöntem spiral iken, lise ve üniversite mezunlarının hemen hemen yarısının şimdiye kadar hiç korunma yöntemi kullanmadığı görülüyor. Kadınların çalışma durumları incelendiğinde, çalışan kadınlar doğum kontrol hapını tercih ederken çalışmayan kadınların bakırlı spiral kullanma oranının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2480 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim