• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Türk cerrahlar bunu da başardı!

Türk cerrahlar bunu da başardı!
Türk hekimler, mercimek ekme makinesinin merdane kısmına saçlarını kaptıran 9 yaşındaki Seren Yurtsever’in tamamen kopan kafa derisini, başarılı bir operasyonla yerine dikti.

Ankara’dan Çorum’daki dedesini ziyarete giden ve tarlada çalışan dedesini izleyen Yurtsever, traktöre bağlı bulunan mercimek ekme makinesine, arkadan bağlı olan saçlarını kaptırdı. Küçük kızın kafa derisi kaşlarını ve kulaklarını da kapsayacak şekilde koptu. Saçın makineye sıkışması sonucu cihazın durmasıyla Yurtsever, ölümden döndü.

Acil olarak hastaneye kaldırılan Seren Yurtsever, Çorum Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile temas kurularak, kopan parça ile birlikte dört saatlik bir yolculuktan sonra Ankara’ya getirildi.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanları, önce kopan parçadaki damarları mikroskop altında hazırladı. Daha sonra küçük kızın kafasındaki damarlar ameliyata hazır duruma getirildi. Yaklaşık beş buçuk saatlik ameliyatın ardından Yurtsever’in kopan kafa derisi başarılı bir operasyonla yerine dikildi. Operasyon, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Serdar Nasır başkanlığında Dr. Elçin Apdulayev, Dr. Engin Öcal ile Dr. İpek Suher’den oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi.

EN BÜYÜK KOPMA VAKASI

HÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nasır, olayın bugüne kadar karşılaştıkları en büyük parça kopma vakası olduğunu belirterek, "Yaptığımız dünyada da çok sık karşılaşılan bir ameliyat değil. Eskiden merdaneli çamaşır makinesi kullanıldığında bu tür vakalarla karşılaşırdık, ama bu denli büyük bir kopma çok karşılaşılır bir durum değil. Genellikle hep kafanın bir bölümünün koptuğu vakalarla karşılaştık. Ancak, Seren’in kafa derisi tamamen kopmuş ve kafatası görünür bir haldeydi. Kopan parça bulunduğu için çok şanslı, yoksa sonuç hiç iyi olmazdı" diye konuştu.

Operasyonda mikro cerrahi yönteminin kullanıldığını ve kaşlarının altından başlayan ve iki kulağı da kapsayarak ensede bitecek şekilde kopan deriyi yerine diktiklerini anlatan Nasır, ameliyatın çok başarılı geçtiğini ve hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını söyledi.

Nasır, ameliyat sonrasında yüzde 90 dokunun yaşadığını belirterek, "Seren, bize kafa kemiği açık halde gelmişti. Buz dolu bir kap içinde gelen kopan parça hiçbir sorun çıkmadan yerine dikildi. Seren’in saçları tekrar eskisi gibi çıkabilecek. Gerçekten çok zor bir ameliyattı. Tüm ekip, başarılı bir iş çıkardı. Şu anda, bölgedeki yüzde 90 doku yaşıyor. Geri kalan yaşamayan dokuları da daha sonra sağlam dokularla tamamlayacağız. Ameliyattan bu yana hastamızın saçları çıkmaya başladı bile" dedi.

"ÇOCUK DOKTORU OLACAĞIM"

İlköğretim üçüncü sınıf öğrencisi Seren Yurtsever de olay olduğunda çok korktuğunu, ancak Türk hekimlerine çok güvendiğini belirterek, "Doktorlarım, tekrar sağlığımı yerine getirdiler. Onlara çok teşekkür ediyorum, onları çok seviyorum" diye konuştu.

Ameliyat sonrasında yüzünün nasıl olacağını merak ettiğini ifade eden Yurtsever, okuldaki arkadaşlarını çok özlediğini, derslerinden geri kaldığı için üzgün olduğunu, ancak tekrar sağlıklı olacağı için mutlu olduğunu söyledi.

İleride doktor olmayı istediğini, bunun için çok çalışacağını anlatan Yurtsever, gelecekten söz ederken "Çocuk doktoru olacağım. Benim doktorlarım gibi, yardıma ihtiyacı olan tüm çocukları iyi etmeye çalışacağım" dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2108 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim