• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Türk çocuklarında süt ve balık yetersizliği var

Türk çocuklarında süt ve balık yetersizliği var
Beslenme bozukluğu, çocukların büyümesini direkt olarak engelliyor. Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, "Türk çocuklarında kalsiyum ve Omega 3 yetersizliği var. Daha çok süt içip daha fazla balık yemeleri gerekiyor" diyor

Beslenme bozukluğu, çocukların büyümesini direkt olarak engelliyor. Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, "Türk çocuklarında kalsiyum ve Omega 3 yetersizliği var. Daha çok süt içip daha fazla balık yemeleri gerekiyor" diyor
 

Ülkemizde, beslenme bozukluğu, yanlış beslenme gibi sorunlar nedeniyle boyu kısa kalan binlerce çocuk var. İstatistiklere göre; beş yaş altındaki her 100 çocuktan 10'u bu yüzden kısa kalıyor! Uzamayan çocukların üçte birinde ise boy kısalığının ciddi boyutta olduğuna dikkat çeken İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Çocuk Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer; aileleri uyarıyor:

HAMBURGER YOK
"Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için sokakta değil, evde beslenmesi gerekiyor. İlköğretim ve lise döneminde çok yaygın olan fast food beslenmeyi, büyüme çağındaki çocuklarınızın hayatından çıkarın! Doğum günlerini de hamburgercide kutlamaktan vazgeçin!" Doç. Dr. Dizdarer, ailelere çocuklarını kısa boylu kalmaktan kurtaracak önerilerde bulundu.

Çocuklar için beslenme boy uzunluğunu doğrudan etkiliyor mu?
Büyüme geriliği; öncelikle beslenme bozuklukları olmak üzere, hormonal ve ailevi nedenler ya da kronik hastalıklar gibi değişik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Ciddi beslenme yetersizlikleri kendini, gelişmede duraklama ile belli eder. Yanlış beslenme ise sinsi gelişir ve özellikle beş yaşından sonra kolay düzeltilemeyen bodurluğa yol açabilir. Büyüme hormonu eksikliği ise yaşına göre boyu kısa, özellikle kilolu çocuklarda görülür.

MUTLU OLAN UZUYOR
Çocuklardaki beslenme eksikliği nasıl önlenebilir?
Büyümek için beslenmenin, temel bir önemi vardır. Anneler, çocuğun sağlıklı büyümesi için her besin öğesinden yeterince alması gerektiğini bilmek zorundadır. Araştırmalar; Türk çocuklarının kalsiyum ve Omega 3 yağ asidinden yetersiz beslendiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden, çocuklarımızın süt içmesine ve balık yemesine özen göstermek gerekiyor.

Çocukların hangi yaş dönemlerinde, hangi beslenme şartlarına dikkat edilmeli?
Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde yani 0-1 yaş ve buluğ çağındaki beslenme geleceği etkiler. Yaklaşık 25 santim uzanan birinci yaşta çocuk anne sütü ile desteklenmeli, anne sütünden ek gıdalara geçerken tüm hayatı etkileyen alışkanlıkların yerleştirileceği unutulmamalıdır. Ülkemizdeki önemli sorunlardan biri de; annelerin ek gıdaya erken ve bol çeşitli başlamasıdır. Bu durumda, kronik dengesiz beslenmenin temeli atılmaktadır.

Sağlıklı büyümek için çocuğun psikolojik durumu da önemli mi?
Sağlıklı aile ortamı, büyüme sürecinde önemlidir. Psikososyal ortamın boyu etkilemesine en iyi örnek, devlete bağlı yuva çocuklarıdır. Yapılan araştırmalar; kötü psikolojik ortamda ya da anne babasından ayrı büyüyen çocuklarda kalıcı boy kısalığı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak mutlu çocukların, iyi uzayacağını söyleyebiliriz

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5792 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim