• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Türk Doktorlar Pakistan'a Gidiyor

Türk Doktorlar Pakistan'a Gidiyor
İnsanlık tarihinin en büyük dramlarından birini yaşayan Pakistan'da bilanço her geçen gün ağırlaşıyor.

İnsanlık tarihinin en büyük dramlarından birini yaşayan Pakistan'da bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Ülkenin normale dönebilmesi için seferber olan Türkiye, gönüllü doktorlarıyla da Pakistan halkının hizmetinde. Önümüzdeki günlerde yola çıkacak olan USADER üyesi 25 kişilik ekip, 3,5 milyon çocuğun salgın hastalık tehdidi ile karşı karşıya kaldığı ülkede çalışmalara başlayacak.


Şiddetli muson yağmurlarının ardından sele teslim olan Pakistan'ın yüzde 70'i hâlâ sular altında. 20 milyon insanın selden etkilendiği ülkede altyapı felç oldu. Ekonomik ve sosyal olarak 70 yıl geriye giden halk, açlık ve hastalığın pençesinde. 21 Temmuz'dan bu yana felaketle boğuşan Pakistan'ı yalnız bırakmayan Türkiye'nin bölgeye desteği devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'ülkenin sağlık sistemi çöktü' açıklaması, Türk doktorları harekete geçirdi. Uluslararası Sağlık ve Eğitim Derneği (USADER), toplam 25 kişilik iki ekiple sel bölgesine gidiyor. Burada acil vakalara müdahale edecek olan grup, salgın hastalıklara karşı da çalışma yürütecek.

Derneğin ilk ekibi 3 Eylül'de Pakis-tan'a hareket edecek. 10 kişilik ekipte gönüllü doktor, eczacı ve diş hekimi bulunuyor. Bu ekipten sonra 15 kişilik ikinci grup 18 Eylül'de felaket bölgesine yola çıkacak. Bölgede yıkılan ya da hasar gören 200 hastane ve sağlık ocağının acilen hizmete hazır hale getirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar çoğu çocuk 56 cana mal olan salgın hastalıklar da selzedeleri tehdit ediyor. Pakistan'da, 7 milyondan fazla insanın temel sağlık hizmetine ihtiyaç duyması bölgeye gidecek yardımları daha önemli kılıyor. Bu arada daha önce Pakistan'a bir ekip gönderen Yeryüzü Doktorları Derneği, bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Afetzede çocuklar: Teşekkürler Türkiye!

Sel felaketiyle sarsılan Pakistan, yaralarını sarmaya çalışırken Kimse Yok mu Derneği'nin afetzedelere verdiği iftar yemeğinde duygusal anlar yaşanıyor. Felakette en çok kayıp veren Pencap eyaletinin Peşaver şehrine bağlı Çarsadda kasabasında her şeyini yitiren yüzlerce kişi, derneğin verdiği iftar ile hayatta kalmaya çalışıyor. Kasaba dışında hazırlanan daha sonra araçlarla selzedelerin kaldığı devlet okullarına götürülen yemekler, buradaki halka dağıtılıyor. Karınlarını doyurduktan sonra okuldan ayrılan çocuklar, "Teşekkürler Türkiye!" diye seslenerek bir bakıma şükran duygularını dile getiriyor.

Kamptaki çocuklarda bulaşıcı hastalıklar baş göstermiş. Dertli bir anne, Tangai Gül Abad İlköğretim Okulu'nun bahçesinde boynunda sivilceler çıkan bebeğini doyurmak için beklemeye koyulmuş. Kimse Yok mu'nun iftar arabası gelince herkesi tatlı bir heyecan sarıyor. Selzedelerden İzharul Hak, "Türkiye'den gelen bu yardım için nasıl teşekkür edeceğimizi bilemiyoruz. Yediklerimiz, kendi evimizde pişirdiklerimizden daha iyi. Allah gönderenlerden razı olsun." diyor.

Okula sığınan afetzedelerden Sas Begum da, "Her şeyimizi kaybettik. Burada çok şükür karnımız doyuyor. Biz paramızla bu kadar iyi yemekler alamazdık. Herkese teşekkür ederim. Dualarımız sizinle." diye konuşuyor. Kimse Yok mu'nun iftarlarında eller iftardan önce duaya kalkıyor. Gönderenlere teşekkür ediliyor. Burada ayrıca bir doktor da hasta olanlara bakıyor. Yaklaşık 500 kişinin öldüğü Çarsadda kasabasında halk çadırlarda ya da okullarda yaşam mücadelesi veriyor.


BARDAKOĞLU: ZEKÂT VE FİTREYİ SELZEDELERE GÖNDERİN

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, selin vurduğu Pakistan için yardım çağrısı yaptı. Herkesi Pakistan konusunda duyarlı olmaya davet eden Bardakoğlu, zekât ve fitrelerin bu ülkeye gönderilmesini istedi. Ancak bu yapılırken yanı başımızdaki ihtiyaç sahibi komşuların ihmal edilmemesi gerektiğini aktaran Diyanet Reisi, geçen cuma camilerde toplanan yardımların yarın da tekrarlanacağını, bunun Diyanet tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

55 TIR'lık yardım Pakistan'a doğru yola çıktı.

Sel felaketi ile karşı karşıya kalan Pakistan'a Türkiye'den yardımlar devam ediyor. Türk Kızılayı, dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de katıldığı törenle 817 ton yardım malzemesi taşıyan 55 TIR'lık yardım konvoyuyla yola çıktı. Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, "Umarım bundan sonra her hafta bir konvoyumuz Pakistan yolunda olacak." dedi. TIR şoförleri Pakistan yolunda olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İFTAR DAVETLERİNİ İPTAL ETTİ

Selin yıktığı Pakistan'ın yaralarını sarmak için iş dünyası da seferber oldu. NT mağazaları, çalışanları, iş ortakları ve dostlarına vereceği geleneksel iftar davetlerini iptal ederek elde ettiği 25 bin TL'yi Pakistan'a bağışladı. NT ayrıca mağazalarında da yardım kampanyası başlattı. Yardım çeki, önceki gün firmanın genel merkezinde düzenlenen törenle Pakistanlı afetzedelere ulaştırılmak üzere Kimse Yok mu Derneği'ne teslim edildi.

haberciniz.biz

Bu haber toplam 2178 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim