• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Türk insanı şişmanlıyor

Türk insanı şişmanlıyor
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, Türk insanının vücut ağırlığında artış görüldüğünü belirterek, obezitenin hızla arttığına dikkat çekti.

Tüm dünyada ve Türkiye'de sağlık harcamalarının hızla arttığını hatırlatan Dr. M. Emin Dinççağ, " Modern teknoloji ve bilgisayar sağlık hizmetlerinde kaliteyi en üst düzeye çıkarttı. İnsanların eğitim düzeyi arttı ve sağlık hizmetlerine ulaşım kolaylaştı. Vatandaşın alım gücü arttı ve daha sağlıklı yaşamak için elinden geleni de yapıyor. Ama maalesef hastalıklar da hızla artıyor. Bu çelişki ve izah edilmesi gereken durum, önümüzdeki en önemli sorundur. Ebola korkusu, gelişmekte olan ülkelerdeki sıtma ve benzeri sağlık sorunları, hızla artan obezite ve beraberindeki kalp damar hastalıkları, artan diyabet ve beraberindeki sağlık problemleri, alzheimer gibi ciddi yaşam sorunları,artan ilaç tüketimi, tüm sağlık uzmanlarına rağmen,gelişmiş enformasyon sistemlerinin devrede olmasına karşın epidemi şeklinde hem dünya hem de ülkemizde günümüzün ciddi sağlık problemleri arasında önemini korumaktadır. Geçtiğimiz günlerde yapılan 31. Nefroloji Kongresi'nde sunulan araştırmaya göre, Trükiye'de obezite hızla artmaktadır. Bel çevresi esas alındığında 2006 yılında yüzde 33.7 olan obezite sıklığı, günümüzde yüzde 40.8'e yükselmiştir. 2006 yılında yüzde 35.7 olan hipertansiyon, bugünlerde yüzde 37.6'ya çıkmıştır. Son 10-15 yılda diyabet oranı Türkiye'de ikiye katlanmıştır. Bugün her yüz kişinin 14'ü diyabettir (tip 2 diyabet). Ortalama vücut ağırlığımız 5 yıllık sürede 2.2 kilo artmıştır. Kalp damar hastalıkları için önemli bir gösterge olan bel çevresi 3.4 santim artmıştır. Obezitenin en önemli ölçüsü olan vücut kitle indexi (VKİ) 26.3'den, 27.1'e çıkmıştır. Bütün bu verilerin ışığında, her türlü harcamaya, her türlü bilgi birikimine rağmen artan sağlık sorunları ve harcamalar, global düzeyde yeni stratejilere yeni anlayışa gerek duyulduğunu göstermektedir" dedi.

Sağlık projeksiyonlarında, korunmaya ve önleyici sağlık hizmetlerine daha çok önem verilmesi ve bu konuda eksikliklerin hızla giderilmesi gerektiğinin altını çizen Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "sağlık hizmetlerinin bir ekip hizmeti olduğu ve multisektörel bir yaklaşımla, hastalıkların olmadan önüne geçmenin bir zorunluluk olduğu görülmelidir. Sağlık, sadece sağlık profesyonellerinin çabası ve yaptıkları ile başarılı olunabilecek bir alan değildir" diye konuştu.

Ebola salgınının medyada yer almasının halk sağlığına katkı sağlayacak düzeyde olmadığını ifade eden Dr. Dinççağ, "Medyanın olayı yansıtması vatandaşta sadece korku ve panik oluşturmaktadır. Oysa hem ebola salgınında hem de hepatit, HIV ve diğer virutic bulaşıcı hastalıklarda korunma ve karantina tedbirleri aynıdır ve panik oluşturmak yerine eğitim ve toplumun bilinçlendirilmesi daha faydalı olacaktır" uyardı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4063 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim