• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Türk Kızılayı'ndan kök hücre ve kan bağışı çağrısı

Türk Kızılayı'ndan kök hücre ve kan bağışı çağrısı
Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: - "Kök hücre nakli insandan insana yapılabilen başka türlü çaresi olmayan özellikle kemik iliği ve diğer kanserojen hastalıklarla ilgili tedavilerde kullanılan bir yöntemdir. Bunun için tıpkı kan donörleri gibi kök hücre

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kök hücre naklinin insandan insana yapılabilen, başka türlü çaresi olmayan özellikle kemik iliği ve diğer kanserojen hastalıklarla ilgili tedavilerde kullanılan bir yöntem olduğunu belirterek, "Bunun için tıpkı kan donörleri gibi kök hücre donörlerinin tespit edilip belirlenmesi lazım" dedi.

Akar, Kadıköy İskele Meydanı'nda kan ve kök hücre bağışının önemine dikkati çekmek için düzenlenen etkinlikte, GSK firmasıyla çözüm ortaklığı çerçevesinde bazı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Türk Kızılayı'nın, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı protokol gereği TÜRKÖK projesi kapsamında ülkedeki kök hücre ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçtiğini belirten Akar, şöyle devam etti:

"Kök hücre nakli insandan insana yapılabilen başka türlü çaresi olmayan özellikle kemik iliği ve diğer kanserojen hastalıklarla ilgili tedavilerde kullanılan bir yöntemdir. Bunun için tıpkı kan donörleri gibi kök hücre donörlerinin tespit edilip belirlenmesi lazım. Bununla alakalı çalışmalara yılbaşı itibarıyla başladık. Bugün 47 bin donöre ulaşmış durumdayız. Amacımız bu yıl 50 bin idi. Ama görülüyorki hedefimizi gerçekleştirmeye 3 bin donör kaldı. Bu yıl hedeflerimizi kat ve kat aşıp üç yıl içerisinde de 250 bin donöre ulaşmayı planlıyoruz."

Akar, 250 bin kemik iliği vericisinin bağışları neticesinde oluşacak kemik iliği bankası sayesinde artık hastaların yurt dışındaki bankalara gitmesine gerek kalmadığını anlatarak, "Kendi milli bankamızdan bunu temin edecekler. İnşallah önümüzdeki 3 yıl içerisinde 250 binin üzerinde donasyon sağlamak suretiyle bu milli bankamızı daha fazla sayıda insana dayalı bir şekle getireceğiz. Kemik iliği nakli ile alakalı donör bulma problemini de tarihe gömmüş olacağız" dedi.

GSK Türkiye Medikal Direktörü, Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yıldıray Tanrıver de "Türk Kızılayı'nın önderliğinde böyle bir sosyal projede yer almak bizim için gurur verici bir olay. Kan ve kök hücre bağışı, şu an değil belki yarın, hepimizin, çocuklarımızın, anne ve babalarımızın hayatlarını kurtaracak olan bir proje. Umarım hem kök hücre, hem de kan bağışları günden güne artmaya devam eder" dedi.

Konuşmaların ardından, GSK çalışanları ve vatandaşlar İskele Meydanı'nda bulunan Kızılay tırında, kan ve kök hücre bağışında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4595 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim